Caliban lubab rahva griinil

Kirjutas MC STan B
10-12-2007

Green Christmasi kirkas esinejate nimekirjas figureerib tänavu ka Saksamaa üks tunnustatumaid metalcore’i viljelev bänd Caliban. Kohtusin oktoobri lõpus Soomes laulja Andreas Dörneriga, kellelt uurisin, miks ikkagi nende esinemise ajal baari õlle järele mitte minna ning vaadata, mida sakslastel pakkuda on.

Te olete just lõpetamas Eastpaki tuuri. Kuidas teil see läinud on?
Tuur oli suurepärane, palju kontserte. Ma olen veidi väsinud, aga sellest pole hullu. Praegu on pohmakas, kuna on pohmellipäev, olime öö otsa laeva peal. (Naerab) Aga tuur oli lahe, väga lõbus. Eriti ülesastumised Saksamaal, kus olime peaesinejad ning paljud kontserdid olid välja müüdud kah. Nüüd ootan, et saaksime viimased laivid tehtud, siis saab perekonna ja tüdruku juurde koju.

Ma ei hakka sult uurima Calibani ajaloo kohta. Sellest on piisavalt infot netis niigi. Räägi parem, mis teeb Calibanist Calibani? Mis on selle bändi olemus?
Hmm. Ma ei teagi. Arvan, et viljeleme küll metalcore’i, aga elame hardcore’ilt. Me tulime eikuskilt ja nüüd oleme sellises punktis, kus kõik on õnnelikud. Viime oma unistust täide: oleme bändis ja saame selle eest palka ka. Caliban on mu elu, perekonna kõrval loomulikult. See ilmneb eriti esinedes: püüame meiega mängima saada vähemtuntud bände, kes on alles oma karjääri alguses. Kõigil peaksid olema laval võrdsed võimalused näitamaks, milleks nad on võimelised. Me ei taha, et bändid mängiksid "meie ees", neil peaks olema sama palju liikumisruumi, hea ja võimas heli. Püüame neile seda pakkuda.

Te ise alustasite hardcore bändina, praeguseks aga liigitatakse teid metalcore’i alla.
Ma arvan, et see oli … (Mõtleb veidike) Kuidas seda nüüd nimetada?

Loomulik areng?
Jah. Vist küll. Alustasime küll hardcore-bändina, kuid meid hakkas metal üha rohkem huvitama ning need stiilid kuidagi segunesid. Momendil on meie loomingus domineerivam metal. Meloodiad on muusikas väga tähtsad, nad teevad selle huvitavaks. Samuti ei hoia me kindlat joont, et teeme ainult üht või teist. Näiteks viimane album ("The Awakening") oli jälle agressiivsem. Eelmine ("The Undying Darkness") oli väga meloodiline. Mulle meeldivad küll mõlemad, aga arvan, et seal oli liialt meloodiaid ja tahtsime juurte juurde tagasi pöörduda, umbes "Shadow Heartsi" aega.

Vaadanud teie live videosid, tuleb nentida, et oskate väga hästi publikut käima tõmmata.
Jah. See on mulle väga tähtis, et rahvas „tantsiks“ meie ajal lava ees. Kuidagi imelik on mängida, samal ajal andes endast kõik, liikudes, hüpates, aga rahvas lihtsalt passib kohapeal. See on igav. Ma püüan kaasata neid võimalikult palju, panna nad liikuma, circle pit‘e ja wall of death’i tegema, karjudes: "Liigutage, liigutage, liigutage!"

Mis seis muidu praegu Saksa metalcore-skenes valitseb?
See on ikka päris metsik, eriti Ida-Saksamaal, kus metal on eriti populaarne. On ka palju uusi nägusid lisandumas, Butterfly Coma näiteks. Noored, aga ülihead.

Samas, kas sulle ei tundu, et metalcore-skene hakkab hääbuma. Või oled sa vastupidisel arvamusel, et see jätkuvalt kasvab?
Ei teagi. Mõned vanemad ansamblid kalduvad aina enam metal’i poole. Või võtame näiteks Atreyu. Nende viimane üllitis oli kui täielik popalbum. Vanast kraamist pole enam midagi järel. Teisest küljest tuleb pidevalt uusi bände, kes jätkavad sama rida, mis me hetkel teeme. Eks näis.

Te mängite Green Christmasil koos Neaeraga. Olete te nendega varem mänginud?
Väga palju gig‘e on nendega koos maha peetud. Eelmine aasta tegime jõuludel ühe tuuri ja nüüd tuleb Darkness over Europe tuur. Nad on meie head sõbrad, kellega saab alati palju pidutsetud. Ootan seda festivali väga.

Eesti fännidelt ootate midagi erilist ka?
Alati on äge uues kohas mängida. Nii on ja jääb. Sama on pidutsemisega. Loodan, et kohaletulnud veedavad hästi aega.

Olgu. Tänan sind, Andy. Ei piina sind oluliselt rohkem. Midagi lõpetuseks ehk?
Tänud kõigile, kes meid ühel või teisel viisil toetanud on. Loodan, et jõuame edaspidi sagedamini Soome või Skandinaaviasse üldiselt, sest siin pole veel palju esineda saanud. See on meil teine kord Soomes ja neljas kord Skandinaavias … loodame, et kõik läheb hästi.

MySpace
Koduleht

Veel artikleid