Nädala muusikapai nr 117

Kirjutas Rada7.ee
26-04-2019

Möödunud laupäev oli loomaaias naaritsapäev, seega seekord ka vastav foto. Euroopa naarits on kärplaste sugukonda kuuluv pisikiskja, kelle levikuala ulatus kunagi pea kõikjale üle terve Euraasia mandri, kuid kelle tänapäevased looduslikud asurkonnad on killustunud väikesteks aladeks. Drastilised muutused nii arvukuses kui ka levikus on teinud euroopa naaritsast mitte ainult Euroopa, vaid kogu maailma ühe kõige ohustatuma pisikiskja. Tallinna loomaaed koordineerib üle-Euroopalist naaritsa paljundusprogrammi, kuhu kuulub 15 Euroopa loomaaeda. Nende loomaaedade vahel on ära jagatud ca 200 naaritsat, kuid ligi pooled neist elavad Tallinna loomaaias. Möödunud laupäev oli loomaaias naaritsapäev, seega seekord ka vastav foto. Euroopa naarits on kärplaste sugukonda kuuluv pisikiskja, kelle levikuala ulatus kunagi pea kõikjale üle terve Euraasia mandri, kuid kelle tänapäevased looduslikud asurkonnad on killustunud väikesteks aladeks. Drastilised muutused nii arvukuses kui ka levikus on teinud euroopa naaritsast mitte ainult Euroopa, vaid kogu maailma ühe kõige ohustatuma pisikiskja. Tallinna loomaaed koordineerib üle-Euroopalist naaritsa paljundusprogrammi, kuhu kuulub 15 Euroopa loomaaeda. Nende loomaaedade vahel on ära jagatud ca 200 naaritsat, kuid ligi pooled neist elavad Tallinna loomaaias. Foto: Tiit Maran
Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat.

TR/ST – "Colossal"

MC STan B: Kunagi ammu veel TRUST nime all tegutsenud rühmitus on saanud valmis oma uue kauamängivaga. Väidetavalt on tegu kaheosalise albumiga, mille teine osa ilmub küll sel aastal, aga kunagi hiljem. Sellegi poolest on värske reliis täitsa hea. Elu just ei muuda, aga haigutama ka ei pane.

toredad – "ei kannata"

Ivo: Mulle meeldib see, kuhu see SC kraam välja on jõudnud. On päris radikaalselt mõtestatud sõnumeid, väikseid jõuvõtteid ja paikapanemisi, tahet ja püüdlusi. Ja siis on see.

3TEETH – "American Landfill"

Rene: Küberpunk ütles, et inimene suurt ei muutu, muutub vaid tehnoloogia ja sellest kirjutati terve žanr ulmet, kus inimesed õiendasid oma argiseid toimetusi, dekoratsioonides oli ainult rohkem neooni ja võrgus käimise mooduseid. Kirjutatakse siiamaani, isegi õnnestumisi on ette tulnud. Kitarriindustrialis on toimitud sarnaselt, aeg on läinud edasi, aga jutt on jäänud samaks. Üks armastatud praktikaid on äärmiselt efektiivselt töötava masinavärgi ehk düstoopia eest hoiatamine selle imetlemise läbi.
Ameerika vähe uuema aastakäigu punt 3TEETH on avaldanud video, mis räägib keeles, mille actionulmet näinud vaatajad kinnisilmi ära tunnevad. Kuskil tööstusdetriidi vahel liiguvad tapamasinaid, sähvib punane valgus, toimub üks tagaajamine ja mahalöömine. Lihtne oleks öelda, et muusikas ja videos viljeletakse epigonismi, eksitakse absoluutselt ebaoriginaalse originaalsusnõude vastu, aga siin on see oluline vahe, mida 3TEETH teab aga paljud ei tea – eeskujusid ei tule järgi aimata, nad tuleb nende enda mängus ületada. Kuidas see täpselt välja kukub, tõestab nende suvel ilmuv kolmas album "Metawar".

Dadabots – Relentless Doppelganger

Kirill: Kahe tudengi loodud neurovõrk genereerib tehnilist death metalit. Kõlab isegi usutavalt. Helikvaliteet viis mind ajas tagasi aastasse 2001, kui Kazaast sai kümnemegaseid täispikku albumeid leitud. Loe veel: https://arxiv.org/abs/1811.06633

Veel artikleid