Nädala muusikapai nr 95


Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat.

Hypnobooster – "Scores for Cinema and Theatre"

Evert: André Pichen avas oma sahtli! Hypnoboosteri-mees (samanimeline album nägi ilmavalgust 2011 aasta algul!) on vahepeal olnud töökas: teatrilavastustele ja filmidele on hunnik muusikat kirjutatud, millest väike osa sellest on nüüd teie ees. Nautige!

Shoes – "Do You Wanna Get Lucky?"

Sander Varusk: Kullakaevajate grupp Numero pani uuesti sel sügisel trükki Illinoisi power-pop legendide Shoes debüütalbumi, mis algselt välja antud 1977. aastal. Mõnusa viipega Gene Vincenti rokenrolli alustala suunas on album nimetatud Black Vinyl Shoesiks ja seda teavad seni vaid tõsised sellise stiili asjaarmastajad. Kui Big Stari on tagantjärele taevani kiidetud kui ühte alahinnatumat bändi roki ajaloos, siis Big Star on oma tuntuselt tänaseks Mott The Hoople Shoesiga võrreldes. Loomulikult käivad Shoesid otsesel rajal, mille alustasid Big Star ja Raspberries, kuid Shoesil on 77. aastal mingisugune new-wavest tulenev energiline võlu juures, millele annab isegi lisa produktsioon, mida esmalt kuulates arvaks, et tegu demodega. Meeldigu rustikaalne produktsioon või mitte, üks lugu teise järel on täielik power-popi pärl.

Said The Whale – "UnAmerican"

MC STan B: Mis on hullem: kui keskpärasel lool on suurepärane video või vastupidi? Siin vist pole ohtu, sest lugu on täitsa lahe ja kummitamajääv, aga video isegi ägedam.

Alessandro Cortini + Lawrence English – "Immediate Horizon"

Marko: Tere, siin olen jälle mina ja ajan oma drone’i ila. See oli vähem kui kuu aega tagasi, kui ilmus William Basinski ja Lawrence Englishi koostööplaat. Kes ei tea, siis viimane neist on igapäevaselt pildil eksperimentaalmuusika uudistes ja tundub, et jõuab oma käpaga (osaliselt ka täna tema Room40 plaadfirmale) panustada vist umbes pooltesse ambient / drone plaatidesse. Ma pidin oma drone’i kurku tõmbama, et nüüd tuleb tal plaat välja koos moodul süntesaatori võluri Alessandro Cortiniga. Tegelikilt võib ka öelda, et tegu on kähkukaga, sest see on live lindistus, mis vähese eelproovi ajaga tuli ettekandele selle aasta Berliini Atonal festivalil. Kuulamiseks on antud 1 lugu, aga juba on eeltellitav plaat läbimüüdud ja peab kordustrükki ootama. Aga see ei ole veel kõik! Lisalugemiseks Lawrence Englishi lühi-sissejuhatus Merzbov maailma, kuna viimasel ajal on jutuks tema 40. tegutsemisaasta noise’i maailmas.

Silberstreif – "Bei Dir Ist Noch Licht"

Rene: Äsja ilmus Bureau B alt kogumik "Sowas Von Egal. German Synth Wave Underground 1980-1985". Selle peal on igasugust kraami, kaasa arvatud ühe singli bändi Silberstreif vähemkuulatud pala. Peale selle, et rütm logiseb kohati päris esinduslikult, maksab veel ühe kurioosumi huvides märkida, et bänd oli kahe koheva soenguga proge ja hardrock selli näpuharjutus. Puristidele samasugune õudus, mida pelgavad õhtuti voodi alla kiikavad lapsed või esmaspäeval pangakontot uurivad lõbusa nädalavahetuse veetnud isikud.
Ühtlasi hea meeldetuletus, et muusika kolikambrites maksab end kõiksugu sodist läbi surudes laamendada, sealt leiab värki. Uhke oleks muidugi öelda, et seesugust, mis väärinuks või vääriks rohkem tähelepanu aga tähelepanuga on kord juba selline lugu, et seda saab teiste arvelt. Isegi kui oleks võime seesugust ajaloolist õiglust kelle tahes eelistuste põhjal rakendada, moodustuks ikkagi hierarhiad, kus keegi oleks esimene ja keegi teine viimane. Paslik oleks nii võimsa mõttega siinkohal lõpetada.

Veel artikleid