Fusedmarc: „Kõik toimub spontaanselt“

Kirjutas MC STan B
19-06-2008

Te olete juba paar korda Eestis esinenud: Plektrum festivalil 2006.aastal ja Baltoscandalil. Mis mälestused teil Eestist on?
Plektrum oli väga hea festival. Mulle tollal väga meeldis. Tegelikult üldse see teater, Von Krahl, on väga kena koht. Suurepäraselt võeti vastu, isegi ei usutud, et me oleme Leedust.

Teid on nimetatud trip-hop’i viljelevaks pundiks. Kas te olete selle määratlusega rahul?
Võib-olla, 3 aastat tagasi, kaldus meie looming tõepoolest trip-hopi poole. Samas, sellesse ¸anrisse langes ehk üks-kaks lugu, millega võis paralleele tuua trip-hopi suurkujude loominguga. Kui pidada silmas 90ndate alguse ja keskpaiga trip-hopi, siis sellist traditsioonilist trip-hopi pole meie loomingus praktiliselt üldse järel. Võiks öelda, et on ainult trip’i osa on jäänud, sest meie kompositsioonid on kõik piisavalt pikad, trip’ilised ja väga haaravad. Hetkel on see suur segu post-rock’ist, elektroonikast, downtempost ja paljust muust, nii et on väga raske iseloomustada meie loomingut ühe kindla sõnaga. Ise kutsume seda instrumentaalse elektroonilise muusika sünteesiks. Me ei tööta kunagi ühe valemi järgi, kõik toimub spontaanselt ja iga pala sünnib erineval moel.

Teie siiani ainus EP „Contraction“ ilmus 2005.aastal. Kas te valmistute ka täispika albumi väljastamiseks?
Tead, me oleme põhimõtteliselt valmis. Materjal ja kõik muu on 100% olemas ja kõik on sellises staadiumis, et hea pakkumise saamisel oleme nõus seda välja andma. Praegu oleme aga sellises faasis, kus häid pakkumisi eriti pole ja me pigem keskendume uute lugude kirjutamisele, mis ei valmi kiiresti, sest nad on nii mitmekihilised. Meil olid aasta algul läbirääkimised rootslastega ja me olime peaaegu lepingule alla kirjutamas, aga lõpuks nad tahtsid meilt veidi liiga palju ja vastu lubasid vähem. On siiski lootust, et lähiajal debüütalbum ikkagi ilmub. Korralikult, koos artwork’i ja kõigi muu lisadega. Suhtume sellesse täie tõsidusega.

Kas teil oli algusest peale plaan ühendada esinedes nii visuaalne kui muusikaline pool või see tuli ajaga? Kuidas te üritate neid kahte omavahel ühendada?
Kui Fusedmarc alustas, siis kindlalt otsustasime, et sellest saab audiovisuaalne projekt. Meil olid mõned installatsioonid juba olemas ja me ei kutsunud lihtsalt mõnda VJ’d meile tausta projitseerima, vaid sellega tegeles inimene, kes teadis, mida ta hakkab tegema ja mis muusika tarbeks. Pärast saime ühe teise inimesega kaubale, kellega leppisime kokku, et see kõik peab olema ühtne tervik. Ma ei ütle, et taustad on väga omavahel seotud, kuid meie esinemist vaadates, võib siiski märgata mingit ühtset joont. Visuaalse poolega tegelemise ajal seame end publiku rolli ja üritame töötada sellest vaatenurgast lähtuvalt. Nii muusika, kui pilt täiendavad teineteist. See tähendab, kui kohati on vaiksemad kohad, siis on ka ekraanil toimuv rahulikum.

Teie EP’l ilmus ka mitmeid remikse. Kas te ise pole tahtnud teha remikse mõnele tuntumale bändile või alles ootate võimalust?
Me oleme paar tükki teinud, mida oleme ka live’s esitanud ja küllaltki edukalt. Üks oli 4tet’i oma ja teine Portisheadi ühest loost. Inimestele küll meeldis, aga neid avaldada polnud eriti mõtet, sest me suhtume remiksidesse rahulikult ja eelkõige meeldivad lood originaalis rohkem. Ma mäletan, et tegime omal ajal üks 3-4 remiksi, kuhu lisasime omalt poolt vokaali ja mõned instrumendid. Need olid rohkem isegi remake’id vist.

Teid peetakse üheks Baltimaade innovaatilisemaks bändiks. Kes aga teie arvates on muusikamaailmas kõige innovaatilisem?
On ikka selliseid inimesi ja neid pole ainult elektroonilisest muusikast. Mingi hetk tundus, et selleks on Autechre. Tead neid?

Ikka.
Vot. Tundus, et nad on alati elektroonilises muusikas kõige eesrindlikumad ja nad on sarnastest artistidest veel üks kolm sammu eespool. Eriti meeldib, kuidas töötab Amon Tobin. Ta on iidolitest üks lemmikumaid ja ta esindab hoopis teist maailma kui seda, millega ollakse harjunud. See, kuidas ta mängib erinevate pillide ja igapäeva helidega, on vapustav. Hindame teda siiani. Samuti Matthew Herbert, nagu sa ütlesid, on väga uuenduslik. Eriti hea on tema puhul laskuda detailidesse, mitte lihtsalt muusikat kuulates, vaid uurides ka salvestusprotsessi kohta, mis on pigem muusikutele huvitavam kui tavakuulajale. Kui mõelda aga traditsioonilistele bändidele, siis äkki…(Mõtleb veidi.) rockist näiteks Tool. See on meie meelest üks parimaid audiovisuaalseid projekte läbi aegade, unustamata küll teisi bände, aga neil on visuaalne pool nii tugev ja see läheb ajaga aina paremaks. Praegu kuulame palju The Mars Voltat. Nad on viljelevad sellist emotsionaalset art-rocki. Mõnus kompott ühesõnaga.

Te korraldate Leedus festivali „Subject“, mis on mõneti sarnane Kumu ÖÖga. Mis on aga teie ürituse eesmärk?
Ma arvan, et meil on Leedus sarnane olukord, mis Eestiski, kui vaadata alternatiivelektroonika skenet. Sellest teab küllaltki kitsas inimeste ring ja ainult üksikud DJ’d mängivad taolist muusikat pidudel. Meil oli eesmärk kokku koguda need, kes teevad midagi kummalist ja eksperimentaalset. Ainuüksi Leedust avastasime kümmekond esinejat, kes ei kuulu mainstreami, aga teevad väga huvitavaid asju. See on rangelt audiovisuaalne festival, nii et leidsime igale ülesastujale sobiva VJ, kes suudaks ta muusikale midagi lisaks pakkuda. Peamine eesmärk oli näidata publikule, mida huvitavat toimub meie kodumaal, sest eelarve ei lubanud veel tuua artiste naaberriikidest, rääkimata Saksamaast või Inglismaast. Üritame omal jõul läbi ajada, ilma sponsoriteta. Leedu kontekstis oleme me küllaltki omapärane üritus, kuna seal on nii palju uut ja paljud ei ole veel festivali mõtet päris ära tabanud. Kohaletulnud imestasid ja samas ei saanudki täpselt aru, kas laval mängib elektrooniline või elav muusika. Me oleme nagu valged varesed.

Mida te ise Kumu ÖÖlt ootate?
Oh, ma ei teagi. Üks mu tuttav oli Kumus käinud. See on vist koopa sisse ehitatud?

Koopa sisse pole. See on lihtsalt väga suur ja moodne kunstimuuseum, kus valitseb mõnus atmosfäär.
See on suurepärane. Loodame, et kõik õnnestuks, oleks hea heli ja ma kuulsin, et meile tuleb suur ekraan, mis on väga tähtis. Oeh, teeme kõik endast oleneva, et meie üleastumine õnnestuks ning kõik saaksid elamuse.

Veel artikleid