Suicidal Romance – seda noor Werther kuulaks

Kirjutas Rene13
20-07-2007

Kuulsal kaunishingel Goethel ilmus igiammu romaan noorest Wertherist. Kohalikul tume-elektroonikabändil Suicidal Romance ilmus äsja album "Love Beyond Reach". Esmapilgul annab tõmmata vaid pinnapealseid ja kõige ilmsemaid paralleele, uurisime kas see mulje säilib ka teisel või koguni kolmandal pilgul. Vanade romantikute-kirjasaatjate kombe kohaselt, mitte silmast silma, vaid moodsa suhtlusprogrammi, mis peaks seletama ka intervjuu mõnetise kaootilisuse, vahendusel, sai päritud "ennastohverdava armuloo" tänasida toimetuste kohta. Et mitte ennast sõnadevahu alla matta, anname jutujärje üle märksa "ametlikumale" kanalile.

A – Anders
R – Rene
D – Dmitry
M – Maarja

A: Kust pärineb nimi Suicidal Romance? Mis on enesetapus romantilist?

D: Nimi Suicidal Romance tuli kahe vastandi kokkumiksimisest, see väljendab seda, et miski pole siin maailmas puhtalt hea või kuri, isegi kõige imelisemas armastusloos võib olla palju valu. Siinjuures ei räägi sõna suicide otseselt enesetapust, pigem on see termin millelegi suuremasisulisele.

R: Ennist vaatasin MySpace’i ja otsingufraasi suicidal romance peale tuli päris mitu vastet, kas olete nimekaimude tegemistega kursis?

M: Teame-teame, Ameerikast teame vähemalt ühte bändi, kellel on sama nimi, mingid 15-aastased.

D: See oli 4 aastat tagasi, aga keda see huvitab, praegu oleme ainuke bänd sellise nimega, kes on label’i all. Järelikult we are the one.

A: Rääkige lähemalt, kuidas nii noore bändina kohe nii hea lepingu saite?
Suhteliselt suur ettevõte ja oma skenes väga arvestatav?

R: Puhtalt demode saatmise värk?

D: Me ei saatnud ühtegi demot selle jaoks.

M: Leidsime label’i tänu MySpace’ile, kust tuli veel pakkumisi. Nende seas näiteks Trisol Music Group GmbH-lt, kuid Torbeni oma oli meie jaoks kõige sobivam.

A: Nii et lihtsalt panite lood üles MySpace’i ja oligi peos?

M: Just.

D: Talle nii meeldis meie muusika, et tahtis kohe meid endale. Muidu ma saatsin hiljem talle igaks juhuks demo ka.

A: Mis saab, kui homme saate kõne maailma juhtivalt plaadikompaniilt, näiteks EMI-st. Kas teil on õigus Infactedi alt kohe lahkuda? Või on teil mingisugused erilised kohustused?

D: Me ei plaani lahkumist selle plaadifirma alt, sest Torben teeb meie heaks nii palju kui ta saab. Lepingu järgi peame me temaga viis aastat olema, mis tähendab, et peame välja andma veel 2 albumit ja nii palju EP-sid ja asju kui ise tahame. Igal juhul oleme Infactediga väga rahul. Ma arvan, et kui on suur soov, on kõik võimalik, aga ma ise ei tunne, et tahaks "suure" plaadifirma all praegu olla.

A: Kuidas teie album siiani müünud on? Millised on esimesed vastukajad?

D: Infot albumi müügi kohta saame vast paari nädala pärast. Sest asi käib nii, et label saab esimesed tulemused teada alles 4 nädalat pärast väljalaskmist. Praegu tean ainult veebipoodide kohta, näiteks poponaut.de-saidil olime 4. kohal ja top 10-s kuskil 2–3 nädalat ja infrarot.de-s olime 20. vist. Vastukajad on erinevad. Meie muusika on vist liiga ühepoolne, neile, kellele meeldib gooti muusika, meeldib ka meie plaat. Ja teistele vist nii ja naa. Ühel saidil oli 2 arvustust, mis kirjutanud eri inimesed. Üks oli 2,75/5 ja teine 4,5/5 – vastukajad ON erinevad.

A: Kuulsin, et ka Inglismaal olevat lausa teie plaadi esitlus olnud?

M: See plaadipresentatsioon Inglismaal toimub alles 21. juulil.

A: Tulite ka just Soomest, põhjanaabrite olulisemalt gooti festivalilt Lumous. Kuidas seal läks?

M: Kommentaare pole veel põhjalikumalt lugenud, aga siiani oleme ainult positiivset kuulnud. Koht ja tehnika olid ka üsna head ja järgmine kord läheks uuesti, kui kutsutakse. Rahvast oli üllatavalt palju, kuulsime, et üle 500 inimese.

A: Plaadid olite ka vist sekundiga läbi müünud?

M: Meil ainult 2 tükki oli järgi, need läksid jah esimeste minutitega. Just tellisime label’ilt hunniku juurde.

A: Kus teie plaati Eestist ka osta saab? Ja kas siiani saab ka teie endi väljaantud mini-CD-R-i kuskilt?

M: Praegu müüme saidi kaudu. Kes soovib, saatku meil ja paneme kiiremas korras posti. Mini-CD-R-i enam õnneks kusagilt mujalt ei saa, kui just veebist või mõnelt omanikult ümber ei lindista.

A: Millised plaanid on lähitulevikuks? Palju kontserte või äkki lausa tuur?

M: Selle aasta sees loodame leida korraliku agentuuri, kelle kaudu võiks hakata kontserte organiseerima. Tänavu tuurile vist ei jõua, kuid arvan, et nendest kontsertidest, mis sügiseni plaanitud, täitsa piisab. See suvi on veel ees Holland ja Venemaa.

A: Kuidas suhtute gooti muusika juurtesse? Palju on need teid mõjutanud, kas samastate end üldse stiiliga gothic?

D: Ainukesed bändid gooti muusikast, kes on otseselt mõjutanud meie loomingut, on Dust of Basement, Blutengel ja Black Heaven. Päris gooti muusika, mis oli 80–90-ndatel mind väga palju ei huvita. Muidugi meeldivad mõned. Sisters of Mercyl on päris palju häid lugusid, aga iga päev ma seda ei kuula. Kui rääkida meie stiilist, arvan, et seda sobiks kõige paremini iseloomustama väljend gothic dance, sest me ei ole just väga tõsised inimesed (need, kes meid teavad, saavad aru), pigem üsna elurõõmsad. Ka meie muusikas on päris palju elemente, mis on võetud näiteks trance’ist või popist ja me ei ürita seda piiritleda mingi teatud stiiliga.

R: Kas trance-muusika mõjutused väljenduvad ka albumi saundis? Minu arvates on see veidi liiga kliiniline, näiteks demo meeldis mulle tunduvalt rohkem just selle pehme ja soojema saundi poolest.

D: Kliiniline?

R: Kliiniline selles mõttes, et nagu oleks keevast piiritusest läbi lastud ja läikima hõõrutud. Kas see oli teil taotluslik just niimoodi plaat kõlama saada või keegi produtsent käis välja mõtte, et teeks hoopis niipidi?

D: Ma kasutasin sünti, sämpleid ja muid instrumente täpselt nii, nagu ma tahtsin. Hästi palju sõltub ka sellest, kes teeb mix’i ja master’i, seekord tegi seda Vasi Vallis, kes on üsnagi tuntud oma projektide NamNamBulu, Reaper ja Frozen Plasma läbi, ta on samuti Infactedi all. Mina ütleks, et see saund, mis välja tuli, meeldib mulle väga. See ei ole popp ja ei ole väga industriaalne. See on täpselt selline, nagu ma selle albumi saundi ette kujutasin – natuke märg ja tume. Mis väga hästi loob õige atmosfääri. Aga MCD või demo oli tehtud Basskraftiga, kes on tegelikult rohkem trance-muusika tegelane ja seda on ka kuulda, tuli välja hea popp-raadiokvaliteetiga, mis polnud küll paha, aga mitte just õige meie muusika jaoks.
A: Teie laulja Viktoria on tegev ka legendaarses Eesti gothic metal bändis Whispering Forest….. kumb bänd talle nagu esmane on? ja kumb talle endale hingelähedasem muusikaliselt on?

D: Kurat see on raske, tegu on ju väga erinevate bändidega, sest Viktoria ei ole ju siin.

M: Metal on kindlasti tugevamini seotud tema minevikuga, kuid see ei tähenda, et Suicidal Romance talle vähem tähtis on. Ta on sellist tüüpi inimene, kes üritab end pidevalt täiendada ning avastada uusi väljakutseid. Tume-elektrooniline muusika on tema jaoks küll midagi uut, kuid ma arvan, et Suicidal Romance nõuab talt piisavalt oma oskuste, teadmiste ning ande kasutamist enda arendamiseks.

A: Kas albumil olevad remix’id Lost Area ja Blutengeli poolt on eelkõige teile endile suureks asjaks või pigem lisamaks hoogu müügiedule?

D: Jan Moser Lost Areast on juba mu ammune tuttav Interneti kaudu. Ta aitas mind päris palju näiteks süntidega. Tema tehtud remix on plaadil, kuna me oleme head sõbrad, ja teiseks, mulle see remix meeldib. Siin ei olnudki soovi teha midagi väga commercial’it, lihtsalt label ütles, et oleks hea, kui plaadil oleks paar remix’i ka. Jan oli esimene, kellelt küsisin. Ja Blutengeli omaga on asi selles, et mõned tegelased ütlevad, et meie ja meie muusika on väga sarnane Blutengeliga. Tahtsin selle remix’iga näidata, kuidas kõlaks Suicidal Romance, kui see oleks Blutengeli stiilis. Samuti on selle remix’iga hea võimalus teha natuke rohkem reklaami meie CD jaoks. Need bändid ei olnud ainukesed, kes meid remix’isid. Näiteks ootavad kogumiku jaoks järjekorras remix’id sellistelt bändidelt nagu Derma-Tek, Mechanical Moth, Adam, ja on olemas isegi vocal trance remix Eesti trance-muusiku Andrew Kay poolt, mida on korduvalt mänginud nt Dinamit FM (90,2 MHz).

R: Rääkige paari sõnaga oma plaadikujundusest, kuivõrd plaadikaas vastab teie muusikale? Näiteks poes vaatab keegi kaant ja kas ta suudab ilma kuulamata aimata, millega on tegu?

M: Promopildid albumi jaoks tegi Maido Juss, kaanekujunduse pani põhiliselt kokku labeli oma disainer user.dx. Leian, et plaadikaas annab hästi edasi sünget- romantilist meeleolu, mis valitseb ka muusikas. Samuti mõjub see väärikalt promopiltide taustal, mis on ühendatud klassikaliste, romantiliste elementidega. Kui keegi imestab, miks fotodel on korduvalt kujutatud klaverit, kuigi tegemist on elektroonilise muusikaga, siis teadmiseks, et klaver on tegelikult üks ühendavaid instrumente läbi albumi.

R: Kui näiteks heavy metal’i bändide kaantel on sageli draakonid, leegid ja mootorrattad ning death metali’i puhul laibad ja soolikad, siis just sellises nn romantilise elektrogooti skenes on just need sümbolid: küünlad ja roosid ja miks mitte klaver. Kas te ei karda, et kisub pisut kli¨eeks?

M: Nõustun. Kuid esimese albumi jaoks, kui keegi veel niikuinii ei tea, millise muusikaga tegemist on, siis miks mitte, kui see ilusti mõjub.

D: Vaata, sa just ise ütlesid, et kõikidel on kli¨eed. Asi on selles et ARMASTUS on juba one big CLICHE ja meil on terve album sellega seotud, Suicidal Romance on väga kli¨eelik bänd kui nii vaadata, dark, love, suicide noh?

A: Oled minevikus olnud seotud ka tuntuima tume-elektro bändiga Eestist Cyclone B, oled neile kunagi lausa muusikat kirjutanud, nende ainus nn hitt "Cybernation" on ka rohkem SR-i lugu kui CB oma, miks nii? Miks sa seda SR-i all ei tahtnud avaldada? No see on lugu, mida olen kuulnud veebiraadiotest ja ka kogumikel on olnud.

D: Noh, praegu olen ka tegelikult seotud Cyclone B-ga. Oot-oot kes ütles, et see on HITT? : ) Kuidas see track võib olla seotud SR-iga? See on umbes sama, miks sa ei taha Killembothi lugusid kasutada FS-i plaatidel.

A: Sest meie stiilid olid päev ja öö. CB ja SR aga on samas skenes ja "Cybernation" sobiks ju kenasti SR-i looks.

D: Siin on sama asi, day and night, ei soiks. See on "kuri" ja techno vms, SR on gooti muusika. /Cybernation – new creation. Party music for all the nation./ Jaa, väga SR-i stiilis, SR-i moodi oleks siis, kui oleks "I FEEL YOUR NAKED FEET, WE ARE IN THE DARK ALONE", ha-ha.

M: Kas sa "Cybernationile" paneks küünlad ja klaveri kõrvale? SR on natuke romantilisem.

R: Missugune on teie nägemus romantikast, ma tahaks seda täitsa teada?

Veel artikleid