Rabarockil ole kohe alguses kohal, Cleaning W

Kirjutas martin
08-06-2006

Rabarock. 9. juuni kell 16.30. Sellel hetkel peaks hakkama esinema festivali üks huvitavamaid bände – soomlaste Cleaning Women ehk põhjus, miks reedel juba festivali alguseks kohale jõuda. Kiire intervjuu CW04-ga ehk maakeeli Tero Vänttineniga.

Tere, esinete Rabarockil teisena, pärast eestlaste Slide-Fifty’t, ja esimesena pealaval, mis tunne on olla festivali avajate seas?
Iga kord peab keegi ju alustama ja seekord oleme need meie (naerab). Loodame, et selleks ajaks on inimesi juba kogunenud – see bänd enne meid on ka ju täiesti hea. Tahaks loota, et loome publiku jaoks mõnusa festivalimeeleolu.

Eelmine aasta ju kaks kolmandiku Cleaning Womenist (CW on kolmeliikmeline) esinesid Rabarockil Kometa koosseisus, mis mulje üritus jättis?
Väga hea mulje! Kometa jaoks see oli väga õnnestunud esinemine ja ka suurim, kus nad on siiani mänginud, kuigi Olavi Vänttinenil (Kometa kitarrist) oli kitarriga tehnilisi probleeme, aga keda see huvitab, kui tunne on hea. Andy Cairns Therapy?-st tuli pärast kontserti veel juurde ja kiitis.

Olen aru saanud, et Cleaning Women teeb üldiselt eelkõige klubilaive, kuidas see festivalilaiv on erinev teie tavalistest esinemistest? Niipalju kui ise teie muusikat ja videoid kuulanud-vaadanud olen, siis visuaalne pool on teie jaoks väga oluline – seekord algab teil esinemine vara, kuidas toime tulete?
Tegelikult oleme mänginud väga erinevates kohtades, näiteks ülisuur park Hiinas, nii et oleme sarnaste olukordadega harjunud. Klubilaivi atmosfäär on loomulikult intiimsem, aga seevastu päevavalguses näevad inimesed meid nii nagu me oleme ja suudavad haarata tervet lava ja kõiki instrumente – nad näevad isegi roostet nendel.

Teie muusika on kohati kaootiline, täis pöördeid ja üllatusi ning saund on kindlasti üks omapärasemaid ja eristavamaid Rabarockil, mind kohe algusest peale hakkas huvitama, et kuidas see läheb kokku „puhastamise“ imagoga?
Ma arvan, et tegelikult hiilib iga loo taga ikka tantsitav rütm – täpselt selline, mille saatel saad tube koristada. Tuleb lihtsalt luuda sheikida ja märgu käterätikuid õhku loopida (naerab). Ja selle kõige jaoks läheb ikkagi neid pöördeid vaja seal lugudes.

Aga ikkagi, mis on see sõnum selle imago taga? Loodan, et mitte mõni lapsepõlvetrauma, et sunniti koristama…
Seda peavad ikkagi inimesed ise otsustama. Kõik mis me ütleme – andke puhtusele võimalus.

Okei, videoist jäi mulje, et on palju mõjutanud (ka muusikat ikka) eelmise sajandi keskpaiga B-kategooria ulmefilmid.
Oleme teinud kolm saundträkki tummfilmidele ja üks neist on ulmefilm „Aelita“. See on tehtud 1920ndatel NSVLis. Võib-olla hoopis meie oleme ulmefilme mõjutanud. Kas tead, et tulime kaua-kaua planeedilt Clinus Maale ja meie ülesanne on päästa maailm? Nüüd on teie kord meiega liituda!

Me teeme seda. Tänan intervjuu eest.
No problem! Rabarockil näeme.

Veeb:www.cleaningwomen.com
cleaning women @ rabarock.ee

Veel artikleid