Monster Magnet eelistab esineda Euroopas

Kirjutas martin
02-11-2008

11. novembril jõuab teist korda peaaegu kümneaastase vaheaja järel Eestisse üks USA stoner-roki alustalasid – Monster Magnet. Seega on õige aeg küsida nende ninamehelt Dave Wyndorfilt, et mida ta mäletab esimesest korrast, mil ta bändiga Eestis käis ja mis hakkab toimuma seekord.

Dave mäletab oma esimest Eesti laivi küll, kuid kõik kaasnev on paremini meelde jäänud: „Kui kunagi koos Metallicaga Eestis olime, siis laivist mäletan ainult kahte asja – et see oli väga lühike, oleksime tahtnud mängida palju pikemalt, ja et publik oli hullumeelselt lahe. Rohkem mäletan seda, mis toimus väljaspool kontserti. Estonia is cool. Põnev oli jalutada mööda Tallinna tänavaid, vaadata vanalinna arhitektuuri ja kuulda Eesti ajaloost, mis on muljetavaldav. Kaks korda 50-60 aasta jooksul välja võidelda iseseisvus, olla anastatud nii natside kui ka Nõukogude Liidu poolt. Te peaksite olema oma ajaloo üle väga uhked. Lisaks on Eestis muidugi uskumatult ilusad naised.”

Seekord pole Monster Magnet enam pelgalt soojendusesineja, vaid astub tervet Euroopat läbival 50-päevasel tuuril lavalaudadele alati viimasena. „Mul oli vaja suurt ja pikka tuuri. Nii enda jaoks, kui ka selleks, et jõuda võimalikult paljudesse kohtadesse, kuhu me pole varem jõudnud või ei ole jõudnud peaesinejana ja saanud korralikult ning täispikalt mängida.” Monster Magneti soojendajatena esinevad The Pilgrim Fathers – „Kohtusime nendega sel suvel Inglismaal kontserdil ja kohe klappis,” ja Nebula – „Neid olen teadnud aastaid, äärmiselt lahedad tüübid ja nende kaasavõtmine oli omamoodi loogiline samm.”

Aasta tagasi andis Monster Magnet välja oma seni viimase albumi „4-Way Diablo”, kuid see tuur ei ole otseselt mõeldud selle toetuseks. „Kuna jõuame paljudesse meie jaoks uutesse kohtadesse, siis tahame, et inimesed näeksid Monster Magneti kõiki erinevaid külgi, nii psühhedeelset kui ka raskemat kraami. Meie eesmärk ei ole ainult viimast albumit neile kurku lükata,” kommenteerib Dave Euroopa tuuri fookuseasetust.

„Meile meeldib Euroopas esineda! Põhja-Ameerika ja Euroopa publiku vahel on suur erinevus. Ameeriklased on muutunud liialt mugavaks, nende muusikamaitse ei ole nii avatud. Euroopa publik elab meile rohkem südamest kaasa. Tegelikult oma parimad esinemised olemegi teinud Ida-Euroopas – Poola, Tšehhi, Ungari – seal inimesed janunevad uute ja põnevate bändide järele. Ameerikas inimesed ei hinda muusikat nii nagu eurooplased, kel on väga vähe suhtumist, et fuck this, me oleme seda miljon korda näinud.”

Kui küsida Dave’ilt bändi plaatide ja muusika kohta, siis tunnistab ta üles, et tema jaoks on olulisem, mida ta kirjutamise ajal tegi, kui muusika ise. „Ma näiteks ei kuula kunagi oma vanemaid albumeid selle mõttega, et mida oleks võinud teha paremini, sest neid asju on alati tohutult. Pigem tuleb meelde see, mida tol ajal tegin ja millised olid emotsioonid. Kui lugu on valmis, siis mõnes mõttes olen siis sellega ka ühel pool. Edasine võlu jääb valmis lool minu jaoks ainult laivesinemistesse.”

2006. aastal sai Dave retseptiravimitest üledoosi. „See on minu kõige suurem õppetund elus. Ära kunagi arva, et sul on kõik kontrolli all. Mina arvasin ja eksisin. You never know when it may go off. Teine õppetund, mille olen Monster Magnetiga saanud, on ka see, et alati näita enda parimat külge. Inimesed ei taha näha, kuidas sa vingud ja kurdad.”

Uut albumit Monster Magnetilt võib oodata tõenäoliselt juba järgmisel aastal. „Tuuri lõppedes puhkan natuke ja pärast jõule hakkangi tõsisemalt järgmist albumit kirjutama, plaanis oleks see veebruaris-märtsis linti saada ja suvel inimestele kuulamiseks välja anda. Ausalt öeldes, olen kirjutamisega juba ka algust teinud. Uue plaadi tegemine on siiani erutav ja ausalt öeldes kõige lõbusam tegevus üldse. See on millegi loomine mitte millestki. It’s like cooking sound – mulle meeldib, kuidas see kõlab. Kontserdil saavad erinevad aspektid kokku – heli ja pilt – ja see kõik kokku on minu versioon sellest maailmast,” ütleb Dave lapseliku õhinaga.

www.monstermagnet.net
11-11-08 Monster Magnet, Nebula, The Pilgrim Fathers

Veel artikleid