Muld peale: FVNERALS

Kirjutas Ivo Kiviorg
05-09-2019


Üpris uskumatu kokkusattumusena on Rada7.ee 20. ja viimasele sünnipäevale Suurbritannia bänd Fvnerals. Ma pean silmas eriti seda, et nime poolest justkui lotovõit, aga klapib ka suurepäraselt muusikaliselt – nende sadcore sisaldab koostisena post-rocki, doomi, ambienti… Nii, et sobib hästi meie peo mornima osa juurde. Esitasin mõne küsimuse bändi tuumikule Sydile ja Tiffanyle.

Tiffany on varem öelnud, et kirjutab sõnu, et oma pead mõtetest tühjendada ning Syd on maininud, et teeb muusikat üpris isekatel põhjustel ja näeb seda lausa teraapiavormina. Arvestades bändi kurvameelset tooni, kas see teeb teist erakordselt õnnelikud inimesed (eeldades, et teraapia toimib)? Või on elu (õnneks? kahjuks?) inspiratsiooni täis?

Tiffany: Muusika kirjutamine aitab mul eluga hakkama saada. Kui loon midagi oma tunnetest, tunnen ennast hiljem kergemalt, selle asemel, et need kõik enda sees hoida. See küll ei tee mind üliõnnelikuks, kuid aitab piisavalt, et edasi liikuda.

Syd: Ma tunnen, et see lihtsalt on midagi, mida ma pean tegema ja see on üks vähestest asjadest, mida endiselt naudin. Samas ei ütleks, et see teeb mind õnnelikumaks.

Fvnerals sündis Inglismaal ja seetõttu võib suhteliselt ausa näoga kirjutada ÜK bändi nime järgi. Samas olete viimastel aastatel kõvasti kolinud: Brighton-Glasgow-Berliin-Brüssel. Kas selle liikumise taga on mingi konkreetne põhjus või oli see pigem niisama? Pean silmas, kas sel oli pistmist midagi ka bänditegemisega? Isegi kui ei olnud, siis ma eeldan, et kolimisel on mõju – mõeldes näiteks tutvusringkonnale, kontaktidele ja võimalustele? Ma eeldan, et Belgiaga on teil mingi varasem ühendus ka olemas, sest tuuritasite seal ka oma teise projektiga Myyths? Ikkagi, miks lõpuks Brüssel? Kuidas on Brüssel sobiv bändi tegemiseks? Geograafia ja otselendude võimalused ilmselt on abiks, kuid üldine maine linnal kipub olema ikkagi seotud märksõnadega nagu bürokraatia ja ametlikkus.

Syd: Brightonist Glasgowsse kolimine oli meie valik, sest Brighton tundus järjest kallim, kuid samal ajal üpris väike ning meid mõlemaid huvitas, kuidas oleks elada põhja pool mõnes suuremas linnas. Kolimine läks üpris libedalt, leidsime põhimõtteliselt kohe ka uue trummari ja saime kirjutada, salvestada ja välja anda oma teise albumi. Lisaks tuuritasime seal kohalike bändidega ja kokkuvõttes oli produktiivne aeg.
Lõpuks aga otsustasime ÜK-st lahkuda portsul eri põhjustel, sihiga kolida Berliini, mis sobis meile rohkem. Kahjuks aga ei saanud seal liiga lühikese ajaga kõike paika. Mitmekülgne surve ja eesolevad kontserdid Fvneralsiga viisid otsusele bänditegemise osas mitte kompromisse teha. Mul on pere Belgias ja seetõttu saime seal kiire stardi ning arvasime, et see oleks justnimelt hea geograafiline asukoht tuuritamiseks. Kui nüüd aus olla ja tagasi vaadata, siis pole möödunud ühtegi päeva, kui ma ei kahetseks seda otsust. See polnud kindlasti meie esimene valik, pigem tagavaraplaan.
Muusika osas on raskem leida muusikuid ja kogukonda, mis sobiks meile. Võrreldes Inglismaa või Saksamaaga, kus on palju muusikuid, palju DIY kontserte, palju muud kultuuriks vajalikku nagu suur ja mitmekülgne muusikaskene või bändid, kellega meil oleks midagi ühist. Meie plaadifirma on Saksamaal, samuti meie agent, seal me ühtlasi teeme oma merchi, hangime instrumente ja kipume seal ka rohkem mängima.
Ma usun, et Belgial on teistlaadi kultuurikiht, kuid ehkki ma olen seal sündinud, siis see pole kunagi olnud minu tüüpi koht ja pole seda ka täna.

Igal juhul tundub, et peale poolteist aastat vaiksemat perioodi on justkui olnud uus algus – uus agentuur, mitmed festivalid ja kontserdid jne. Kas ka uut materjali on välja tulemas? Mõni vihje ehk selle kohta?

Tiffany: On tõsi, et uus elukoht on võimaldanud meil teha lihtsamalt üksikuid kontserte siin-seal sel aastal, isegi kui meil pole ikka veel püsivalt uut trummarit. Sydi sõber aitab meid välja kontsertidega ja teine sõber Gentist tuleb teeb kaasa kaks järgnevat tuuri.

Syd: Kolimisega kaasnenud ebastabiilsus ja kohanemisega seotud raskused tähendavad kahjuks, et me pole kirjutanud hetkel midagi, millega me väga rahul oleks. Töötame tegelikult isegi ühe uue projektiga, mis on väga erinev Fvneralsist, ja vaatame, kuhu see meid välja viia võib.

Kas Myyths on endiselt aktiivne kõrvalprojekt? Mingeid plaane sellega?

Tiffany: Myyths oli lühiajaline kõrvalprojekt enne kui andsime Fvneralsi esimese albumi välja. See oli elektrooniline projekt, mis vajas minimaalselt tehnikat, mis tegi reisimise lihtsaks. Seega ma ei välista, et kerime sellega kunagi veel hoogu üles, kuid momendil pole erilisi plaane.
Foto: Felicie Novy
Üheks tulevastest tuuridest on Belgia-Saksamaa oktoobris, kus annate kontserdid koos Emma Ruth Rundlega. Teda on korduvalt mainitud meie uue muusika sarisoovitusartiklis Muusikapai ja seda üpris erineva muusikalise taustaga inimeste poolt – võib vist võtta lausa kinnitusena, et tegemist on tõusva tähega. Mis teid seob? Kas teile tundub, et teil on ka muusikaline ühenduslüli? See ei ole ka teie esimene tuur koos.

Syd: Emma on artist, kes meile tõesti väga meeldib ja austame teda väga. Oleme ta muusika ja mitmete temaga seotud projektide pikaajalised fännid. On imeline, et saame koos aega veeta.

Tiffany: Tuuritasime koos Inglismaal 2017. aasta lõpus ja klappisime väga hästi. Oli meelitav ja väga hea meel, et meil kutsuti uuesti teda toetama.

Sündmus, kus te mängite Tallinnas on sünnipäevapidu. Ja matus. Kas see teeb esinemise raskemaks või sobib hästi?

Syd: Ma arvan, et see sobib ideaalselt.

Veel artikleid