GG Tallinn: "Disco on oluline, punk on põhiline"

Kirjutas Evert Palmets
06-03-2019

8. märtsil toimub mini-rave sarja pidu nimega GG Tallinn ‡ Dirty Dancing, mis on põhimõtteliselt Beats From The Vaulti noorem õde, kel meeldib eriti räpaselt tantsida. Kui sul naistepäeva öösel vastu laupäeva pole vaja ilmtingimata villa kraasida või talvekartuleid sorteerida, siis soovitan tulla ja erilisemate technorütmide, rajuma otsa trummi-bassi, gabberi, speedcore’i, trash-electro ja psy-trance’i võlumaailma sukelduda! Kuidas ja kus see kõik täpsemalt toimub, selgub intervjuus ürituse korraldaja Anders Meltsiga.

Anders MeltsAnders Melts
Kes on GG Tallinnal varem käinud või on Röntgeni raadiosaateid kuulanud, need juba aduvad, mis naistepäeva öösel käima tõmmatakse, kuid kuidas sa päris võhikule GG Tallinna sarja tutvustaksid? Räägi natuke ka selle ürituse tekkepõhjustest ja taustast.

Mingi hetk tundus, et nii palju head kraami on, mis Beats From The Vaulti raamidesse ei mahu, või mahub, aga vaid mõõdukalt. Tuli käima lükata pidu, kuhu koondada kõik need rajud biidid, mis alati küll ei pruugi piisavalt tumedad olla, aga samas on täis energiat ja jõudu. Stiililiselt väga piiritletud GG Tallinn pole. Peamiselt esindame erinevaid techno vorme, mida väga palju mujal pidudel ei mängita. Taaselustasime ka gabber-speedcore-hardcore techno osakonna, vahel sekka raju otsa drum’n’bassi või psy-trance’i. Endine resident DJ Flakgun Smith lajatas varem alati ka korraliku jõnksuga trash-electrot ja electroclashimat minekut, eks valikuliselt mängivad seda nüüd teised DJ-d edasi. GG Tallinn on alati olnud pidu, kus kuuleb kohe kindlasti rohkem kui ühe korra The Prodigy’t. Ma arvan, et just nende looming vastab ka kõige paremini GG Tallinna motole „Disko on oluline, punk on põhiline“. Kuna seekordne pidu saab otsa alles 10 paiku hommikul, siis mul tekkis plaan enne lõppu välja otsida vanakooli trance’i pärleid, et vähe hõljuvamas sfääris lõpetada. Eelmisel sajandil tehti väga head trance’i muide, mis pole kuidagi võrreldav hilisema ossitümmi ega hambaid krigistavate krokodillidega.

GG Allin peab vist olema päris suur iidol, et ürituseseeria tema järgi nimetada – samas suurepärane sõnamäng!

Olen vana kalmbuuriahv ja no kui see lollus tekkis, jätsin kohe tallele. Läks aega ja tekkis mõte antud peost ning ma ei suutnud seda nime kasutamata jätta. Tõsi, ma poleks arvanud, et Eestis nii vähe GG Allin’it teatakse. Mujalt sai nimi kiirelt heakskiitu ja üks semu Soomest peab seda isegi parimaks nimevalikuks üldse. Sobib hüüdlausega ka hästi. Tõsi, ta oli hull, aga samas temas oli palju siirust ja ta elas täielikult oma reeglite järgi. Ma ei ole ta fänn, aga austan seda kui keegi on allumatu ja on aus eelkõige enda suhtes. Justnagu GG Tallinn.

Sa oled juba aastakümneid olnud underground muusika asjadega kursis ja vead ise mitmeid sarnaseid projekte. Kas aastal 2019 on olnud juba suuremaid üllatajaid varuks? Too paar näidet nende kohta, mis on olnud ja mida sa aimad tulemas olevat.

Raske öelda, mis tulemas on. Eks mõni vana asi tuleb jälle mutanteerunud kujul uuesti tagasi. Meeldib see, et aina rohkem kuulen technolugusid, kus on rütmiosakond põnevam kui see tavapärane 4/4 tiks. Murtud rütme ja üllatavaid lahendusi on tekkinud just rütmikasse. Trance’i mõjusid on ka tunda ehk et lood on atmosfäärsemaks muutunud. See kõik on mulle mokkamööda.

Niisiis meil on tekkinud võimalus kuulda su elu esimest avalikku trance’i setti (ning oluline on lisada, et trance’il ja trance’il on vahe!) Kas trance on mõnes mõttes sarnases olekus nagu trip-hop ja vanakooli jungle muusika, et selle võidukäik ja hiigelaeg on hetkeseisuga läbi, ning kui seda kusagil mängitakse,
siis see on pigem haruldane juhus?

Huvitav, et psy-trance pole vist kunagi kuhugi kadunud, aga selline hea träna, millest mõnede aastatega öökima ajav tümm kasvas, kadus aastateks. Eks oligi nii, et need, kellele see algupärane ja aus asi istus, hakkasid vältima seda tänu populaarsusele ja juurte lörtsimisele ja siis mingi hetk ei tahtnud seda kalbassi kloppimist enam ka keegi ja nii ta suri. Hardstyle üritas mingi rajuma versiooniga pead tõsta, aga see oli ka ju vaid hetk fookuses nagu Ryan Angeloski. Head lood jäävad aga ikka headeks lugudeks ja kui ühel konkreetsel hiljutisel sünnipäevaistumisel neid läpparist otsima hakkasin, sulas süda ja nüüd siis tahakski seda tükki ilusast minevikust kuulajatega jagada.

…sama lugu on vist gabberiga? GG Tallinn on vist ainukene kohalik pidu, kus tõenäoliselt saad oma gabberi-laksu kätte?

Vot ei teagi. Võimalik, et tõelised gabber’i kunnid, pesitsevad nii põranda all, et ei kuule neist midagi. Kurat, kus ma mäletan kui vist teisel GG Tallinnal Von Krahlis (nüüd tuleb järjekorranumbriga 16) Joosep Volk aka Francis gabberi seti tegi. Kümme minutit oli kõigil lõbus ja siis kuidagi ei osatud olla. Viimastel kordadel on juba hoopis teisiti. Ta maitsekus DJ-na on ikka ülim ka. Techno-DJ Kaur Kareda kunagi ütles ta setti kuulates, et ta isegi ei teadnud, et nii head gabberit olemas on.

Kas GG Tallinn võiks olla pidu neile, kelle "narkootikum" ongi muusika ise? 

Ma arvan, et kõik muusikale kui sellisele pühendunud peod võiks ju olla sellised, aga samas mu jaoks vahet pole väga. Peaasi, et inimesed naudiks pidu, las ise vaatavad kuidas kellelegi paremini sobib. Mind häirib pigem see, et pidudel käiakse sõprade pärast. Ma ei kujutaks ette, kui ma käiks ainult pidudel ja kontsertidel kuhu mul piisavalt sõpru on otsustanud minna. Mind pigem häirib kui minuga keegi suhelda tahab ajal, mil ma muusikat naudin või kaasa elan. Tehes ise pidusid katsun muidugi arvestada, et oleks klubiruum, kus saavad inimesed ka sotsialiseeruda, kuid see ei saa nagu olla eesmärk omaette.

Kirsiks tordil. Mis magustoitu sa sööksid laupäeva hommikul kell 10 peale GG Tallinna pidu?

Sööks head halvaad ja kuulaks "Mandy" (RIP Jóhann Jóhannsson) soundtracki.

GG Tallinn ‡ Dirty Dancing toimub sel reedel, 8.märtsil vastu laupäeva hommikut, lisaks DJ 4-got-10 ehk Anders Meltsile mängivad muusikat veel DJ Francis, DJ Tamhiis ja DJ Shiftwind. Külalised pääsevad peole vaid nimekirja alusel. Oma nime lisamiseks sellesse nimekirja võta ühendust ürituse korraldajaga: beatsfromthevault@gmail.com

GG Tallinn Facebookis

Veel artikleid