Tutvu festivali The Dark Side of the Moon programmiga

Kirjutas Artur Lääts
08-08-2019

Foto: Kristo Sild
Alates tänasest kuni pühapäevani toimub Tallinna klubis HALL elektroonilise tantsumuusika festival The Dark Side of the Moon, kus astuvad üles pea 50 esinejat viiest riigist. Radaseitsmele tutvustab neljapäevase festivali programmi kuraator Artur Lääts.

"Festivali kava kokkupanemisel ei lähtunud ma ühest žanrist ega stiilist, vaid proovisin luua lavadele omapärased ning sobivad kooslused. HALLi saalis domineerib see saund, mis alati – tumedapoolsem ja hüpnotiseerivam techno. MESILAs kuuleb kõrge energiaga house muusikat, elektrot ning ilmselgelt ka atmosfäärilisemat technot. SUVILA on üsna eklektiline ning seal võib näha diskoreid, kelle eripära seisab just diskos või minimalis. Kõiki esinejaid siin artiklis ilmselgelt tutvustada ei jõua, kuid nad on kahtlemata oma skenedes tegijad ning väärivad kuulamist."

08.08

"Neljapäeval on avatud vaid peasaal ehk HALL. Avapäeval astuvad üles rohkem kontserdiformaadis kaks live esinejat. Esimene neist on Forgotten Sunrise, kes tegutseb industriaalmuusika maadel. Teine on salapärane Wondering Around, kes on näidanud ennast hiljuti toimunud Kalana Saundil. DJ tuge pakuvad Sveta Baari diskorid Teetsov-Faulkner, kelle eklektiline ning kohati punk suhtumisega DJ setid on kujunenud rahva lemmikuks."

09.08

"Reedel algab festival täis võimsusega ning avatakse kõik kolm lava. Esimesena neist Suvila, kus tegevus hakkab pihta juba kell 15:00 ning viietunnise seti teevad vennad Marek Poel ja DJ Hot Dog. Konkreetselt Rumeenia minimalile suunitletud diskorid võivad kiirelt viia ükskõik kelle korralikule rännakule. HALL ja MESILA avatakse kell 20:00 ning esinejaid jagub seal kümneni hommikul. Enne kui välismaa külalised üle võtavad soojendab neid MÜRK resident Mihkel Maripuu, kelle tumedamakoelised setid on olnud hinnas juba pikalt. Välisesinejatest mängib esimesena ameeriklane Eric Cloutier, kes on mingis mõttes ka kultus-DJ oma hüpnootiliste techno settide poolest. Algselt Detroidis elanud ning siis New Yorki kolinud Cloutier omandas oma oskused erinevates ööklubides, enne kui ta Berliini elama asus. Peale teda esineb Polar Inertia live kavaga, kes juba kord on HALLis käinud ning on mitmetele tantsijatele siiani meeles kui üks parimaid elamusi, mis klubis on tehtud. MESILA näitab tantsumuusika teisi varjundeid ning sealse lava peaesineja on hollandlane Awanto 3. Amsterdamist kohale lennanud Awanto 3 on Dekmanteli ja Rush Houri alt andnud välja albumid, mis on diskorite ja koduste melomaanide plaadiriiulites juba aastaid. Tema DJ setist võib oodata kindlasti ka omaloomingut, kuid acid ja üsnagi närviline maailmamuusika mõjutustega techno ei jää kindlasti tahaplaanile. Esimese päeva lõpetavad MESILAs maratoniga tantsupõranda spetsialistid Paul Soome ja Tanel Mütt."

10.08

"Laupäev algab juba päeval Suvilas ning seal seavad ennast teiste hulgas sisse Haigla Peo Kristopher Luigend ning Ruutu Poiss. Oodata võib kiiksuga haussi, diskot ning vahepealset vajutamist. Super tüübid super meeleoluga. HALLi laval esineb algusepoole Katja Adrikova, kes on olnud raudvara Eesti technoskenes juba aastaid. Prantslased Antigone ja Francois X võtavad primetime enda kätte ja näitavad täpselt, miks nad on suutnud nii lühikese aja jooksul jõuda nii tugevalt maailmakaardile. Nende kahe iseloomulikku kõla on võimatu kuhugi mahutada, kuid kindlasti sobib HALLi atmosfääri ja suure KV2 helisüsteemiga hästi kokku. MESILAs ei lange energiatase samuti. Esimest korda satub HALLi Vändrast pärit Bakey USTL, kelle minimali ja deep house vahel põiklevad setid on tantsutanud inimesi nii Berliinis, Tallinnas kui Tartus. Õhtu lõpetab Bassiani resident Thomas Hessler, kes külastab HALLi juba viiendat korda, kuid MESILA laval esineb esimest korda."

11.08

"Festivali viimane päev kuulub suures pildis kohalikele, kuid Suvila lavale on kutsutud oma käekirja näitama prantslanna Hemka. Toorus ja agressiivsus on märksõnad ning kindlasti kõlavad Funktion-One helisüsteemi pealt super hästi. MESILA laval teeb oma elu esimese DJ seti Maarja Nuut, kes on kiirelt nautinud tähelendu oma live esinemistega. Live kavaga astub üles ka kohaliku elektroonilise muusika üks pioneere ja Üle Heli korraldaja Aivar Tõnso."

"Näeme festivalil!"

The Dark Side of the Moon algab juba täna kell 20:00.
Eelmüügipiletid on saadaval kella 20ni Ticketeris.
Facebooki üritus asub siin.

Veel artikleid