Nädala muusikapai 124

Kirjutas Rada7.ee
14-06-2019

KasparKaspar
Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat.

Life On Venus – "What Lies Beneath"

Rene: Ühes kohalikus väljaandes käib muusikateemalistes kirjutistes nii tihti läbi võrdlus kosmosega, et mängi või bingot. Kuigi iroonilisel kombel on siiamaani muusikaga tegelemist ja muusika mõistmist registreeritud ainult maalaste puhul, siis Maad üldiselt kosmoseks ei peeta. Voyageride pardal on küll kullast kettad, millel planeedi greatest hits, loovalik jääb vahemikku ÜRO tollase peasekretäri tervitusest Blind Willie Johnsonini välja, aga tõenäosus, et need sondid piisaval arengutasemel ja kõrvadega olenditeni jõuavad, on kaunis madal. Tavamõistes on kõige rohkem muusikaga seotud keha kosmoses ümber Päikese tiirutav Tesla Roadster, mille helisüsteem pläristas David Bowie lugu "Space Oddity" kuni aku kestis või midagi riknes, nüüdseks on ilmselt juhtunud emb-kumb. Nii hõredas keskkonnas helilaine ei levi nagunii, mis ütleb ühtkomateist võimaliku audientsi kohta. Kosmosejaamades mängitud muusikat ei oskaks pimetestis kosmosega võrrelda mitte üks katsealune ja kodumaise helilooja Urmas Sisaski kosmiline helikeel on sama palju kosmos, kui mathrock on matemaatika. Millega jõuab tagasi, et muusika on ikka radikaalselt maine asi.
Moskva bändi Life of Venus kevadine neljalooline "Departure", millelt lingitud lugu pärineb, on mitmekülgselt inspireeritud kosmosest, vahepeal kõlab isegi ulmekino efekte, aga võta näpust, side kosmosega jääb ikkagi samaks nagu see on külmkuivatatud jäätisel või hapul tuubimoosil "Kosmos". See-eest on tegemist väga tasemel raskema otsa shoegaze’iga.

Sip€lga 14 – „Traplife”

tess: Kesiganes ütles (Siim Nestor ilmselt?), et träpp on uus punk, siis Sip€lga 14 album „Traplife” paneb seda uskuma. Eriti terav ja hoogne, lühikeste lugudega, kähku sisse ja siis jälle välja, uhuhh, mõnus sips eneseirooniat ja kergelt seeditavat sõnumit, lõppu lisaks veel eriti veider punkkaver, mis lööb uppi vist enamuse viimasel ajal ilmunud punkalbumeid (v.a Hot Kommunist, aga nood on ka vanad kalad). Plaadi nimilugu on kenasti ka kindel lemmik kogu kombost.

Ten Ven – "Talk to Me"

MC STan B: Eelmisel nädalal valitsenud leitsak andis teada, et suvi on lõpuks käes. Sellega seoses on koheselt suurenenud soov viibida terrassil – vahet pole, kas sõbra, kohviku või baari omal – olla heas tujus, hoida käes midagi värskendavat ning tasakaalustada oma tumedat muusikamaitset millegi lõbusaga. See track sobib selleks suurepäraselt!

Veel artikleid