Nädala muusikapai nr 76


Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat.

Tupido Velo – "Watchtower" EP

Ivo: Elektroonika on juba pikalt kiiganud black metali esteetika poole, haarates sealt küll pigem visuaalseid elemente. Tupido Velo oma debüüt-EP’ga paigutab end kuskile techno ja blacki ristuvatele radadele. Ilmselge inspiratsiooniga vokaalikasutus, täiesti tundmatuseni muundatud kitarrid, sämplid ja sündid läbi ämbritäie reverbi. Enim blacki-inspiratsiooni kõlab EP viimasest loost. EP tervikuna on täitsa tihke, aga kuskilt nagu immitseb ka mingi helgust läbi.

SõjaruunSõjaruun
Meie 33. muusikapais (01.06.2017) kiitis Ivo samanimelist esiksinglit Sõjaruuni peagi ilmuvalt plaadilt "Tusk": "Tänaseks muidugi oli tarvis juba taas jope selga ajada, aga pühapäeval juhtus selline imelugu, et olukord õues meenutas lausa korraks suve. See aga ei häirinud Thoni, sest pläkimehed juba teavad, et ega see tali taeva jää ning avaldas Sõjaruuni uue pala. "Tusk" räägib muidugi külmast, tuisust ja ööst, mis hinge seest võtab ning on loodetava suve ootel igati sobilik kuulamine, eriti kui tekib tunne, et midagi on äkki liialt helge ning on vaja tusatuju turgutada. Seega ideaalne suvehitt, mis kulmineerub sügisel samanimelise 8-palase albumiga ning pakub kõigi eelduste kohaselt rohkelt meelehärmi." Vahepealne aastake novembrit aga ei paistnud kuidagi inspireerivat, tundub pigem, et siin on mingi äraspidine loogika – pärast ebatavaliselt sooje suveilmu on lõpuks album digitaalselt väljas ja priilt kuuldel neli pala.


Väljaandjaks on Arhailised Helid, salvestatud ajavahemikus 2015-2018 erinevates stuudiotes, mix ja master Sander Heinsoo. Plaadikujunduse on teinud Volly ning bändilogo Priit "Pagansorts" Salusoo. Muusika kollektiivina ja sõnad Thoni poolt, välja arvatud avaloo "ᛋ" sõnad Kaitti Persidski kirjutatud. Viimases lööb taustvokaalina kaasa ka Grimwald, keda Bestia​ / ​Isgalder (DE) ​/ ​Urt ​/ ​Zornestrieb (DE) split-plaadilt Isgalderis kuulda võisite. Albumi lõpuks ilmumise puhul pressisime kogu bändilt välja muusikasoovitused ning soovitame nende albumi soetamisega hüva Eesti metali käekäiku toetada bandcampis: Sõjaruun – "Tusk".

Dylan Carlson – "Scorpions In Their Mouths"

Von Ernest (Sõjaruun): Dylan Carlson – Varg Vikernes of the drone/doom 😉 Mitte maailmavaadete poolest, vaid muusikaliselt lähenedes ja nimelt pigem early Burzum’n’stuff. Väga minimalistlik, samas väga intensiivne ja sügav. Tõin küll välja just selle loo, aga tegelikult kogu album tervikuna hea. Väga Earthilik ja usun, et väga hea sissejuhatus uuele Earthi albumile, mida nad just salvestama läksid. Ja nüüd kui olete mõnusalt selle pala lummusesse jäänud, on just õige aeg kuulata Sõjaruuni uut albumit!

Voices – "IWSYA"

Sander (Sõjaruun): 2018. aasta albumilt "Frightened". Voices on bänd, kelle liikmed pärinevad Akercockest (v.a bassist) ja seetõttu on nende lugudes teatavat äratundmisrõõmu. See konkreetne lugu ilmestab hästi nende geniaalsust teha ühtviisi väga sügavat ja samas haiget kraami.

Black Magick SS – "Spectral Ecstasy"

Thon (Sõjaruun): Avastasin selle bändi tükk aega tagasi ning peab tunnistama, et Occult Rock / Psychedelic Rock võib ka tänapäeval tehtult väga hästi kõlada. Band ise püüab jääda anonüümseks, kuid pärit on nad vist Austraaliast? Kogu nende kataloog sisaldab väga häid lugusid. Aprillis ilmus neilt uus album.

Leæther Strip – "Erdbeermund"

14. juuli pakub ainulaadset võimalust tantsida Lääne-Virumaal Venevere seltsimajas Leæther Stripi järgi. Nimelt toimub Pandivere Muusikafestival, mis kirjeldab end kui vanamoodsate väärtustega modernne külapeo-tüüpi butiikfestival. Lisaks kuulsale taanlasele on laval külalisi Hispaaniast, Lätist, Soomest, lisaks üks USA/Austra duo ning kohalikud kangelased. Festivali korraldaja Risto Kukk kiidab värsket Leæther Stripi videolugu: "See tähelepanuväärne lugu on tema uuelt septembris ilmuvalt albumilt "World Molæster" ja video ilmumine tähistas albumi ettetellimise algust. "Erdbeermund" ja veel kaks avalikustatud uut lugu on jõulised, hoogsa minekuga ja eluterve huumoriga, nagu Leæther Stripi varajastel 90ndatel ilmunud albumitel. On mida oodata!" Läheneva festivali puhul palusime soovitust ka õhtu kangelaselt.

Black Nail Cabaret – "Bête Noire"

Claus Larsen (Leæther Strip): Mina olen parajasti täiesti lootusetult armunud Ungari bändi Black Nail Cabaret värskesse palasse. Nad on üks mu lemmikbände. Suurepärased lugudekirjutajad ja produtsendid, lisaks ka fantastilised kontserdil. Kontrolli järgi!

Veel artikleid