Rada7.ee – 19!

Kirjutas Ivo Kiviorg
Sildid
22-08-2018

Meie mees "Aasta meediakanali" auhinda vastu võtmas.Meie mees "Aasta meediakanali" auhinda vastu võtmas.
Palju õnne meile kõigi teie poolt! Täna täitub meil 19. tegutsemisaasta!

Nagu artikli stardifotolt silmitseda võite, ei ole aasta möödunud kurvalt. Neli korda toimunud Eesti Muusikaettevõtluse Auhindadel oleme olnud nomineeritud absoluutselt igal korral ja kahel ka „Aasta meediakanali” tiitli endale haaranud, viimati siis just äsja sel aastal. Mitte, et meil endal suuremat asja ettevõtlusesse oleks – Rada7.ee toimib endiselt peamiselt õhust ja armastusest ja vabatahtlike panusest. Üpris eeskujuliku külastatavuse puhul ehk annaks seda muuta, kuid see on olnud suuremalt jaolt teadlik valik – leiame, et on oluline, et oleks vähemalt üks muusikakanal, kus on võrdsed võimalused riputada oma bänner ning saada kõrvuti kajastatud nii Weekend festivalil kui Howls of Winteril. Ma usun, et seda hädavajalikkust on silmanud ka teised ning just selle usina toetustöö ja kajastuse eest meile ka need vimplid on jagatud.

Järgmise aasta ümmargusele numbrile lähenedes võime muidugi filosoofilisemal toonil arutleda, kas muusikute vaatest ning kohaliku muusikaelu elujõulisuse tarvis sellist asja nagu muusikaleht on üldse täna vaja? Puhtalt meediakanalite finantsvaate loogikast ilmselt pole suuremat tarvidust – päevalehtede kultuuriküljed, rääkimata muusikale pühendatud ruumist, on lootusetult kokku kuivanud, nädalalehtede küljele pääsed vaid suure staarina või glamuuriuudisega, spetsialiseerunud lehed pole püsima jäänud ning ka tr00 tooniga omaalgatuslikud otsivad riigi katust. Muidugi, on olemas õnneks sotsiaalmeedia – annab laduda instasse elustiili ja fesaris kõiki sõpru tuhandendat korda kutsetega pommitada. Kui raha on laialt käes, siis väike promote alati abiks. Sellega aga kipuvad süvenedes olema sellised väikesed mured, et südamekesed paistavad tulevat peamiselt jooga- ning fitness-kontodelt; raha eest saad küll kauni reachi, ehk toredalt ka laike, kuid järjest vähem reaalset süvenemist. Lõputult kerimiseks mõeldud kanalid paistavad jäävat kasvavas trendis pealiskaudseks. Seda toetab ka külapealt kuuldud ja intervjuudes kostunud nurin. Tänase Eesti jazzi põhimure olevat meediakünnise ületamine, sama võib rääkida suvalise alustava bändi või artistiga. Kohalikel staaridelgi olevat probleem, et päriselt muusikast pole väga kuskil rääkida, fookus kipub olema aluspesul ja eraelul.

Väga targad inimesed on pistnud isegi sellisesse olulisse dokumenti nagu „Kultuuripoliitika põhialused aastani 2020” kultuuriajakirjanduse ja meedia rubriiki märkuse, et selle olemasolu on arengu tarvilik tingimus. Üpris värskelt tekkinud tublide Eesti manageride ja vastavate majandajate kihist kostab kindlat veendumust, et kommunikatsioon on äärmiselt oluline ning muusika väärtusahelaid joonistades peaks selle pea iga sammu juurde kirjutama. Veelgi enam, eestikeelsest meediaruumist rääkides tundub võibolla veider tuua mängu viimasel ajal maagilise sõna „eksport” mängu toomine, samas korrutatakse pea alati, et tõesti, on näiteid ja on võimalik ka teistmoodi, kuid siiski reeglina peab kõigepealt kodus boss olema. Mulle tundub, et suures pildis on see tõesti, nagu alguses öeldud, lausa hädavajalik. Seda kõike juba ainuüksi ühest vaatest, rääkimata üldsegi kasvõi niisama muusikasõbra võimalustest avastamisrõõmuks ning piisavast infovoost.

Veel üks kunstiline foto saadud trofeest.Veel üks kunstiline foto saadud trofeest.
Rada7.ee vabatahtlik minitiim on heaks kajastuseks muidugi ka sel aastal pingutanud. Meil on reedene sarisoovitusartikkel „Muusikapai” (viimane nr 81), kuhu kaasame jõudumööda aktuaalseid külalisi; alustasime igakuist kokkuvõtete sarja „Mitmesuguseid sõnumeid muusikailmast” (juuli kokkuvõte siin), kus leiab ülevaate põnevamatest lugudest nii kodu- kui välismaisest meediast. Jätkame albumite eelkuulamistega, kus sel aastal on kuulamiseks olnud nii juba tuntud kui värskeid tegijaid nagu Dead Furies, Orelipoiss, Taavi Tulev, Talbot, Emphasis, Puberteet, Ans. Andur, Ringhold, Zahir, Pent Järve Trio, Sociasylum, Redneck Rampage ja Must Hunt.

Oleme teinud suure hulga intervjuusid kohalike tegijatega nagu näiteks Lauri Lember ("Berliin on üks suur DJ-ülikool, seal sai minust Born To Bang"), Dead Furies ("Võidame järgmisel aastal kõikides EMA kategooriates, isegi räpis"), Rein Fuks ("Minu jaoks on preemia see, kui mu muusikat kuulatakse"), Anders Melts ("Beats From The Vault on tunnetuse, mitte stiilipõhine sari"), Talbot („Kus oli, sinna tuli juurde ja kui ei olnud midagi, siis tekkis lausa vaakum”), Evestus ("Kui me peeglisse ei vaata, võime unustada, kui räpased me oleme"), Metsatöll („Metsatöll ei tea kõrbekultuurist midagi”), Orelipoiss („Kuidas ma varastasin valsi taktimõõdu”), Estoner („Ühe tuuri anatoomia”) ning väliskülalistega nagu näiteks Podruga (“Lõpmatu uudishimu võiks olla mu olemuse võtmeks”), Legion of Andromeda (“Me ei taha midagi saavutada – elame selleks, et vihata”), Jonty SkruFFF („Legendaarne tantsumuusika ajakirjanik ning Sisyphose üks tuntumaid residente”), Gilles Peterson („DJ, raadiosaate juht, produtsent, plaadifirma omanik, kuraator ja kollektsionäär”) või Hocico ("Inimesed austavad ausust meie muusikas ja sõnades").

Kajastanud telgitaguseid tegijaid („Aasta Albumikujunduse nominendid – Ronald Uus, Pamela Sume ja Kaarel Vahtramäe”; „Aasta helikunstniku nominendid – Otto-Karl Vendt, Kaspar Brandt ja Kristo Kotkas”; „Aasta muusikaettevõtja nominendid – Tanel Samm, Jalmar Vabarna ja Toomas Olljum”; „Aasta muusikaprodutsendi nominentidega tänapäeva produtsendi rollist”) ning uurinud, kuidas täpsemalt see festivalikorraldamine käib („Mina korraldan: Skeneraator festival”). Teinud kokkuvõtteid („Howls of Winter is Coming”; „Pildid: Positivus 2018. Kuu, päike ja Nick Cave”; „Pildid: Hocico Tallinnas”), ülevaatelugusid („Rada7.ee suvefestivalide teejuht 2018”; „Jalgpalli MM parimad palad”; „Neodekadents noir. Witch house.”) ning edetabeleid („100 kõige paremat Eesti punklugu”; „Johannes S. Huub: kodumaine muusikavideo aastal 2017”) ning ka isegi vimpleid ja auhindu jaganud („Aasta plaat 2017”; „Rada7.ee aasta albumi hääletuse võitja on Nevesise “Pink Magnet Masters””). Lisaks muidugi oleme avaldanud hiiglama suure portsu uudiseid.

Aasta hubaseim auhinnatseremoonia. Rada7.ee andis üle aasta parima albumi preemia ansambile Nevesis.Aasta hubaseim auhinnatseremoonia. Rada7.ee andis üle aasta parima albumi preemia ansambile Nevesis.
Seda on vabatahtliku minitiimi ja mõnede kaasaaitajate puhul väga palju ja kindlasti veel ühte „Aasta meediakanali” tiitlit väärt. Aga seda on alguses kirjeldatud suurt pilti vaadates siiski liiga vähe. Siit ka mõned üleskutsed.

Artisti ja/või korraldajana veendu, et sinu üritused on ka meie ürituste kalendris ning teave@rada7.ee sinu uudiste saatmise listis. Põnevat koostööd annab teha nii läbi Muusikapai, eelkuulamiste kui teiste formaatide. Rada7.ee on kaasav ning skeneülene, avatud platvorm kõigile, kes ise tahavad koostööd teha.

Kui leiad, et sinu jaoks oluline muusikaskene ja tublid tegijad on alakajastatud ning tahaksid (hobi)ajakirjanikuna kätt proovida, siis ootame sinu kirja pikisilmi. Ka teistpidine kehtib – kui tahaksid kirjutajana kaasa lüüa, aga pole kindlat veendumust teemades suhtes, siis meil on ideid oluliselt rohkem kui oma minitiimiga ära suudame teha. Kindlalt saame lubada põnevat kogemust, mis on nii hariv kui lõbus. Vajame sind! Ära kõhkle, võta ühendust!

Viimasena võimalus otse tugitoolist ilma suuremat midagi tegemata toetada eestikeelset muusikaajakirjandust. Vastavalt hiljuti saadud nõuandele (lausa etteheitele) kasutajatelt avaldame MTÜ pangakonto, millele on võimalus teha igakuine püsiannetus, et hoida Rada7.ee koledast reklaamist vaba, platvormid töökindlad ning sisu tasemel. Paar eurot või mõnikümmend senti kuus täidab eesmärki.

MTÜ Rada7.ee
EE842200221031653519

Aitäh ja omaltpoolt soovime rohkelt muusikalisi seikluseid ning avastamisrõõmu!

Veel artikleid