Tricky! Lisaks: fotod be2gether festivalilt.

Kirjutas ivo
25-09-2008

Ta on Bristoli ja trip-hopi skene üks värvikamaid karaktereid. Hiljuti esines ta Leedus be2gether festivalil ning arvatavasti jäi paljudele (kaasa arvatud minule) pähe mõte – miks ma küll ei läinud? Nüüd aga võib morni näo asemele manada rõõmsaid ilmeid – neljapäeval 20. novembril astub Tallinnas Rock Cafe’s üles tema ise – TRICKY.

Tricky alustas oma karjääri Bristoli pundis the Wild Bunch, millest 90-ndate alguses kujunes välja sel suvel ka Eestisse jõudnud Massive Attack. Tricky lõi kaasa Massive Attacki kahel esimesel albumil „Blue Lines“ ja „Protection“. Nende kahe albumi vahepeal ilmus aga juba Tricky esimene singel „Aftermath“ ning aastal 1995 ka esimene sooloalbum „Maxinquaye“. Samal aastal kirjutas Tricky kaks lugu ka Björki albumile „Post“. Koostööd on Tricky teinud mitmete artistidega nagu Terry Hall, Alison Moyet, Neneh Cherry, Elvis Costello, Nelly Furtado, Yoko Ono, PJ Harvey ja paljud teised. Ühena produtsentidest lööb Tricky kaasa ka sel oktoobril ilmuval Grace Jonesi albumil „Hurricane“.

Aastal 2008 on räägitud palju Bristoli skene taaselustumisest – peale kümmet aastat andis plaadi välja Portishead, Massive Attack kureeris Meltdowni festivali ning on albumit lõpetamas ja Tricky tuli lagedale kriitikute hinnangul ühe parima plaadiga läbi oma karjääri. Nagu Trickyl tavaks, on ka sel albumil kasutatud mitmeid naisvokaale ning stiilidesegus on kõike: punki, reggaet, funki, poppi, hip-hoppi, hard rocki ja sünget lüürikat. Plaadi esimene singel „Council Estate“ räägib Bristoli töölisrajoonist, kus Tricky üles kasvas. „Knowle West oli valgete geto ja me olime kõik vaesed,“ räägib Tricky. „Sain järsku aru, et ma ei ole sellest kunagi kirjutanud ja otsustasin kirjutada midagi, mis ka neid inimesi kõnetaks – nagu The Specials, Blondie ja Banshees puudutasid mind kui mina noor kutt olin.“

Viimastel aastatel on Tricky elanud New Yorkis ja L.A.’s, kuid Domino plaadifirma valis ta oma uue albumi jaoks teadlikult, kuna soovis, et plaadi annaks välja Inglise leibel. Trickyl on ka omaenda plaadifirma Brown Punk ning hiljuti lõpetas ta töötamise oma esimese režissööritöö kallal – Brown Punk Movie.

Tallinnasse jõuab Tricky oma peale viieaastast vaikust ilmunud uue albumi „Knowle West Boy“ Euroopa-turnee käigus.

Vaata lisaks ürituse teemat:http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=29298

Radaseitse lipu all aga jõudis be2gether festivalile pildistama Heikki Leis.











Veel artikleid