Nädala muusikapai nr 75

Kirjutas Rada7.ee
29-06-2018


Muusikapai on radaseitsme iganädalane ports muusikasoovitusi, kus toome välja viimasel ajal kõrvu jäänud põnevaima kraami. Seejuures võib pai olla ka vastukarva – värskete lemmikute hulgas võib olla ka midagi uskumatult halba või muljetavaldavalt masendavat. See pole veel kõik – nüüd ka kõik soovitatud kuulatavad lood ühes Spotify playlistis.

Les Enfants Terribles / The Dreamers / Unistajad

Evert: NO99 jõugu ühe etenduse (Unistajad) helikujundus nüüd kassetilingil. Soovitan Jakob Juhkamit jälitada, jõuate niimoodi ta stuudio-kodu hübriidini, mida ta hiljuti omale otsis ja leidis ka. Kuulutuses oli kirjas, et naabrid ei tohiks olla valju muusika pelglikud.

Paperi T – "Muutos"

Berit: Aprillikuises nädala muusikapais oli Ester ootusärev Paperi T uue loo „Kaikky on Hyvin“ pärast. Tänaseks on kogu uus samanimeline album ka väljas. Keeruline on välja tuua ühte ainumast lugu, mis albumit ja artisti kõige paremini iseloomustaks, sest iga lugu eraldivõetuna justkui ei ole see. Igal juhul, kindel on see, et jätkuvalt saab head riimi. Soome keele mitteoskajana on põnev püüda tekste tõlkida ja aru saada, mis kohati on paras pähkel, sest Soome kultuuriline taust on puudu ja slängi on samuti ohtralt. Sun pitää lukee mua ku akkareita, eksole.
PS! 27. juulil toimub Helsingis Allas Sea Poolis Paperi T ja View kontsert. Vittu mikä bänger.

Paperi T – "Kaikki on Hyvin"

Ester: Nonii, avastasin, et moodustame Beritiga üksteist täiendava ühendkoori, aga noogutan tema kirjutatud ridadele nõustuvalt kaasa ja lisan siis ka omalt poolt nipet-näpet.
Kuna ma olen Muusikapais ära maininud kõik Paperi T sammud, siis ei saa ma ju jätta lokku löömata kui tal on lõpuks ilmunud kauaoodatud teine plaat "Kaikki on Hyvin", millest ma siin ka juba kevadel ootusärevalt siutsusin. Pean ausalt ütlema, et kuigi peale paarikordset kuulamist plaadil otseselt häda midagi pole, ei ole seal ka veel nii palju haaravaid konkse, nagu esimesel plaadil "Malarian pelko", mis oli terviklikumalt haaratav, süngem ja meeldejäävam. Eriti tüütud kipuvad vastilmunud plaadil olema koostööd hõbehäälsete lauljataride Sanni, Ringa Manneri ja Chisuga, kus kaob kõik see äng ja tumedus, mis muidu Paperi T puhul võluv on, lisaks on need naisterahvad oma kõlalt kõik üsna sarnased. Õnneks päästab päeva loo "Jay-Z", mis on tehtud koos Mirel Wagneriga ja kus on olemas kõik see, millest ma teiste lugude puhul puudust tundsin, kahjuks on Mireli koostöö piirdunud instrumentaalse, mitte vokaalse poolega, millest on rõhutatult kahju. Kuigi esialgu tõesti tundub, et "teise plaadi needus" möllab täiega, on see ikkagi täiesti kuulatav kraam, nii et ei kavatse seda veel nurka visata.

Blawan – "Stell"

MC STan B: Hiljuti maikuus Tallinnat teistkordselt väisanud Blawan sai just maha täispika albumiga "Wet Will Always Dry". Kui ei eksi, siis esimesega, sest miks peaksid üldse technomehed albumeid väljastama, eks? Mikse ainult. Aga Blawan pole tüüpiline technomees ning mõnede meelest toob skenesse vägagi vajalikku värskust. Puritaanid võib-olla vaidleks vastu samas. Pohhui, track äge ja albumilt leiab pärleid küll.

Sashcloth & Axes – "Tears"

Rene: Lühike nimekiri, kuhu kuuluvad Weird Candle, Pure Ground ja Pop. 1280 on saanud täiendust ühemehebändi Sashcloth & Axes näol. Nii sümpaatne, kui kliiniliselt kõle ja masinakülm muusika ka ei ole, kisub teinekord ebasanitaarsemate tingimuste poole. Selline, kus Kraftwerkist tulnud kõlasid on kombitud rokenrollist räpaste kätega. Kus masinate suhtes ei tunta aukartust, vaid neile on lähenetud omakasupüüdlikel ajenditel – masinaid on asutud nurjatult käperdama. Need kaks lähenemist ei ole ometi vastandid. Pühaliku masinatundmise ja sinna juurde käiva tehnikapargi kummardamise kõrval ei ole uudishimust kantud asjatundmatu lähenemine veel pildirüüste. Pigem midagi sellist, et kui kuulajat on võimalik uskuma panna, et elektrooniline muusika on midagi eriti puhast ja klaari (ka kõiki moonutusvahendeid arvesse võttes) ning selle viljeleja on vähemalt maag, siis sama hästi võib kuulajat uskuma panna, et elektroonilise muusika viljeleja on lüpsja ja masinatel tolknevad kõhu all nisad.

Finders Keepers Melodija Mixtape

Marko: Pean tunnistama, et ei ole ise veel lõpuni jõudnud kuulata seda. Aga väga põnev, et üks tuntuimaid vanamuusika väljakaevajaid, Finders Keepers, on jõudnud Nõukogude Liidu muusikani (100% plaadifirma toodanguga kursis ei ole, võibolla on juba midagi sellest teemast välja antud). Kas nüüd nad võivad teha midagi sarnast, mida Frotee on teinud ERRi arhiividega?

Veel artikleid