Cosmoskva: soe jazz Saaremaalt

Kirjutas MC STan B
27-10-2006

Cosmoskva on tõusnud Eesti jazz’i ringkonnas tähelepanuväärseks bändiks, mis ajendaski bändi tšellistil Sander Mölderil kratist haarama ja teda küsitlema. Ja nagu Eesti intervjuude (ja pidude) puhul: algul ei saanud vedama, pärast ei saanud pidama.

Kui sa peaksid Cosmoskvat iseloomustama, siis kuidas sa seda teeksid?

Mölder: Raske küsimus. (Mõtleb veidi.) Võib-olla sõprus. See bänd ühendab meie kõigi 8 liikme vaateid ja muusikalisi mõtteid.

Eestis on teil teatud ringkonnas täitsa hea kuulsus. Mis eristab Cosmoskvat teistest Eesti jazz-bändidest?

Mölder: No teised Eesti jazz-bändid on põhiliselt keskendunud kas siis traditsioonilise või siis veel deep’ima jazz’i mängimisele. Meil on strukturaalselt suhteliselt lihtsakoeline muusika, selline kerge. Meie muusikas polegi vist kõige õigemaid jazz’i jooni sees, mis teebki sellest hea või meiemoodi jazz’i. Kui tavalised jazz-bändid võtavad mingid tuntumad bändid ette ja püüavad nende moodi mängida, siis me tahame võimalikult erinevaist stiilidest haarata mõjutusi ja neid sümbioosselt kokku liita.

Cosmoskva alustas 3-liikmelisena, nüüd juba kasvanud 8-liikmeliseks. Kust tuli idee haarata nii palju muusikuid ja instrumente ühte bändi?

Mölder: Ma arvan, et see tuli soovist luua võimalikult omanäoline sound. Kui sul on ainult trumm, bass ja kitarr, siis see, mis sa sealt kätte saad, on nii primitiivne. Mida rohkem sul on erinevaid pille ja kõlasid, seda suuremaid värve sa suudad luua.

Kust te saate inspiratsiooni, et teha sellist jazz’i, mida te mängite, nii Cosmoskva tervikuna kui ka sina isiklikult?

Mölder: Mind isiklikult mõjutab kogu maailma muusika, mida hetkel tehakse. Kõik, mis igal pool luuakse on omakorda analüüsimiseks ja lahtikuulamiseks, et saaks oma mõtteid läbi nende väljendada. Cosmoskva muusika saab inspiratsiooni sellisest "naiivsest suhtumisest" muusikasse.

Mis mõttes naiivne?

Mölder: Et nii lihtsalt luua sellist muusikat. Tegelikult pole kompositsioon nii lihtne, kui me seda välja näitame. Asjad on tegelikult palju raskemad.

Cosmoskva on senini välja lasknud 2 plaati, 1 EP ja üks täispikk plaat. Kuidas on siiamaani vastukaja olnud?

Mölder: Põhimõtteliselt pole kuulnud ühtegi halba sõna. Võib-olla on see mõjutatud asjaolust, et me oleme Eesti bänd ja selliseid bände on vähe ning neid tuleb hoida, kaitsta ja nendele kaasa aidata, aga isegi välismaalt on tulnud ainult positiivset vastukaja.

Kui tihti te esinete?

Mölder: See on jäänud üsna väheseks segaste olude tõttu. Eelmine laulja läks suve alguses ära. Siis võtsime uue laulja, aga koostöö temaga ei sujunud hästi. Ta ei saanud kohe jalgu alla. Instrumentalistidega on ka nii, et ühed tulevad, teised lähevad ja siis ei jõua proove nii palju teha, et saaks mingi konkreetse kava kokku panna.

Palju on algkoosseisust inimesi alles jäänud?

Mölder: Need 3, kes alustasid, on loomulikult alles. Juurde tulid veel laulja, mina ja saksofonist. Laulja ja saksofon on nüüdseks läinud, kuigi esimene mõtleb tagasitulekule. Hiljem tuli veel trompetist ja flöödimängija. Saksofoniga on ainult kammajaa, et keegi ei tea, kes meil saksofoni mängib.

Mis teid motiveerib live’is mängimise juures? Publik või tunne? Sõltub kõik konkreetsest live’ist?

Mölder: Live‘e on parem teha kui stuudiotööd, et rahvas saaks nautida muusikat otse, mitte plaadi pealt.

Palju te laval improviseerite?

Mölder: No vanasti oli ta kõik üks puhas impro. Nüüd on natuke tulnud juurde konkreetsemaid asju, täpsust.

Millal võib teid laval näha?

Mölder: 4. novembril tuleb Saaremaa plaadiesitus Jazz del Marel, mis on küllaltki kaugel plaadi ilmumisest. (Plaat ilmus juuni lõpus *toim.) Teeme veel sellele reklaami, aga ei taha veel midagi avalikustada.

Mis on Cosmoskva tulevikuplaanideks? Muutuda tuntumaks või jääte pigem paiksemaks, nokitsete vaikselt kodus?

Mölder: Kindlasti ei ole eesmärk kodus nokitseda, üritame ikka võimalikult kaugele jõuda projektiga. Novembris lähme Lätti esinema ja on muid plaane veel, aga ei midagi konkreetset.

Viimaseid sõnu? Tänusid?

Mölder: Fänne tuleb alati tänada, kuna tänu neile oleme me jõudnud nii kaugele, kui praegu oleme.

Veel artikleid