Nädala muusikapai nr 86

KutsMuusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat.

Moby – "This Wild Darkness" (Luttrell Remix)

MC STan B: Mobyl ilmus aasta alguses album. Jah, endalgi oli juba meelest läinud, aga mitte albumist ei tahtnud ma rääkida, vaid ühest hiljuti ilmunud suurepärasest remixist. Luttrelli remix loost "This wild darkness" on ikka suurepärase minekuga house’ikas. Päriselt ka.

Penelope Trappes – "I Can Hear Your…"

Marko: Võibolla midagi neile, kellel meeldib Julia Holter või Julianna Barwick. Natuke tumedam variant. Debüütplaadi Penelope on juba ilmutanud ja nüüd on oodata järge, see on lugu plaadile eelnevalt seitsemetolliselt. Vaikne, sünge, aeglane, nukker.

Ic3peak – "Cказкa / Fairytale"

Ivo: Ehhhh… Mis seal salata, veidi ikka valutab küll, et äsja Tallinnas toimunud esinemisel ei käinud. Aga eelmise korra erakordselt ujuv ajakava ca 3h nihkega kohe kuidagi ei kutsunud samasse ämbrisse astuma.

Ka järgmisel nädalal on meil rõõm pakkuda eelkuulamiseks värsket Eesti muusikat. Instrumentaalne math/post rocki nelik Kaschalot valmistub esitlema debüütalbumit "Whale Songs", kus melanhoolia ja popi piirimail kõlavad kitarrimeloodiad on segatud ideaalselt raskete kitarririffide ja trumminüpeldamistega ning mitmekesiste loostruktuuridega. Albumit esitlevad nad Baltikumi tuuriga, Eesti kontserdid toimuvad 12.10 Tallinnas Sveta Baaris, 13.10 Narvas Art Club Ro-Ros, 19.10 Pärnus Kultuuriklubi Templis ja 20.10 Tartus Genialistide klubis. Kaschalotiga koos esitleb uut EP-d Ocean Districts (jah, samuti eelkuulamine tulemas, kannatust) ning lisaks teeb tuuri kaasa Liblikas. Soojenduseks musasoovitused Kaschaloti liikmetelt.

Monobody – "Former Islands"

Saša: Miks? Parim ja chillim math teema viimasel ajal. Muusika peaks kuulajat ka kasvatama, mitte ainult tantsupidudel tantsima panema.
Olen taolise mussi peal üles kasvanud, kuna isa kogus vinüüle ja alati lasi mulle ELP ja YES plaate, kui olin 6-7 aastane. Tol ajal ei saanud ma küll midagi aru, aga see vaib on nüüd kõvasti mu igapäeva ellu jäänud.

Igorrr – "Houmous"

Sulo: Kogu viimane plaat neil viimase aja üks intensiivsemaid asju, mis esimesel kuulamisel ikka korralikult võhmale võttis. Antud palas on minuarvates kõik need plaadil olevad mustmiljon ideed üsna hästi kokku võetud.

Highly Suspect – "My Name Is Human"

Sten: Lugu tabas oma fiili ja sõnumiga õiget närvi ja enam ei lase lahti.

Lite – "D" (feat.TABU ZOMBIE)

Dima: Inspireerib ja motiveerib tegema, mida me teeme. See ei ole tavaline ja igav muusika, mida saab kuulata igast kohast, kui sa oled kodust väljas. Aitab elama jääda…


Ongi käes. Aeg hüpata autole või rongile ning põrutada Narva, kus just sel nädalavahetusel leiab aset festival Station Narva. Kui eelmisel nädalal küsisime soojenduseks kohaliku ässa Propazha soovituse, siis sel korral kiikame ühele ja teisele poole piiri taha.

Esiteks soovitavad Soome kümme aastat tagasi shoegaze’i ja space rockiga vallutanud Joensuu1685, kelle esinemisest kindlasti ka Plink Plonkil käinutel helged mälestused. Nende ehk liigagi eredalt põlenud leek oli aga määratud üsna pea kustuma: bänd kadus pildilt, kitarrist-laulja Mikko Joensuu jätkas rahvusvaheliselt tunnustatud sooloartistina, bassist Risto Joensuu rajas bändi Siinai, millega liitus peagi ka trummar Markus Joensuu. Nüüd, rohkem kui kümme aastat hiljem, on aeg tähistada Joensuu vennakste debüütalbumi kümnendat juubelit. Kajapedaalid sisse lülitatud ja võimendid põhja keeratud, valmistuvad nad võidukalt Eestisse naasma.

Jackson F – "A play"

Mikko Joensuu: Ideaalne muusika, et alustada esmaspäeva hommikut või reede õhtut. Töötab iga kell, igas asendis. Jackson F kõlab nagu meie kaootiline sisemine hääl: pidevas liikumises, agressiivne ning muretu samal ajal.

Jackson F – "Why did you say it"

Markus Joensuu: Kena lofi lugu 90ndate skatepungi vaib meie kallilt Saku-monilt!

Jackson F – "The Fight"

Risto Joensuu: Liiga vähe inimesi teab helivõlurit Saku Kämäraineni ja tema sooloprojekte, mille hulgas näiteks Jackson F, Concorde Pilot ja Pilot Prince. Ta on tõenäoliselt paremini tuntud oma bändide Siinai ja Äänijännite tõttu, ehkki ta on lisaks äärmiselt viljakas ja ultra-andekas ug-muusik, kes teeb igat masti löövat kraami. Kontrollige kindlasti Saku tegemisi – ta on tõeline härrasmees ja pöörane avastamata pärl.

Teiseks paneb soovituse letti multitalent Felix Bondarev, kelle lugematuid muusikalisi seiklusi teavad ja tunnustavad kõik Venemaa uuekooli rokkarid. Näiteks on ta teinud koostööd USA kultusgrupiga Brian Jonestown Massacre, kirjutanud lugusid Venemaa tähtedele nagu Mumyi Troll ja Alisa Vox ning esinenud sealse suure riigitelevisiooni prime-time vööndis. Praeguseks Moskvas resideeruv Bondarev on muuhulgas elanud ka Tapal, kus ta 2011. aasta suvel lõi koos Eesti bändi Badass Yuki liikmete Mart Avi (samuti üks Station Narva esinejaist) ja Paul Sillaga “swank-rock” gängi Stones & Holes, mille vähem kui nädal kestnud tegutsemisperioodi tulemuseks oli underground-hittidega laetud kassett-EP. Station Narval esineb ta bändiga RSAC ehk Red Samara Automobile Club, mille võib nimetada ta põhiprojektiks.

Idles – "Great"

Felix Bondarev: Siin pole pikalt midagi rääkida – Idles on parim pop-bänd hetkel.

Kolmandaks Soome räppar Juuso Ruohonen ehk View, kes tõmbas kohe peale oma esimese EP „Avalon” avaldamist endale palju huvitatud pilke. Tema sugestiivselt hüpnootiline, depressiivne ja tume stiil on kindlasti midagi üsna eriomast ja samal ajal midagi nii orgaaniliselt igiomast regioonile, kus View enda sõnade järgi aastast kaheksa kuud sajab lausvihma ja lund (loe intervjuud: "View, melanhoolne tusk ja sõna jõud"). Läinud sügisel avaldas ta oma oodatud esikalbumi „Leave A Comment“. Pihtiv ja enesekindel debüüt demonstreeris mitmekülgse artisti võimet oma kõla muuta vastavalt žanrile ja meeleolule. Grime, hiphop, ballaadid, dubstep – kõik on siin olemas ja nii filigraanselt meisterdatud, et võidutseb igal sammul. Võimsa debüütalbumi ilmumise järel tundub 2018 just õige aeg üleilmseks läbimurdeks.

Postmalone – "Stay"

Juuso Ruohonen: Olen seda lugu terve suve kuulanud. Ühtlasi on see mu jaoks suureks inspiratsiooniks, sest see on tõesti minimalistlik ja tagasihoidliku produktsiooniga. Oleme mu uut albumit teinud ja viimasel ajal on just see lugu kirjutamissessioonidel enne tööle hakkamist kõlanud.

Veel artikleid