Tallinn Music Week: Moonlight Breakfast kulgeb tipu suunas

Kirjutas Priit Liiviste
28-03-2015

Rumeenias alguse saanud Austria bänd Moonlight Breakfast on lühikese ajaga teinud läbi tohutu tähelennu – raske on üle trumbata bändi, mille esimese kontserdi publikuks oli tervelt 35 000 inimest. Uue albumi pingelise salvestussessiooni ja 28. märtsil Tallinn Music Weeki raames Rock Cafes toimuva kontserdi vahel leidis ansambli laulja Christie aega, et vastata nii mõnelegi äärmiselt põletavale küsimusele.


Te kohtusite Bukarestis, aga nüüd tegutsete Viinis. Kuidas ja miks kolimise-otsus vastu võetud sai? Kas põhjuseks oli asjaolu, et Austria on bändi jaoks parem hüppelaud muusikamaailma tippu kui Rumeenia?

Tegelikult kolisime me isiklikel põhjustel, see polnud karjääriga seotud otsus. Tänapäeval on võimalused nii Rumeenias, Austrias kui mujal Euroopas võrdlemisi samad. Me usume siiralt, et muusika tegemise kohast olulisem on siiski muusika ise.

Te olete öelnud, et enne esimest kontserti tegite te täpselt viis proovi. See esimene kontsert oli 35 000 inimese ees, kui te soojendasite Jamiroquaid. Kuidas õnnestus teil täiesti uue bändina selline võimalus üldse endale napsata?

See oli hullumeelne! Üks meie lugudest jõudis Rumeenia raadiotesse ja Jamiroquai kontserdi korraldajad kuulsid seda ja pakkusid meile kohe esinemisvõimalust. Me ütlesime, et see oleks meie esimene kontsert, aga nende küsimus oli ainult see, et kas meil on võimalik 45-minutiline kava kokku panna. Me ütlesime loomulikult „jah“, kuigi meil oli tegelikult ainult kolm lugu. Kogu ülejäänud materjali, mida me esitasime ja mis ka albumile läks, kirjutasime paari järgneva nädalaga. Kontsert toimus Mamaia (Rumeenia kuurortlinn) rannal ja publik oli võrratu! 35 000 inimest ühes kohas on päris muljetavaldav, eriti kui see on sinu kontserdi publik. Ei saa paraku öelda, et me kontserdist väga palju mäletame, sest me olime nii väga närvis. Mul polnud veel kõik laulusõnadki selged, kirjutasin setlisti servale väikses kirjas spikreid.

Pärast seda on kõik läinud tõusvas joones, vähemalt nii tundub… kirjelda natuke enda ja bändi elu pärast seda läbimurret.

Me tegelikult lihtsalt naudime seda kulgemist. Tore on saada tuttavaks ja esineda erinevatele inimestele ja omal käel maailma kultuurilist mitmekesisust kogeda. Meil on olnud võimalus esineda koos oma lemmikartistidega – Jamiroquai, Macy Gray, Hurts ja Daddy G oleks mõned nimed, mis esimesena meelde tulevad. Aprillis läheme me tuurile ansambliga Chinese Man.

Teil kõigil on vähemalt mingil määral muusikalist haridust – kas sa usud, see võibki olla üks teie edu saladusi? Kas muusikaline haridus on muusikaäris päriselt läbi löömiseks hädavajalik?

Noh, Bazooka (ansambli multiinstrumentalistist trummar-produtsent) vanemad olid koolis ka tema muusikaõpetajad, nii, et tema tegelikult sündis muusikasse. Minu isa oli küll trummar, aga muusikakoolis käisin ma ainult esimesed kolm klassi. Muusikaline haridus ei pruugi olla hädavajalik, aga see annab kindlasti parema, laiema vaatenurga… Muusikaline haridus ei pea tulema muusikaakadeemiast, maailmas on väga palju geniaalseid iseõppinud muusikuid ja nagu iga asjaga, on ka muusikaga nii, et selle õppimine, harjutamine ja enesetäiendamine kestab terve elu.

Teie bassimängija Printzu katkestas oma teoloogiaõpingud, et asuda bändi tegema ja rokijumalaid kummardama. Aga kes on sinu jaoks rokijumal?

Sellist jumalat ei ole olemas… Siiski on piisavalt suurepäraseid inimesi, kellele alt üles vaadata, aga ei ole võimalik ainult üht nimetada.

Kuidas te Tallinn Music Weekile sattusite ja mida sellelt ootate ?

Seda festivali soovitasid meile tegelikult meie sõbrad Music Export Austriast. Ootustega on nii, et me usume, et meil on esmakordselt Eestis esinedes tohutult lõbus.

Mis on Moonlight Breakfasti tulevikuplaanid?

Me salvestame hetkel oma teist albumit ja plaanime paari turneed, videovõtteid ja üht või kaht kõrvalprojekti. Pikemas plaanis tahaks ikka ennast pidevas tegevuses hoida.

Moonlight Breakfast astub Tallinn Music Week’i raames publiku ette laupäeval, 28. Märtsil Rock Cafes ning nende vennasansambel Polkov DAF Studios.

Veel artikleid