Super Besse – üks igati õnnestunud valik

Kirjutas ivo
20-05-2015

Tallinn Music Week 2014, Rada7.ee esitluskontsertTallinn Music Week 2014, Rada7.ee esitluskontsertFoto: Evert Palmets
Ma ei tea küll ühegi teise talendifestivali köögipoolt, kuid kahtlen tõsiselt, et mujal oleks esitluskontsertide esitlejail või korraldajatel nii suur vabadus oma õhtu kureerimiseks kui Tallinn Music Weekil. Eks see ole kindlasti omamoodi õnnetus. Need neetud “kunstilised juhid” lähtuvad ju jumal teab millest ning vaevalt eri õhtute tegijail mingi range ühtne arusaamgi asjast on.

Teisalt, vähesegi entusiasmi olemasolul, võib see osutuda oluliseks võtmeks. Paistab, et TMW showcase’ide korraldajail ikka jagub jaksu neid avaldusi põhjalikult läbi kammida. Meenub, et näiteks Get Your Guni tüübid on korduvalt rõhutanud, et nad olid tegelikult lausa imestanud, kui said avaldusele jaatava vastuse. Kiidusõnu, et artist valiti puhtalt muusika järgi, jagus kohe rohkem. Rangleklodsi pärast näiteks läksime Raadio2’ga lausa tülli. Ehkki nemad olid juba veidi rohkem märgatud bänd, Get Your Gun oli tol hetkel ikka päris uus, suht värskelt Taani “Bändilabori” tüüpi programmist väljunud. Näiteid jagub veel.

Kõigest aasta ja paar kuud tagasi ilmus me esimene intervjuu Valgevene bändiga Super Besse ning mõned päevad veel vähem, kui nad esinesid esimest korda Eestis – Tallinn Music Weekil, Rada7.ee esitluskontserdil.

Tõsi, valik ei olnud kerge. Valik muidugi pole kunagi ülemäära kerge, kui saad sadadest ja sadadest valida ainult seitse. Aga lisaks sellele oli bänd taas väga uus, ikkagi Valgevenest (viisaprobleemid ja miljon muud võimalikku häda) ning promofotode hulgas oli ka kenasti laperguste nägudega tüübid – toosama esimese EP “musique pour les enfants*” kaanepilt, mis provotseeris avalehele artiklipildina isegi hala ja läbu all mitmeid virisema. Programmi aga nad Ester, meie tubli toimetaja ja kirjutaja ning lisaks kõigi viimaste aastate esitluskontertide korraldaja, kõigest hoolimata mahutas. Ja tulemus? Hulganisti ülivõrdes kiidusõnu nii siinselt publikult kui rahvusvahelistelt delegaatidelt.

Järgnenud geograafilised vallutused viisid nad väikese meiepoolse kontaktitoetusega põhjasuunas Soome välja, põikasid septembris veelkord Eestistki läbi, täpsemalt Rada7.ee 15. sünnipäevalt. “Reisisime parajalt ja ma arvan, et meil oli umbes 30-40 kontserti eelmisel aastal. Isegi raske on mõnda neist eraldi välja tuua – iga uue kontserdiga uued emotsioonid, uus rahvas, uus möll,” kommenteerib Maksim Kulsha, bändi ninamees, laulja ja kitarrist.
Rada7.ee 15. sünnipäev, Padise kloosterRada7.ee 15. sünnipäev, Padise kloosterFoto: Evert Palmets
Tee viis neid ka eelmise aasta Positivus festivalile, kuhu kutsus neid oma lavale I Love You Records, praktiliselt otse Rada7.ee esitluskontserdilt. Sealt tuleb ka viimane kuum uudis – I Love You Records annab 25. mail, tuleval esmaspäeval, välja Super Besse debüütplaadi. „Nägin Super Besset esimest korda eelmise aasta Tallinn Music Weekil ja olin vaimustuses. Kutsusime nad mängima oma lavale Positivusel ja pidasime vaikselt plaani. Aga sügisel Vilniuses, otse minu silme all proovis neid enda alla haarata üks Briti plaadifirma. Õnneks on peamiseks väljaandjaks siiski just meie leibel. See on meile suur väljakutse, sest me pole varem artistidega idast tegelenud. See on ühtlasi esimene bänd meil, kellel on Euroopa muusikaproffide poolt selline tähelepanu. Võib vabalt väita, et see bänd on “hot”. Kuulajad peavad veel mõned päevad kannatama, aga võin kinnitada, et see album on võrratu,” räägib leibeliboss Bruno Roze.

Maksim lisab, et sellega oli tõesti huvitav lugu. „Peale Vilniuse kontserti pakkus Louder Than War Records, et annavad meie albumi üle maailma välja. Kuid oleme omakeskis rääkinud, et raske on saada tähelepanu albumile ühe leibeliga kõikjal ning Brunoga ILY’st ning Dmitri Bezkorovainy‘ga Experty.by‘st (põhimõtteliselt “Valgevene Rada7.ee” – toim.) leidsime võimaluse, et Louder Than War annab albumi välja UK-s ning I Love You Records ülejäänud maailmas. Välja arvatud SRÜ alad – seal saab olema veel kolmas leibel.”

Esimene singel tulevalt plaadilt – "Holod"

Albumi nimi saab olema 63610* – paistab küll saladuslik, aga viitab muidugi postikoodina Prantsusmaal asuvale “Super Besse” suusakuurordile. „Uueks albumiks lindistasime kolm täiesti uut lugu ning samuti plaadil olevad tuttavate nimedega, varem veebis avaldatud palad salvestasime uuesti. Ma arvan, et meie uued lood ja saund on palju paremad – suurepärased bassiread Alex Sinicalt, meie eriti väle trummimasin ning kosmilised süntekahelid Pavel Mikhalokilt. Me proovisime oma lood panna kõlama nagu meie live, vältides kõike, mida meie kontserdil kuulda pole,” räägib albumist Maksim.

Kui aastataguses intervjuus ei osanud see bänd showcase-tüüpi festivalidest suurt midagi arvata, siis nüüd on isu konkreetne. „Kindlasti proovime võtta osa uutest festivalidest uutele bändidele, järgmistest muusikanädalatest, järgmistel territooriumitel. Järgmine, mis otsapidi teemas, on Europavox. See kusjuures on meie jaoks eriti huvitav show, sest see festival toimub Clermont-Ferrandis, mis pole üldse kaugel Super Besse mäest. Tegelikult pärastlõunal mängimegi lisaks ka seal – Polar Bear klubis. Ning oleme selle üle kuradi õnnelikud! Suveks on muidugi juba teisigi festivale kinnitatud – Positivus (jah, taaskord ning see teeb rõõmsaks), Stereoleto Peterburis, üks Moskvas, veel üks Lätis, aga ka üks Saksamaal,” loetleb Maksim.
Rada7.ee 15. sünnipäev, Padise kloosterRada7.ee 15. sünnipäev, Padise kloosterFoto: Evert Palmets
Bändi tuuriseiklustega on end hea kursis hoida näiteks bändi Instagrami konto abil. Viimasel mugavaks jälgimiseks peab küll end põhjalikult pöörama – nimelt paistavad kõik pildid olema tagurpidi. Maksim viitab, et see on ju naljakas. „Ma arvan, et see on sama jabur kui Super Besse ise – me armastame Prantsusmaad, laulame vene keeles ning anname peamiselt kontserte Euroopas korralikus pungivõtmes ja coldwave süntekasaundidega oma lugudes.”

Aga mis Valgevenes selle aastaga toimunud on? „Poliitiliselt paistab kõik olevat endine, kuid sotsiaalselt on minu arvates hakanud miski liikuma. Meil on uusi kontserdikohti, uusi kohvikuid ning ka vanadel on alles oma lugu ja nii mõnedki on saanud juba legendaarseks. Ma loodan, et see on midagi, mida keegi lõhkuma ei kipu.”

Veel artikleid