Noortebänd 2014 võitja Innersound hoogsa aasta kokkuvõte

Kirjutas ivo
10-09-2015

TÄNA kell 23:59 lõpeb Noortebänd 2015 demovoor – noored tegijad, on täiesti viimane aeg oma demo teele saata! Noortebänd ei sea muusikalisele žanrile mingeid piiranguid, küll aga peab koosseisus olema vähemalt kaks muusikut. Ühegi bändiliikme vanus ei tohi ületada 26. eluaastat.

Noortebänd tähistab seekord oma 15. sünnipäeva. Eesti suurim ja pikimate traditsioonidega noortele muusikutele suunatud bändikonkurss on kujunenud üheks olulisemaks muusikaürituseks Eestis. Igal aastal on konkursil osalenud bände, kes tänaseks säravad edukalt nii Eestis kui välismaal. Eredamateks näideteks võib tuua ansamblid Frankie Animal, Ziggy Wild, Sibyl Vane, Animal Drama ning paljud teised.

Innersound: Elina Hokkanen - vokaal, Johannes Laas - kitarr, Karl Tammaru - basskitarr, Jan Kulbin - löökpillid.Innersound: Elina Hokkanen – vokaal, Johannes Laas – kitarr, Karl Tammaru – basskitarr, Jan Kulbin – löökpillid.
Eelmise aasta võitjatiitli pistis taskusse Tartumaa bänd Innersound, keda tunnustas seepeale lisaks ka Tartu linn Kultuurikandja 2014 vimpliga. „Tartu Kultuurikandja tiitel on tunnustus Tartu kultuurielu edendamise eest, mida premeeritakse honorariga,” seletab mulle bändi laulja Elina Hokkanen.

Elina ja bändi kitarristi Johannes Laasi poolt kirjutatud dream-popi ning psühhedeelset alternatiivjazzi mängiv bänd sai Noortebändist hea kogemuse ja lisahoogu. Esinemisi jagus nii Tartusse, Tallinnasse, Pärnusse kui Viljandisse; oma loomingut sai bänd tutvustada lisaks mitmel festivalil – näiteks IDeeJazz 2014, Tudengijazz 2015 festivalil, TMW 2015 Tallinn Calling showcase’il ja Intsikurmu Festivalil.

„Kuna Noortebänd on Eesti suurim noortele muusikutele pühendatud konkurss, siis andis see meile võimaluse end kui noort bändi avalikkusele esitleda,” kiidab Elina ning lisab, et kõikide voorude lühikontserdid olid nende jaoks väga meeldivad. „Tore oli tutvuda teiste noorte muusikutega ja fännibaasi suurenemine valmistab ainult rõõmu. Ka žüriiliikmete kommentaarid mõjusid oluliselt – hakkasime detailidele nii muusikas kui ka välimuses tähelepanu pöörama.”

Noortebändi võit viis bändi ka Jazzkaarele ning Juu Jääb festivalile, lisaks oli paketis üks fotosessioon. Samas ütleb Elina, et võit oli neile pigem emotsionaalne boost tegutsemaks edasi asjaga, mida nad armastavad. „Päris otseseid hüvesid ei kaasnenud, aga kindlasti saime mingil määral “jala ukse vahele” ning ehk ka kellegi heakskiitva pilgu osaliseks.”

Noortebändi koostööpartneri Stage Europe Networki kaudu jõudis Innersound ka Saksamaale (Breminale) ja Norra (Elve Festivalen). „Saksamaal esinesime kolm korda – showcase kohalikele muusikaekspertidele, lõunane kontsert Bremeni kesklinnas asuvas kohvikus ning kontsert Breminale 2015 festivali pealaval bändi ajaloo suurima publikuhulga ees. Osalesime ka töötubades, kus meile jagati nõuandeid iseenda manageerimise ning iseseisva muusikuna toimetulemise teemal. Norras astusime edukalt üles kahel korral – Elve Festivalen 2015 noortelaval ning päev hiljem Oslo südalinnakohvikus Mono. Erinevalt Saksamaast, kuhu sõitsime lennukis, otsustasime Norra põhjamaist ilu imetleda neljarattalise akendest. Praktilisest vajadusest sündinud roadtrip kujunes vägagi meeleolukaks. Mõlemal festivalil jäi meile silma meeldiv suhtumine artistidesse ja nende heaolusse, näiteks Saksamaal oli lava taha moodustatud mõnus atmosfäär, bändidel oli võimalus end sisse seada mugavates karavanides ning nautida kõike head ja paremat,” räägib Elina reisidest.

Innersound, Stage Europe Network, Saksamaa

Juunis jõudis Innersound ka debüütalbumini "Surrounded By Serenity". Arvestades bändi stardiks 2014 aasta algust, on see minu arvates üpris väle töö. Tavaliselt ikka kiputakse venitama ja lõputult lihvima. Elinale aga paistis asi risti vastupidi. „Meile endile tundus plaadi väljaandmise protsess mitte nii sujuv kui seda eeldasime. Palju tuli pühenduda asjadele, mis abita oleks tähelepanuta jäänud. Plaadi salvestamist hõlbustas asjaolu, et lindistusprotsessi ajaks oli kogunenud juba piisavalt suur hulk materjali.” Samuti paistab olevat tagasiside senini hea. Hiljuti valis Raadio Tallinn nende debüütalbumi ka kuu plaadiks. „Rõõmu valmistab see, et meie kuulajaskond on albumiga rahule jäänud ning aeg-ajalt on tore lugeda kirju, milles on kiidusõnad.”

Kui uurin, kas tõsisem salvestusprotsess ning hoogsam kontsertprogramm on muutnud nii teda ennast kui bändi, siis vastus lausa särab. „Kuna Innersound on minu esimene kollektiiv, millega viljelen omaloomingut, on laval meeletult mõnus tunne. Kui bändiga algust tegime, olid mul esimestes proovides õnnepisarad silmis, sest ma ei olnud varem kogenud seda, mis tunne on jagada oma loomingut ning näha oma häid sõpru mängimas sinu muusikat. Poolteist aastat hiljem ehk nüüd on mul laval olles endiselt sama tunne. Ma ei ole veel mõistnud, mis tunne see on. Seda lihtsalt ei ole võimalik sõnadega kirjeldada.”

Lisainfot leiab:innersoundmusic.com.

Noortebändi demo saada siia: REGISTREERI BÄND.
Noortebändi avapidu toimub laupäeval, 12. septembril PADA-s, info ja piletimängu leiad siit: Piletimäng: Noortebänd 2015 avapidu, esinevad Lexsoul Dancemachine ja The Werg.

Veel artikleid