Tallinn Daggers flirdib uuel albumil 90ndatega

Kirjutas MC STan B
16-03-2015


Tallinn Daggersil ilmus täna, 16. märtsil, uus album „Suburban Decay“. Bändi frontman Ardo Kivi lobises sel puhul veidi Tallinn Daggersi tegemistest ja uuest albumist.

Esiteks, palju õnne uue albumi ilmumise puhul! Räägi, kuidas sa ise seda albumit näed? Kas see on Tallinn Daggersi teine album või pigem rohkem selline n-ö uus algus?

Tänud, äärmiselt hea meel on endagi, et album lõpuks valmis sai ja olen tulemusega maksimaalselt rahul. Tegelikult on see pigem mõlemat, nii Tallinn Daggers uus plaat kui ka “uus algus”. Kuna bändi nimi on sama, siis ilmselt on see 2. album, eks? Samas sai päris mitu korda mängitud ideega, et bändinimi üldse ära muuta, aga otsustasin siiski, et nimi on hea ja inimestel ilmselt huvitav seda progressi näha. Uus algus on jah, kindlasti. Mingis mõttes sai täielikult nullist alustatud.

Enne, kui albumi juurde lähme, mis üldse tingis Joosepi lahkumise bändist? Maitsed-soovid läksid veidi lahku? Midagi muud?

Joosep tahtis eelkõige teistele asjadele pühenduda. Tal on pere ja töö ning vahepeal planeeris ta lausa kuskile välismaale õppima minna mõneks ajaks. Võib-olla oli midagi muud veel, aga samas oleme viis aastat koos bändi teinud, seega usun, et Joosep sai olla aus minuga selles osas. Halba verd meie vahel ei ole ning saame endiselt hästi läbi.

Kui ma albumit kuulasin, siis esimesed märksõnad, mis mul seostusid, olid 90ndate Madchester scene ja altrock a la Smashing Pumpkins. Kas see oli su teadlik soov teha album, mis on tugevalt 90ndatest inspireeritud või tuli see pigem alateadlikult?

Huh, ma olen tõenäoliselt alati oma loomingut alateadlikult teinud. Eks kindlasti mõjutavad asjad, mida ma parasjagu kuulan. Selle plaadi puhul sai üpris defineerivaks Big Muff pedaal, mille ma endale eelmisel suvel soetasin. Varem olin mänginud ainult läbi overdrive pedaalide, aga sellel plaadil kasutasin peaaegu 100% fuzz pedaale ja eriti Muffi. Smashing ju kasutas ka varasematel plaatidel Muffi, seega Smashingu võrdlus võib täitsa omal kohal olla. Madchesteri kohta ma ei oskagi öelda. Varasematel plaatidel oli tegelikult Madchester palju suurem mõjutaja, eriti just esteetika poolest. Aga 90ndad võis olla küll mingi alateadlik võtmesõna. Ega ma sellele üleliia ei mõelnud, aga minu teismeiga ju oli 90ndtel ja päris palju haakus sellest dekaadist mulle külge. Sonic Youth, Smashing, Sebadoh ja päris suurel määral ka näiteks Deftones.

Oasis ka mingil määral?

Oasis ka kindlasti. 90ndate keskel läksid mulle kusjuures nii Oasis kui Blur väga korda. Üldiselt on ikka nii, et enamus asjad, mida olen elu jooksul kuulanud, on aktuaalsed siiani. Ma ei kirjuta mitte midagi n-ö maha.Või kuidas selle kohta öelda saakski?

Võib-olla, et vahel mingid stiilid ammendavad ennast?

Jah, täpselt. Eks mõned asjad jätavad natuke rohkem külmaks, mida lapsepõlves kuulatud sai, aga üldiselt mingi seos jääb alati alles.

Miks sai albumi pealkirjaks just "Suburban Decay" valitud? Mis seos sul selle mõistega on?

Kusjuures täpselt sellel hetkel, kui plaati kirjutasin, uurisin ma hästi palju erinevaid Ameerika Ühendriikide mahajäetud väikelinnu või lihtsalt mahajäetud hooneid,
nagu kaubanduskeskused ja koolid. Minu jaoks peitub selles tohutu ilu ja ühtlasi on see ka nukker. Mulle meeldivad ka näiteks väga post-apokalüptilised teemad, seega see kõik kokku mängis nii helilise kui visuaalse poole pealt suurt rolli sellel plaadil.

Nüüd, kus Tallinn Daggers on 4-liikmeline: kas ülejäänud bänd ka albumi kirjutamisel osales või on nad põhiliselt kontsertidel abiks?

Hetkeseisuga on livekoosseis nii 4- kui ka 5-liikmeline. Kui meie sündineiu ja ühtlasi ka mu tüdruksõber Birgit saab mahti Stockholmist meiega ühineda, siis bänd on 5-liikmeline. Aga plaati ma kirjutasin täielikult üksi ja mingis mõttes täielikus isolatsioonis. Rentisin üht pinda, kuhu ma kogu oma kola viisin ja käisin seal aasta jooksul nii palju kui võimalik, pidevalt salvestades ja uusi laule kirjutades. Tegelikult oli plaat valmis juba 2014. aasta suve alguses, aga midagi hakkas tunduma vale ja kirjutasin peaaegu kogu plaadi nullist uuesti.

Kas alguses üritasid jätkata sama rida, mida Tallinn Daggers varem tegi?

Alguses olid jah plaadil lood, mida me eelmise kooseisuga esitasime. Viimane kord sai neid laule eelmisel aastal Positivusel esitatud. Samas sellest ajast jäi plaadile alles kolm väga tugevat lugu, seega päris kõike ma ära ei nullinud. Tõenäoliselt saab ka seda eelmist albumit kunagi kuulda, eks näis.

Kas sa oled vana materjali maha kandnud ja keskendud nüüd uue koosseisuga uutele lugudele või lisad live’i kavva lähitulevikus ka vanemaid lugusid?

Mõned vanemad tulevad kahtlemata esitamisele. “Not a Sin” ja “Evol and Rockets” näiteks. Samas, neid päris vanu pole enam aastaid esitanud.

Räägi laupäevasest kontserdist ka. Mida põnevat võib oodata?

Kontsert saab olema vali ja siiras. Kogu album tuleb algusest lõpuni esitamisele. Mingeid uskumatuid visuaalseid spektaakleid ei korralda. Anname endast parima, et oleks mõnus olemine ja teised bändid, kes meiega koos esinevad, on väga head. Big Wave Riders on selline ülipositiivne ja energiline powerpop ja Truckthor omakorda kosmiline ja tantsuline kahemehe space-doom, nagu nad seda ise kutsuvad. Viimane on bändist East Trading Wang välja kasvanud. Ühesõnaga, tasub kindlasti juba varakult kohal olla.

Teeme traditsiooniliste küsimuste ringi ka. Mida sa viimasel ajal ohtralt kuulanud oled?

Vana krõbisevat bluesi, Creedence Clearwater Revivalit, Joni Mitchelli ja Type O Negative’i.

Mis plaat on sel aastal seni kõige rohkem muljet avaldanud?

Sel aastal? Oh, kas ma olengi ühtegi 2015. aasta plaati kuulanud? Eelmise aasta plaatidest meeldis väga The Horrorsi “Luminous”, seda ma kuulasin päris palju 2014. aasta suvel. Positivusel esinesid nad ka, aga täpselt sel ajal oli meil soundcheck. Teine uuem asi, mis mulle väga meeldib, on Telegram, aga neil vist albumit polegi veel väljas. Telegrami “Follow” oli üks 2014. aasta lemmiklugudest kindlasti

Mis on sinu lemmik seitsmes rada?

Mul tuleb kohe Deftonesi “7 Words” meelde, kuna loo nimes on 7. Kindlasti on neid tegelikult väga palju.

Plaadiesitluskontserdid toimuvad:
21,03 Snakehouse’is
26,03 TMW2015: 311.ee esitleb

Plaat on saadaval kõigis hästivarustatud plaadipoodides (Lasering, Biit plaadipood, Rahva raamat, Apollo) ning kõikides poppides striimimisteenustes (iTunes, Spotify, Rdio).

Veel artikleid