Pildid: ekke "Chasm" vinüülplaadi esitlused Tallinnas ja Tartus

Kirjutas Evert Palmets
23-03-2016

Ekke Västrik esitles Detroit Underground plaadifirma alt välja antud elektroonilise muusikaprojekti ekke esimest reliisi "Chasm" ja selle värsket vinüülplaati. Esitlused toimusid Tallinna põrandaaluses klubi-stuudios MIMstuudio kui ka Tartu Ülikooli raamatukogu kõrval pesitsevas pisikeses Arhiivis.

Ekke võttis minuga ühendust juba enne "Chasmi" ilmumist ja palus mul tema väske materjal lihtsalt läbi kuulata – ehk mulle meeldiks. Mulle meeldis väga ning planeerisin temaga seejärel kiiruga intervjuu eelkõige selle pärast, et teada saada kuidas selline muusika sünnib. See oli suurepärane võimalus piiluda Ekke helistuudiosse, et ühtlasi üle vaadata ta tehnika ja mingil määral pääseda lähemale ka tema kui muusiku mõttemaailmale. Ekke ja tehnika on nimelt suured sõbrad – kui ma tal külas käin, siis enamus kordadest on jootekolb "tulel". Alati ta arendab midagi, selles maailmas pole otseselt mingit limiiti. Mine ja šoppa elektroonikamooduleid pakkuvates veebipoodides lõputult ja mata kogu oma vaba aeg uute vidinate kokkuühendamisele. Põhimõtteliselt täpselt nii ongi.

Seejärel ilmus plaat, neid eksisteerib nüüd 500 koopiat."Chasm" vinüülplaadi kaaned."Chasm" vinüülplaadi kaaned.
Ekke uuris seejärel, kas olen nõus teda plaadiesitlustega aitama kui kaaskorraldaja. Seda asja minu käest kaks korda pole vaja küsida. Mul on ürituste korraldamisel mingi background olemas, olen üht-teist varem juba teoks teinud ning asusime seejärel asja kallale. Mida rohkem inimesi ühe eesmärgi nimel töötavad, seda rohkem on visioone ja omi ettekujutusi lõpp-produktist, kuid ilma suuremate vaidlusteta leidsime sobivad lahendused. Võib-olla isegi lausa ideaalilähedased lahendused nii Tallinnas kui ka Tartus.

Mõlema linna esitluskontserditel oli meil kaasas lisaks veel Toomas Savi modulaarsüntesaatoriprojekt Motobor ja üheks Eesti parimaks VJ-ks pärjatud Alyona Movko, kes tegi ruumid visuaalidega imekauniks.Foto: Taavet Jansen / MIMstuudio
Alustasime 16. märtsil Tallinnast, endise underground-teatri Cabaret Rhizome ruumidega Kaarli puiesteelt, kuhu nüüdseks on sisse kolinud MIMstuudio.
MIMstuudio soosib eksperimentaalmuusikat, seob visuaalset ja analoog helimaastikku. Meile see väga sobib. Taavet Janseni sõnul on MIMstuudio Eesti tehnoloogilise kunsti ühe lipulaeva – MIMprojecti avalik stuudio. Kõik, keda see teema huvitab, need on oodatud.
Need on ruumid, kuhu pääsemiseks on vaja läbi lukustatud värava jõuda, pead täpseid juhiseid teadma, et üldse sisse pääseda. Kaarli pst 9 maja kangialuse juures on fonolukk, millel tuleb valida korterinumber 19 – nii mõnelegi võib selline sissejuhatus liiga keeruliseks osutuda. Vähe sellest, hoovipääsmest tuleb laskuda allakorrusele ja seal on välijalanõu-vaba nõue. Kuid ruumid on soojad, eesruumid niisama chillimiseks ja diivanitega varustatud, esinemiseks mõeldud saal mahutab ära jällegi paraja seltskonna ning esineja taga olev sein on maast laeni kõlaritega tihedalt täis poogitud.Toomas Savi ehk Motobor (vasakul) ja Ekke Västik.Toomas Savi ehk Motobor (vasakul) ja Ekke Västik.Alyona Movko kõlariseina taustal.Alyona Movko kõlariseina taustal.Motobor alustab.Motobor alustab.Alyona Movko - The Best VJ.Alyona Movko – The Best VJ.MIMstuudio peo lõpuboss: DJ painkillerMIMstuudio peo lõpuboss: DJ painkillerMarko Pütsep (painkiller@rada7) on teada-tuntud melomaan, muusikanuusutaja.Marko Pütsep (painkiller@rada7) on teada-tuntud melomaan, muusikanuusutaja.
Ekke ja värsked moodulid. Ütle "moodulid"...Ekke ja värsked moodulid. Ütle "moodulid"…
Järgmine pealelõuna suundusime Tartusse. Ekke juhtis autot, Toomas oli tema "shotgun", Ekke taga istus visuaalivõlur Alyona ja mina istusin enamvähem kahe meetri pikkuse Toomase taga. Jalaruumi oli mul minimaalselt ja äramärkimist vajab ka see, et kurvides käisid Corolla autorehvid vastu rattakoopiaid. Meil oli kogu esinemistehnika peal, lisaks veel kaks tutikat moodulit (parempoolsel pildil), mis Ekkele samal päeval olid kohale saabunud. Tuhandete eurode eest elektroonikat ja meetrite viisi juhtmeid.
Need moodulid oli vaja muidugi kohe Tartusse jõudes esimese asjana ära installida, seetõttu lükkus päris soundcheck natuke edasi ja Ekkel tuli see läbida läbi kõrvaklappide ning ajal, mil Arhiivis toimus meie jaoks eksprompt luuleõhtu. Luuletajate jaoks oli aga jällegi meie plaadiesitlus täielik üllatus.
Erinevad luuleklubid teavad Arhiivi hästi ja ma üldse ei imesta, sest see "tule läbi garaažiukse alla 0-korrusele ja pööra siis baari juures paremale"-klubi on vana hea Tartu Kirjanduse Maja keldribaar, mis omal ajal juba andis varju paljudele loomeinimestele. Jällegi on vaja läbida üks sisehoov Vanemuise 19 hoone juures, rebida lahti üks garaažiuks neljast äravahetamiseni sarnasest ja liikuda edasi läbi garaažiboksi (autode sisemuse alla vaatamiseks mõeldud tunnel täitsa olemas) järgmise ukseni, millest trepist alla minnes ootab meid üllatluslikult ees baar. Ikka täielik underground!Ekke uusi värskeid mooduleid installimas. Selleks oli vaja üht-teist olemasolevatest muidugi ümber paigutada ja eemaldada.Ekke uusi värskeid mooduleid installimas. Selleks oli vaja üht-teist olemasolevatest muidugi ümber paigutada ja eemaldada.Motobor teeb heliproovi.Motobor teeb heliproovi.VJ Alyona Movko proovib kohapeal parima võimaliku lahenduse välja mõelda. Paar üllatust on veel varuks.VJ Alyona Movko proovib kohapeal parima võimaliku lahenduse välja mõelda. Paar üllatust on veel varuks.DJ Helena Läks juhatab meid muusikaliselt sisse.DJ Helena Läks juhatab meid muusikaliselt sisse.Peaesineja ekke.Peaesineja ekke.Toomas "Motobor" Savi lükkab paar esimest juhet õigesse kanalisse.Toomas "Motobor" Savi lükkab paar esimest juhet õigesse kanalisse.Arhiivi keldribaar, nõudlus tumedale õllele ja punasele veinile on meeletu.Arhiivi keldribaar, nõudlus tumedale õllele ja punasele veinile on meeletu.Arhiivi peo lõpuboss DJ Paul Sild on kohal.Arhiivi peo lõpuboss DJ Paul Sild on kohal.Paul laseb muuhulgas ka loo Amon Tobinilt "Nightlife." Selle taktis suundume Tartu ööellu.Paul laseb muuhulgas ka loo Amon Tobinilt "Nightlife." Selle taktis suundume Tartu ööellu.
Järgmised esinemised:
@ TMW Noise showcase MIMstuudios 30.03 23:00 ekke (Kaarli pst 9 -19)
@ TMW linnalava 01.04 17:00 ekke (EKA sisearhitektuur, Nunne 16) /
02.04 15:45 ekke (Biit Me plaadipood, Pikk 9)/ 02.04 16:15 Motobor (EKA sisearhitektuur, Nunne 16)
@ TMW Üle Heli / Fatcat Records 01.04 19:30 ekke (Mustpeade maja, Pikk 26)
@ TMW Electronic Music Showcase 02.04 22:00 Motobor (Lennusadam)

Vaata veel:
ekke facebookis
ekke soundcloud
ekke koduleht

Motobor facebookis
Motobori sundcloud

VJ Alyona Movko

Intervjuu ekkega: Ekke Västrik: "Mulle on alati meeldinud muusikat teha."

Ekke Västriku sooloprojekti ekke "Chasm" plaadiesitlust toetas Rada7.ee.

Veel artikleid