Demonic Death Judge – pohhuistlikud „kirkopõletajad“ Soomest

Kirjutas Arvi Tapver
27-02-2019


Ärge laske end morbiidsest nimest eksitada! Kui te just peate midagi Soome metallimuusikast teadma, siis on selle juures vast kõige olulisem teadmine, et nende ellusuhtumine on olenemata bändist 99% tõenäosusega kõike muud kui tõsine. Arvata, et Demonic Death Judge (lühendina DDJ) tegeleb väljaspool prooviruumi mingit sorti deemonliku võllakohtuga vms, oleks sama ennatlik kui bändi nime lühendist ehk initsiaalidest välja lugeda, et tegemist oleks nagu mingit sorti diskorite ehk DJ-dega. Oh ei!

Demonic Death Judge puhul on tegemist rõõmsa- ja kergemeelsete Kotka rannikupoistega, kes vabal ajal armastavad kirikuid põletada ja roostes Volvo-rondiga kiirust ületada. Sellest pajatab bändi trummar Lauri Pikka juba ise, aga mina kasutan juhust kohe alguses veel üks parandus ära õiendada: nimelt kõike, mis ta räägib, et tasu puhta kullana võtta, olenemata sellest, kui palju ta ka seda hiilgama nühib. Ma ei pea silmas kirikute põletamist! Ei, lihtsalt ma olen Kotkas käinud ja mingi maapealne Paradise City see nüüd küll ei ole. Tegemist on sadamalinnaga, mis haiseb armsasti kala järgi. Kotka merepäevadel saab kuulata lõõtsamuusikat ja tantsida! Õlle voolab seal aga siiski baariletil olevatest kraanidest, mitte mööda rannakaljusid! Inimesed, olge valvsad, mida teile räägitakse!

Alustame bändist – kuidas te ise end ja oma muusikat määratlete? Siin on teie võimalus öelda välja kõik, mida te tahate, et rahvas teist teaks.

Oleme stoner rocki ja sludge ristsugutis. Vahel põletame kirikuid, vahel müttame soos ja üsna sageli eirame roostes Volvoga kiirusepiiranguid.

Vaat, mis tore bänd teil siis on! Palju te ka ilmas ringi tuuritanud olete ja mis on teie eesmärk, mitu kirikut põletada vms?

Oleme teinud paar tiiru Euroopas ja üksikuid laive näiteks Pariisis ja Göteborgis. Peamiselt oleme tuuritanud risti-põiki mööda Soomet. Eesmärk ongi teha häid laive headele inimestele heades kohtades. Tallinn ja Sveta baar on kindlasti üks selline koht.

Kuskandist Soomet te pärit olete? Kirjeldage veidi sealseid kohalikke olusid ja mõtteviisi. Facebookis nägin bändi kontolt, et joote vist meeleldi õlut (pildil olid poistel purgid käes), deduktiivne mõtlemine ehk järeldamine viib mind aimdusele, et ilmselt meeldib teile ka saun.

Tuleme kõik lõunarannikult (tegelikult pigem kagurannikult – toim.) Kotka kandist mere äärest. Linn on üsna väike (on – toim.), aga sealt on kerkinud esile päris palju bände. Omnium Gatherum, Insomnium ja teised metalli poole pealt.

Noo, selgem piltium! Ma saan aru, et Kotkas on kombeks panna bändidele ladina keele lõpulisi nimesid, teie nimi peaks siis olema Demonium Death Judgeium. Mis veel linna eriliseks teeb?

Kotka on ehk Soome seksikaim suveparadiis, kus külm õlu voolab rannakaljudel eriliselt agressiivse saunatamise järel.

Ohhoo! Kui tegemist on meeste paradiisiga, siis on kõik naised kaunid, ei armasta kanda linnapildis sugugi ihukatteid ja autod on ka kiired, lisaks benss tasuta. Nüüd natuke tõsisemat juttu ka: Soomes oli pikka aega tugev pungi-skene traditsioon, kuni selle võttis üle metalli laine. Mis on olukord praegu? Kõikjal kuulukse olevat rocki bändidel turg ahtaks kuivanud? Kuidas on teitega?

Mu meelest läheb just meie tüüpi musal Soomes eriti hästi. Loomulikult on tegemist marginaalse žanriga, aga tasemel bände leidub rohkelt ja inimesi käib laividel korralikult, seega tänavune saak on hea. Muuhulgas näiteks Blow Up festar müüakse iga kord korra järel lõppu välja ja see räägib selgelt, et seis on parem kui kunagi varem. Turg on meiesugustele bändidele muidugi alati kitsas olnud, aga ega see meie muusika teab mis väga kaubanduslik olegi ja parem ongi!

Lugejale vahepalaks, et Blow Up on siseruumides ehk vanas tehasehoones Helsingis aset otsiv ja leidev festar, mis toimus eelmise aasta oktoobris neljandat korda ning Facebooki konto andmeil laienes doomi suunda, kuigi esindet on endiselt ka noise, avangard ja psühhedeelne rock. Kohal olid sellised nimed nagu Godflesh ja mullu oktoobris Eestis Sveta baarigi väisanud Author & Punisher.

Mis sorti plaadifirma see Suicide Records ka on, mille alt teil plaat väljas?

Suicide Records on väiksemapoolne, aga eriti tõhus ja toimekas plaadifirma Rootsist, Göteborgist (sellepärast siis see Göteborgi keika nii tähtis oligi! -toim.), mis on laiendanud oma tegevust ka Soome. Plaadifirmaga suhtlus ja asjatamine lihtsalt sõna otseses mõttes ei võiks olla enam kergem või mugavam sellest, mis ta on meie jaoks nendega olnud. Suur tänu neile, et me oleme saanud nendega koostööd teha!

Teeme siin muudkui võõramaa plaadifirmale promo, aga olgu peale! Kui tulete nüüd taas Tallinna Music Weekile, siis ootab teid ees omamoodi showcase, kas teate. Mida omakorda võõrustab Rada7.ee. See pole teil mingi tavaline keika, teil on võimalus nüüd endile promo teha. Mis te sellisest võimalusest ootate? Ilmselt kontakte, aga kelle? Manageride, promootorite omi? Plaadistamise lepingut? Kui, siis mis suunalt, kus kandist, mis riigist?

Oleme tõepoolest esinenenud varemalt paar aastat tagasi TMW-l, lisaks eelmisel aastal Sveta baaris „soojendamas“ Conanit (briti doom metal bänd, mis hetkel tuuritab kuskil Arizonases – toim.), aga võtame laivi nagu iga teist, suva mistahes rocki klubi laivi, sest nendes oludes tunneme end kui kodus ja rahvas saab meist parima. Loodetavasti kohtame jälle uute koostööpartneritega kõigilt neilt tegevusaladelt nagu eelmisel korralgi. Otse loomulikult joome öö läbi hulga õlut ära heas seltskonnas. Seega teretulemast kampa!

Kutse vastu võetud! Ärge siis pärast kahetsege!

Demonic Death Judge esineb reedel, 29. märtsil Sveta Baaris Rada7.ee spektaaklil Tallinn Music Weeki raames. Erakordse spektaakli artistivalik on muidugi taaskord enneolematult äge. Õhtu helipilt alustab kärisevast kaosest, jõuab vahepeal puhta ja selge elektroonikani ning muundub lõpuks taas korralikuks müravalliks. Üles astuvad Huiabella Fantastica, Demonic Death Judge (FI), Sibyl Vane, Kali Briis, GHLOW (SE), MOJA (JP) ning Little Fury (DK).

Veel artikleid