Elektrooniline inim¨okolaad Helsingist

Kirjutas Lynne
21-03-2007


Aprox. a.k.a Human Chocolate on tõusev täht Soome elektroonilise muusika taevas. Varsti, 31. märtsil saab teda näha ka koos Pedigreega Von Krahli lavalaudu tallamas. Võtsin ühe kena laupäevase pärastlõuna, et talle paar küsimust esitada. Ahjaa, Von Krahli kontserdi lubas ta tulevat progressiivsema ja verisema kui tavalised Aprox.-i setid.

Sa tegid Pedigreele remix’i nende loodetavasti varsti ilmuvale remix-albumile. Mismoodi sa sellele loole („Skincrawler”) lähenesid?
Kui mulle anti see lugu teha, olin esialgu kahevahel, et kas ma teen korraliku remix’i, mis kõlab nagu originaallugu, või midagi, mis annab originaalloost ainult aimu. Ma ei ole eriti osav looma heli klassikalisel teel, niisiis otsustasin teha täiesti uue loo. Kasutasin originaalloost ainult vokaale ja trumme. Selle loo sõnad inspireerisid mind tegema midagi pimedusest, piitsahoopidest, karjetest ja industriaalsetest helidest. Natuke kurb, ma tean, aga tundub, et see tuli siiski päris hästi välja. Pedigreele tundus see lugu väga meeldivat.

Miks sa ennast maski taha peidad?
Ma olen alati seda teinud ja teen ka edaspidi, kui esinen Aprox.Soundsiga (a.k.a MR:HC), mis on pigem mu avangardprojekt. Von Krahli kontserdil paljastan ennast. Maski tõttu on publikul minuga keerulisem seostuda ja siis nad peavad ainult muusikale keskenduma. Aprox.-i puhul mulle meeldib, kui inimesed saavad minuga seostuda. Muusika on palju positiivsem ja seepärast võib maski kasutamine jätta minust mulje, mis mulle endale ei meeldi.

See oleks?
„Kes on see veider vana mees? On see tema muusika?” Ma olen ainult 24! Lisaks on Aprox.Sounds palju ekstsentrilisem, poeetiline ja veider. Aprox. on pigem electro, folk-/industriaalpopp.

Mida põnevat praegu Soome elektroonilise muusika laval üldse toimub?
Praegu on siin palju põnevat! Dubstep’i ja grime’i skened on kasvamas, väga sick and twisted. Näiteks netlabel Swaeg.org on vabaks allalaadimiseks välja andnud mp3-albumeid, mis mulle väga meeldivad. Ka electro skene on juba aastaid väga viljakas olnud ja hiljuti hakkasid ühed tegema Skandinaavia whitemen electrofunk’i projekti Skweee, mis on lõbus ja bassine. Mulle isiklikult psytrance väga ei meeldi, aga ka see toimib väga aktiivselt. Sellised Soome psytrance’i alamskened nagu suomisaundi ja tuubi on üpris suured. Ning soomekeelne hiphop on lõpuks hoo sisse saanud. Ka EBM ja üldine gootikultuur kogub toetajaid. Avantgarde on samuti hea, noise, breakcore ja muu haige värk. Soovitan uurida selliseid bände nagu Pimentola, Älymystö, Pleasures and Days, Boys of Caligula, Nevernettles, Lackluster ja Tommishock & Kimarr.

Kui palju sa Eesti elektroonilise muusika skenest tead?
Väga vähe. Niipalju kui ma kuulnud olen, siis ei ole see nii lai kui siin. Mulle näiteks meeldivad Nocore, Evestus ja Forgotten Sunrise. Eesti punk võiks olla särtsakam. On ka palju saasta – nagu siingi. Näiteks mina! Saatke mulle oma muusikat, ma kuulan ja proovin Helsingisse kontserdi organiseerida. Natuke Eesti-Soome kultuurivahetust ei teeks paha. Me oleme ikkagi naabrid – peaksime jõud ühendama. Soomes tuleb uut ja head muusikat kogu aeg juurde. Näiteks tasub uurida üritusi Sähköjänis ja Uuden Musiikin Festivaali.

Sa tegutsed mitme eri nime all. Palun räägi neist pisut lähemalt.
Human Chocolate on mu artistinimi. Aprox. on bänd, Aprox.Sounds on bänd. Aprox.Avec on projekt, mida ma teen koostöös teiste artistidega, ning lisaks olen ma kaasatud rütmilise noise/breakcore’i projekti nimega APROX:MINTO, koos Toimintoga Tampere breakcore/dubstep’i skenest. Hetkel on plaanis alustada uut projekti Heinie’ga Bitch Alertist. Midagi digital hardcore/indierave’i stiilis.

Senimaani oled sa välja andnud ainult ühe plaadi – „Absinth EP”. Kas lähitulevikus saab ka midagi uuemat kuulda?
„Absinth EP-l” oli kolm lugu ja see plaat peegeldab depressiooni-psühhoosi perioodi, mis mul kunagi oli. Suvel tuleb mul välja uus plaat „Is He the Motherfigure Or Am I the Bitch”. Sellel on 13 lugu ja see on rohkem teistest inimestest ja nende kriisidest. Albumilt võib leida elektropoppi, hiphoppi, industrial’i, illbient’i, IDMi ja progressive house’i. On ka mõni üksik instrumentaallugu.

Ja lõpetuseks väike personal message härrasmehelt nimega Human Chocolate:
I’m looking for an Estonian girlfriend. And I’m going to beatbox at the gig too. Be prepared for a bassy, dark emotional set spiced with utter madness and dumb non-sense jokes. Estonian women are: 1) more feminine, 2) talkative, 3) have better self-esteem! True warriors!
Hope to see you all at the gig on 31st of March!

http://www.myspace.com/humanchocolate
http://www.myspace.com/aproxsounds
http://www.myspace.com/sahkojanis

Veel artikleid