Johannes S. Huub: kodumaine muusikavideo aastal 2018


Vanem mees Johannes S. Huub on heitnud pilgu läinud aastasse ja võtnud kokku kümmekond kõige enam vaadatud kodumaist muusikavideot.

Tommy Cash – "Little Molly"

Kuidagi ei saa lahti häirivast mõttest, et mulle püütakse midagi reklaamida, aga ei saa aru, mis see on, sest toodet ennast ei näidata. Muudkui on sissejuhatused, ent brändistatud kulminatsiooni ei saabu. Selline dissonants tekib sageli, kui loovmõtte aluseks on võetud internetimeem.

Tommy Cash – "Pussy Money Weed"

Tommy Cash’i videode üks tugevustest on tõestada kohalikele vaatajatele, et Eestis siiski leidub ka sellist ainelist kultuuri, et mitte öelda ehituskunsti, mis ei ole sadade videode vahendusel viledaks vaadatud. Muidu on nii, et sööda kodumaised muusikavideod masinale ette, see analüüsib ja avaldab raporti, et riigis ei ole muud vaadata, kui viis valgustatud tänavat, ühtmoodi hallid magalad ja võsastik, mida võetakse üles nagu passipilti, mille puhul ka parima tahtmise juures jääb pildile kõige ilmetum lõust.

Öed – "Rulli Rulli Rulli"

Janti täis koduvideo on pandud jooksma aeglaselt nagu eestlase meel ja selle kõigega on soovitud öelda, et maal elamine on igavene irooniline viis elupäevade mõõda saatmiseks. Ei ole ka mina neid maainimesi kunagi tõsiselt võtnud ega neid õigeteks eluvormideks pidanud. Neil on looma lõhn juures ja muuks see maaelu ei kõlbagi kui naljavideo sisse panemiseks.

Tommy Cash – "X-ray"

Selle videoga meenus 30. aasta tagune juhtum, kuidas imeravitseja Anatoli Kašpirovski püüdis Kesktelevisiooni kaudu nõukogude televaatajad tervendada. Ma ei saanudki aru millest, sest pea hakkas ülekandes aetud segase jutu peale nii kangesti valutama, et panin teleka kinni. Ses valdkonnas on vahepeal niipalju muutnud, et hädad on teistsuguste nimetustega, aga iha naiivsete ja müstiliste lahenduste abil neist pääseda ja kuskile ideaalmaailma pageda on endine. Sellistel puhkudel ei olegi enam vahet, kas kõige moodsamaks ehitiseks on Rapla KEK’i haldushoone või Rotermanni keskus, kuna kalendriaastate vahetumine sedasorti mentaliteedile suuremat mõju ei avalda. See video on nii õnnestunud, et salvestasin lindile ja panin riiulisse.

5Miinust x Tigran x 372 – "Võlg"

Lühike hoiatusklipp ettevõtjatele, kuidas musta laenuäri ei ole praeguse konjunktuuri tingimustes mõtet ajama asuda – legaalseid laenukontoreid on piisavalt, et kõik kaubalis-rahalisi suhteid vähegi mõistvad inimesed on nende lõa otsas ja põrandaalustel kontoritel jääb üle tegelda viimaste hullumeelsetega ning halvimal juhul tunnistada ainult naturaalmajandust. Kes julgeb enam öelda, et kodumaine hiphop ei tegele sotsiaalsete küsimustega? Siin tegeletakse lausa kuritegevuse ennetamisega ja jagatakse ärialaseid näpunäiteid.

Karl-Erik Taukar – "Salaja"

Saan aru, et video abil juhitakse tähelepanu muusikuelu köögipoolele, nimelt toimuvad kontsertide vahel proovid. Teinekord tõesti võib lihtsate elutõdede najal hakkama saada, aga kas just nii trafaretsete.

Shanon – "Nüüd on see käes"

Käisin varasügisel Omskis, sest olin näinud Venemaa riiklikust televisioonist, kui kauniks see linn haljastuse abil muudetud on. Kohapeal selgus, et tegemist oli hariliku potjomkinlusega, telepildis oli näidatud Omski pähe hoopis Moskva äärelinna. Ei jäänudki muud üle, õhtupoolikuga heitsin pilgu peale maailmas ainulaadsele ühe peatusega metroole ja ülejäänud aja andusin hotellitoas teleprogrammi pakutavale. Sarnaseid videosid näitas vene televisioon ööd ja päevad, kuidas rühikad, kaunid ja üleslöödud inimesed liiguvad läbi huvitavaks valgustatud ruumide, millega justkui viidatakse pillavale luksusele. On rõõm tõdeda, et nüüd on see käes ja ka kodumaises muusikatööstuses on hakanud liikuma sellist kapitali, et saab endale palgata Moskva kooliga lavastajaid. Muidu jääbki mulje, et vaid kohalikule turule mõeldud artistid on viimased kehvikud.

5Miinust x Sass Henno x Mutated Forms – "Aitäh"

Eesti muusikaloos on liikumatu sõiduvahend omamoodi tüvitekst, mille juurde tullakse ikka ja jälle tagasi, kui on tarvis kõnetada suuremat hulka rahvast. Mäletan hästi, kui ilmus vabariigi esimeseks muusikavideoks peetav videoklipp "Postipoiss", kus Kalmer Tennossaar laulis oma pundi saatel postitõllas, mis oli joonistatud vineerile ja ei liikunud mitte sentimeetriki. Vahepeal jäi tuntud laulumees Mait Maltis koos oma poistega jõulutuurilt naastes Padaorus autoga lumevangi, ühe koha peal seismisele elas kaasa terve riik. Kus selles juhtumis oli alles metafoori. Nüüd on sama kujundini jõudnud noorema põlvkonna üks populaarsemaid kollektiive, kes lõpetasid oma karjääri nii, et panid masina seisma. Mis kinnitab, et Eesti levimuusikaloos leidub siiski ka midagi autentset.

Elina Born, Jüri Pootsmann – "Jagatud saladus"

Näitasin seda videot Nõmme valitsuse istungil ministritele. Ei oleks uskunud, et üks videopala suudab küpses eas meeste hulgas nõnda vilgast keskustelu tekitada. Välisminister leidis, et edaspidi peaks Eurovisioonil esindama riiki välisminister, kas ta ka laulda oskab, ei ole oluline, sest sõnad saab ju panna jooksma videopildi peale, las inimesed ise laulavad õigesti kaasa, kui tahavad. Sõjaminister läks silmnähtavalt pingesse, kui kuulis fraasi "jagatud saladus" – tema on selle põlvkonna mees, kes mäletab MRP salaprotokolle. Samuti jäi ta skeptiliseks, kas ainult lahti laskmisest piisab, teinekord tuleb lasta ka maha. Siseminister tõi näite, kuidas Tiibetis kaotati pärisorjus alles 59. aastal ja tuletas meelde, et vabadust saab ära keelata küll, kui selleks on piisavalt poliitilist tahet. Haridusminister imestas, miks noorhärra Pootsmann vahepeal pea alaspidi laulab, kus ta seda õppida võis? Põhimõttekindlaid Eesti Vabariigi kodanikke ühendaval võtmegrupil ei tulnud selle video tõttu terve pärastlõuna riigiasjade ajamisest suurt midagi välja.

5Miinust x Üllar Jörberg – "Erootikapood x suur ahv"

Peamiselt muusika saatel rahvapäraste vemmalvärsside deklameerimisega tuntust kogunud kollektiiv 5Miinust, kelle muusikavideod on sageli kõrge kasvatusliku ivaga olnud, tutvustab sedakorda, mis on tervisespordi ja karastamise voorused. Mitte mugavus ei vii elu edasi, vaid sitkus olla oma keskkonnast üle.

NB! Eelmise aasta jooksul ilmunud kodumaised muusikavideod, ka mõned "muusikavideod", sorteerituna vaatamiste arvu järgi, leiad kõik siit pleilistist.

Veel artikleid