Black Dice – homme Tallinnas! Vaata Helsingi kontserdi pilte.

Kirjutas ivo
16-09-2008


Jah! Homme. Kolmapäeval. 17. septembril. Tallinnas, Von Krahli teatri baaris – avant-hardcore’i olulisemaid bände BLACK DICE. Lisaks esitleb Andres Lõo oma peagi ilmuva sooloplaadi materjali ja plaate mängib Siim Nestor. Radaseitse pakub meeleolu tekitamiseks esmaspäevase Helsingi kontserdi pilte.

Black Dice on oluline osa viimastel aastatel muusikahuviliste tähelepanuorbiidis olnud eksperimentaalsest Brooklyni skenest. Neid peetakse heliliseks piiridelõhkujaks, nende looming on andnud hardcore– ja noiserockile uue tähenduse. Andres Lõo kommenteerib: „Black Dice’ist räägib oma loo juba nende koostöö ja koosesinemised näiteks Wolf Eyes’i, Animal Collective’i ja Godspeed You Black Emperoriga. Nende piirideta muusikaline lustimine, mida dokumenteerivad plaadid DFA, Fat Cati ja Paw Tracks Recordsi alt, annavad tunnistust, et seiklev musitseerimine ehk eks-peri-mental võib anda vägagi elektriseeriva ja elustava löögi. Nad on säravad NYC’i avantpopparid ja ilmselgelt väga hea laivibänd."

Bänd sai alguse 97. aastal Providence’is ja kõlas kui eksperiment – segu 80-ndate thrashist ja rajumat sorti mürast. Nende varajased showd ei kestnud rohkem kui 15 minutit ja olid poolvägivaldsed etteasted, kus kehalisi vigastusi said tihti nii bändiliikmed kui publik. Intensiivsed lühilaivid koosnesid struktuuriga lugude ja improviseeritud helimanipulatsiooni kokkumiksimisest, iga kontsert oli eelmisest alati täiesti erinev. 98. aastal kolis bänd NYC’isse Brooklynisse, kus nad andsid välja oma esiksingli Gravity Records alt. Esimene täispikk album ilmus aastal 2000. Peale trummari lahkumist nihkus bänd rockitraditsioonist lähemale elektroonikale. 2002 aastal andsid nad albumi „Beaches & Canyons“ välja kuulsa NY’i tantsupungi leibeli DFA alt, (mille üks asutajatest LCD Soundsystemi James Murphy). 2003 ilmus koostööplaat Wolf Eyes’iga. Eelmisel aastal ilmus bändil album „Load Blown“ Animal Collective’i plaadifirma Paw Tracks alt.

Nende muusikas on müra ja elemente proto-industriaalsest eksperimendist, pikkides sinna sisse minimalismi, elektroonika, hip-hopi ja psühhedeelia ideekatkeid ning sekka ka punki, tropikaaliat ja dub’i. Visuaalkunst on bändi jaoks alati oluline olnud – kõik plaadikujundused kuuluvad bändiliikmetele endile ja aastal 2005 anti välja ka 128 lk. jagu kollaažkunsti koostöös fotograaf Jason Frank Rothenbergiga. Oma tuuride jooksul on Black Dice esinenud absoluutselt igal pool: tehastes, keldrites, galeriides, muuseumites, teatrites ja suurtel välifestivalidel ning nende live-etteastetest räägitakse legende. Tallinnasse jõuavad nad oma Euroopa-tuuri raames, mis toob nad esimest korda nii Helsingisse kui Tallinnasse.

Muusik ja kunstnik Lõo alustas koos Mihkel Kleisiga rockgrupis Luarvik Luarvik, treenis kätt koos Kiwaga performance-rühmituses Metabor ning on astunud lavale mitme näitusega. Filmimuusika kirjutamise kõrval ja hiljuti Saksamaal ja Portugalis teatrit teinuna, on tema järgmiseks tööks hoopis muusikali kirjutamine Lissaboni teatrikompaniile Teatro Praga – sedakorda kunstpoppar Kevin Blechdomiga kahasse. Novembris on Andres Lõolt oodata sooloplaati „Skeletons on Rock“ tuntud Austria leibli Laton alt. Lõo esinemine on nagu ühe-mehe-orkester: trummid, sündid, elektroonika ja vokaal. „Kõrge energialaksu saavad nii rokifanaatikud, kui hiphopparid, nii avant-popparid kui elektrošikkarid“ lubab Lõo.

„Tulge eksige ära ja laske end meeldivalt ehmatada," soovitab Areeni peatoimetaja Siim Nestor, kes homme õhtul Von Krahli baaris enne ja peale oma lemmikute kontserti sobivat plaadimuusikat valib. Korraldaja Helen Sildna ütleb, et tasub valmis olla: “Kontsert saab olema väga vali, rütmiline, aga raskesti kaasa-tantsitav, absurdne, raju, veider, vabastav, värskendav ning tõenäoliselt selline, mille sarnast te varem näinud ei ole.”

Vaata lisaks:
Ürituse enda teema:http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=28831

www.myspace.com/blackdicemyspace
www.blackdice.net
www.myspace.com/andreslooming

Helsingi kontserti pildistas Darren Webb.












Veel artikleid