Noortebänd 2014 – tutvu Tallinna eelvooru bändidega!

Kirjutas ivo
18-10-2014

Juba sel nädalavahetusel on Noortebänd 2014 Tallinna eelvoor, täpsemalt laupäeval, 18. oktoobril, ja pühapäeval, 19. oktoobril klubis ULME. Mõlemal päeval avatakse uksed kell 18:00 ja bändid alustavad TÄPSELT 19:00. Niineste kontrollib. Õhtujuhiks on Frank-Leander Saunanen.

Enne lavale astumist tegime aga eelvoorule eelvooru. Katsumus, mis osutus muidugi ka minusugusele hobi-ajakirjanikule keerukaks. Nimelt proovisin saada kätte tutvustavaks artikliks kõikidelt bändidelt ühte head pilti, lugu, väikest tutvustust ning kiireid vastuseid paarile küsimusele. Hea meel on tõdeda, et esimesest eksamipiletist said kõik jagu, vaid ühe ülesastuva orkestri muusikapala jäi kadunuks. Tartu eelvooruni on õnneks veel nädalake aega…

Seega, daamid ja härrad, käivitagem pleilist ning tutvugem, mida pakub selle-aastane Noortebänd 2014 Tallinna eelvoor.

Esinemisjärjekord valiti loosi teel ja samas järjekorras saavad esinejad ka siia kirja:

18. oktoobril esinevad:
19:00-19:30 The Werg
19:30-20:00 Posõ
20:00-20:30 Tori Hobune
20:30-21:00 St. Of Dreams
21:00-21:30 Drowning Sex Offender
21:30-22:00 Attention, Please

19. oktoobril esinevad:
19:00-19:30 The Journalist
19:30-20:00 Djently
20:00-20:30 Almost Natural
20:30-21:00 Wrath Mocha
21:00-21:30 Saints Be Warned
21:30-22:00 Sam’n’Joe
22:00-22:30 Man Made Monkey

Laupäev, 18. oktoober.


19:00-19:30 The Werg
The Werg on muusikaline kooslus, mis on nagu mõni haruldane taim – puhkeb õide ainult väga vähestel kordadel, kuid siis erilise kire ja leegiga. Noored mehed, kelle muusikaline käekiri sulandub väga kergelt ühtseks romaaniks, mille üle Tammsaaregi uhkust tunneks! The Werg teeb meeleolumuusikat, loomet, mis parasjagu meelel. Blues/soul/jazz/funk/eksperimentaal. Vabadus on loovuse võti!

Miks te muusikat teete?
Muusikat teeme peaasjalikult selle ebamaise loomingulise ühtsuse tunnetamise pärast, mis on muusika loomise aluseks. Seda rahvaga jagades tekib energiavoogude liikumine, mille läbi saavad mõlemad osapooled teatava rahulduse.

Millest teie lood räägivad?
Meie lood räägivad igale kuulajale just sellise loo, mida ta ise kuulda tahab. Vabadus ennekõike!

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Meie vanavanemad on kindlasti toetavad ning naudivad vaba väljendusoskust meie muusikas. Kui vanaema ümiseb oma lapselapse bändi loodud meloodiat, on tegu südantsoojendava seigaga.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Muusikaga on tõesti võimalik muuta maailma! See on teaduslikult tõestatud ning praktikas läbi proovitud, et teatud muusikalised helid ja lood suudavad muuta inimeste meeleolu, neid ühes muude kesknärvisüsteemi stimuleeriva ärritavate faktoritega mõjutada tahetud suunas. Muusika on siiski manipuleerimisvahend, mille sihipärase kasutamise mõju võib leida nii ajaloost kui ka tänapäevast.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Parim asi, mis Eesti muusikaelus on juhtunud, on muidugi Laulev Revolutsioon! See ajalooline periood lõi suuremas plaanis aluse vaba muusika ja loomevabaduse tekkeks, mille mahlaseid vilju saab maitsta juba praegusel ajal: Eesti muusika on nii eestlaste seas kui ka laias maailmas suure tähelepanu all. Arvo Pärt on kindlasti meie bändi üheks suureks eeskujuks oma vaimsuse ja müstilise muhedusega.


19:30-20:00 POSÕ
Ansambel POSÕ koosneb kuuest noorest ja kobedast folk&rolli; entusiastist. Koosseis, mida võite lavalaudu kulutamas näha, on koos oma kirge muusika vastu jaganud umbes poolteist aastat. Eriliseks võib pidada meie pundi instrumendilist koosseisu, sest me mängime kitarri, mandoliini, klaverit, akordionit, tamburiini, basskitarri ja trummi. Välimuse, lavalise väljanägemise ja riietuse poolest ei jäta me kindlasti kedagi külmaks. Live-esinemised on alati vürtsitatud mõnusate vanasõnade ja elurõõmsa huumoriga.

Miks te muusikat teete?
Muusika on meie elu suur osa. Teeme, kuna meile meeldib meie sõpruskond, meeldib adrenaliin enne esinemist ning rahulolu lavalt maha tulles, hindame emotsioone, mis laval tekivad ning seda uhkust, kui meie muusika kõlab raadiost Elmar. Teeme muusikat, kuna saame ja tahame.

Millest teie lood räägivad?
Lood on sageli ülesehitatud nii, et igaüks mõistab sõnu, nagu ise soovib. Meie lood räägivad rändamisest, kodust, tuulest ja merest. Leidub ka lugusid isikutest, nagu näiteks "Laul vanast kaptenist".

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Meil pole suurimaid fänne, kui meie vanavanemad. Nad vaatavad meie Top7 progressi ning promovad meid oma bingo-sõpradele.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Nagu alati muutub muusika, muutub ka maailm. Need kaks muutuvad koos. Kuid muusikaga maailma muutmisest ei tea me midagi. Võib olla, kui meil oleks kosmoselaev… või tõukeratas?


20:00-20:30 Tori Hobune
Tori Hobune on folk,- jazz,- popp,- ja keskajamuusika mõjutustega bänd, mis teeb lõbusatujulist muusikat. Bänd sai alguse 2013. aasta jaanuaris, Pärnu Sütevaka Humanitaargümnaasiumi klassibändide konkursil, esindades enda klassi omaloomingu kategoorias. Võiduga sai grupp motivatsiooni loomingut jätkata.

Miks te muusikat teete?
Sest meile meeldib muusikat teha, me naudime seda ja soovime seda ka teistega jagada.

Millest teie lood räägivad?
Meil on enamjaolt instrumentaalne muusika, mis tegelikult ei tähenda, et see millestki ei räägiks. See räägib ilmselt sõpradest, suhetest, suvest, lihtsalt lõbusatest seikadest, üks lugu näiteks räägib koomilisest väljamõeldud tegelasest nimega Jaanus, kes loo keskel kukub auku. Siiski on meil ka üks sõnadega lugu, mis räägib armastusest. Sõnadega lugusid on meil veel tulemas!

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Vanavanematele meeldib väga, kuna tegemist on üldiselt väga rõõmsa ja kaasahaarava muusikaga ning meeldejäävate viisijuppidega. Vanavanematel lähevad silmad särama sellise asja peale.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Jah, kindlasti on. Muusika teeb õnnelikuks ning kui muusikud ise naudivad seda, mida teevad, siis see üldjuhul jõuab ka kuulajani ning see moodustab imelise terviku muusiku ja kuulaja vahel. Me ei kujutaks ette elu ilma muusikata, midagi oleks justkui puudu. Muusika muudab maailma rõõmsamaks.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Eesti muusika tipp-punkt siiani on Arvo Pärt, kes on maailmamastaabis väga tuntud. Tihti teatakse Eestit tema järgi. Lisaks on ju praegu väga edukaks saanud Ewert & The Two Dragons, kellel läheb ka väga hästi ning keda teatakse palju ka väljaspool Eestit. Meile tundub, et Eesti muusikaelus on hakanud noorte seas domineerima intelligentsem ja mitmekülgsem muusika, nt jazz, indie ja folkmuusika on saanud väga populaarseks noorte seas, vaadates Eesti jazziklubisid, mis on noortest tulvil. Noortebändide muusikastiilid on väga erinevad, mis on ainult hea.


20:30-21:00 St. of Dreams
St. of Dreams on Raplast pärit rap/rock muusikat esitav ansambel. Bänd pandi kokku projekti raames, et tuua noored Rapla muusikud Linna Pea Rock 2013 üritusel lavale. Tegu on traditsioonilise muusikaüritusega Raplas. Pärast esimest esinemist otsustas bänd, et see on nende uus pere ja elu, ning seepärast hakkas ansambel muusikat edasi tegema. Nüüdseks on tegutsetud juba 2 aastat, esinetud on nii Raplas, Viljandis, Tallinnas ja veel mõnes Eesti ilusas paigas. Suurimaks saavutuseks on noortebändide konkurssi "Vesiroosivisioon 2014" võitmine. Peale Noortebändide konkurssi on St. of Dreamsil plaan minna salvestama oma esimest EP-d.

Miks te muusikat teete?
See on see, mis meid ühendab, loob meid ühtseks perekonnaks. Meil kõigil on austus muusika vastu.

Millest teie lood räägivad?
Meie lood räägivad elust. Mõni armastusest, mõni motiveerib elama üks päev korraga. Lood räägivad igaühte puudutavatest tunnetest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Meie vanemad pooldavad muusikat, mida teeme. Nad toetavad meid ja vajadusel aitavad transpordiga esinemistele ja proovidesse.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Kindlasti on, muusika on üks kunsti liike ja kunst on see, mille abil saab maailma muuta.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Üha enam bände on pääsemas piiri taha, mis tähendab kogu Eesti muusika jaoks suurt tõusu!


21:00-21:30 Drowning Sex Offender
Drowning Sex Offender on Kristjani algatatud bändiprojekt, mis sai jalad alla eelmisel kevadel, kui meie ridadega liitus kauaotsitud trummar. Meie muusika triivib hetkel kusagile grunge/alt-rocki lähedal, võttes külge ka mõjutusi nt space rockist, pungist ja jazzist. Bändi koosseisus on trummar Joonas, bassist Stefan, kitarrist Kristjan ja vokalist Marlen. DSO edasised plaanid on tallata lavalaudu nii kodumaal kui kaugemal ning raputada Eesti muusikamaastikku ärkvele.

Miks te muusikat teete?
Sest meile meeldib! Lisaks teeb hea tunde, aitab hästi välja elada ning end väljendada.

Millest teie lood räägivad?
Stefan ütleb, et tema ei tea, ta on bassist, aga eks igal laulul ole oma lugu. Näiteks Mudslides räägib Foxconni tehase töötajate olukorrast, kus nad on sunnitud läänemaailma inimeste toodete nimel ohverdama oma tervist.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Joonase vanaema kiitis, aga ülejäänud pole kuulnudki.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Kui Eesti suutis end n-ö vabaks laulda, siis muusika abil on võimalik väga paljut korda saata.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Vanemuine laenas kannelt.


21:30-22:00 Attention, Please
Palume tähelepanu! Tegemist on noortest meestest koosneva bändiga Attention, Please!. Enne kontserdile tulemist kuulake tähelepanulikult meie muusikat. Tähelepanu püsimisel ning huvi tekkimisel pidage nõu oma sõpradega ja tulge kontserdile.

Miks te muusikat teete?
Teeme muusikat, sest muusika on meie emotsionaalne väljund, mida meile meeldib jagada ka teistega. Tegelt on suht tuus ka.

Millest teie lood räägivad?
Meie lood räägivad lugusid inimestest ja elust enesest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Meie vanavanemad ütlevad, et hästi tore on ja et me oleme ikka väga tublid poisid.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Iga päev muudab muusika mõne inimese maailma. Aga kui rääkida maailmast üldiselt, siis kui selleks on õige aeg ja koht ning kui muusikal on sõnum, mis läheb kõigile korda, siis on see loomulikult võimalik.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Tallinn Music Week ja tegelikult Metsatöll, Ewert and the Two Dragons ja Laur Joamets on ka ikka väga tublid poisid olnud.

Pühapäev, 19. oktoober

Foto: Kairi Kivirähk ja Ronet Tänav
19:00-19:30 The Journalist
Värskelt Tallinna Ülikooli astunud ajakirjandustudengid tundsid 2012. aasta sügisel tungivat soovi üheskoos muusikat teha. Esialgsest kahekümnest teotahtelisest noorest jäi järgi viis, kellele lisandusid ka meie kaks "musta lammast" – jurist ja insener. See ongi The Journalist.

Miks te muusikat teete?
Muusika ühendab inimesi. See võib ühendada miljoneid inimesi maailmas kontsertidel ja sadu tuhandeid laulupeol, aga ka väga väikest gruppi. Nii tõigi muusika kaks aastat tagasi kokku värsked ajakirjandustudengid, kellest koos kahe täiendusega on saanud parimad sõbrad ja ühtehoidev perekond. Oleme elav tõestus sellest, kuidas totaalselt erinevate muusikaliste eelistustega inimesed suudavad koos luua midagi omanäolist ja energiast pakatavat.

Millest teie lood räägivad?
Oma iseloomult on meie lood väga erinevad. Täielikule küttele, mis peegeldab noore inimese ööpimeduses ilmnevat mässumeelsust, võib järgneda hetkega eestikeelne rahulik mõtisklus maailmaparandamise võludest ja valudest. Seega katsetame piire nii muusikas kui ka sõnades ning toome kuuldavale meie jaoks olulised teemad, olgu selleks siis naiselik lähenemine muretust vabadusest või mehelik otsekohesus, mis ilmneb võluvat naist kohates.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Iseloomulik näide on kitarrist Juhani vanaema. Tema teadis alati, et lapselaps plönnib magamistoas kitarri ja ongi kõik. Kui ta aga The Journalisti esinemas nägi, ei suutnud ta oma meeleliigutust varjata. Nii sügavalt läks talle korda see, millise kire ja entusiasmiga noored muusikat teevad. Boonusena tõi vanaema hiljem välja veel selle, et lood ise olid ka täitsa meloodilised ja meeldejäävad.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Nagu öeldakse, iga muutus saab alguse vaid väikestest asjadest, seega vastame ühest suust: “Jah!”

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Rõõm on tõdeda, et Eesti muusikas on aina rohkem esindatud väga erinevad muusikastiilid ning huvitavad ja julged lähenemised, mis ei jää ainult prooviruumi või keldriseinte varju.


19:30-20:00 Djently
Djently on uus Eesti EDM kollektiiv. Oleme seda muusikat teinud tegelikult vähem kui aasta ja pärineme rocki- ja metaliskenest. Eduhimus aga tuli mõte ka muud proovida ja elektroonilise muusika kirjutamise protsess meeldis meile väga – kõigele lisaks uus kogemus. Praegune plaan on kirjutada nii palju muusikat kui võimalik ning kuna meil on esimesed väikesed võidud käes, siis ootame tulevikult nii mõndagi. Varsti on oodata meilt ka mitmeid videoklippe!

Miks te muusikat teete?
Meile meeldib protsess ja koostöö. Kui iga mees pakub midagi endast, siis on väga huvitav, mis lõpptulemuseks saab. Oleme tegelenud muusikaga nii kaua, et see on vist juba lausa vajadus.

Millest teie lood räägivad?
Noortebändil esitatavad lood räägivad meil armastusest ja vabadusest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Eks nad armastavad ikka, hehe! Aga ütlevad, et on liiga vali!

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Ajaloos on seda toimunud juba mitu korda. Tänapäeval oleks see juba raskem, aga pole võimatu.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Lugesin just ühe oma Inglismaa sõbra postitust Facebookis. Ta jagas mingit statistika lehekülge, kus oli näidatud, millisel rahval on enim rahvalaule. Ja teate mida, esimesel kohal oli Eesti. Mõtlen, et juba ajalooliselt oleme kõik siin Eestis väga musikaalsed. Minu arvates tuleb meie noortele muusikutele anda rohkem võimalust. Siis lõpus juhtub midagi nii suurt, et mitte ainult Eesti, vaid kogu maailm teab, millised talendid meil on!


20:00-20:30 Almost Natural
Almost Natural on Anis Arumetsa ja Amiran Gorgazjani koostööst algatatud elektroonilise muusika projekt, millest sirgus bänd siis, kui liitusid Oliver Mazurtšak ja Karl-Juhan Laanesaar. Eesmärgiks on hajutada elektroonilise ja rokkmuusika piire, tuues lavale modernselt sünteetilist, kuid samas elavat saundi. Suurimateks mõjutajateks on Muse, Deadmau5, Mt Eden, KOAN Sound ja Depeche Mode.

Miks te muusikat teete?
Meile on tähtis enda fännidele näidata Almost Naturali maailma.

Millest teie lood räägivad?
Meie lood räägivad sinust, meist, igast inimesest maa peal… ja ka koertest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Nad kuulavad seda juba aastaid.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Muusika muudab maailma igapäevaselt. Meie ja meie fännid on osa sellest.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Eesti iseseisvumine.


20:30-21:00 Wrath Mocha
Wrath Mocha (hääldus "Wräth Motša") on vaimuhaigla, milles elab viis hullu. Kõik hullud sattusid kokku saatuse keerdkäikude ja juhuste tõttu. Kõigil on oma nišš. Meile meeldib esineda, muusikat luua ja headbangida. Meie stiiliks on hard rock thrash metali mõjutustega.

Miks te muusikat teete?
Me teeme muusikat, sest saame sinna sisse panna oma hinge ja jagada seda maailmaga.

Millest teie lood räägivad?
Meie lugude sõnum on: ela vabalt ja tee, mida tahad.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Vanaema 1 ütles sellise lause; "Ma saan aru, miks SINA seal laval pead vehid, aga sellest, miks need töllakad seal lava ees oma pead vehivad – sellest ma aru ei saa, kas neil on viga midagi?"
Vanaema 2, kes ka ise kontserdil headbangiks, ütles: "Poisid on toredad, aga viina võiks vähem juua!"
Vanaema 3 krimpsutab kulmu, aga on õnnelik, et lapselaps on õnnelik.
Vanaema 4 ei ole meie muusikat kuulnud.
Vanaema 5 kuulas nooruspõlves Judas Priesti, aga ajapuuduse tõttu ei ole meie kontserdile veel jõudnud.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Jah, muusikaga on võimalik suunata inimeste väärtushinnanguid ja maailmavaateid, tänapäeval aga kahjuks toodetakse palju muusikat, mis õhutab promiskuiteeti, pidutsemist ja joomist, mitte maailma parandamist.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Arvo Pärt.


21:00-21:30 Saints Be Warned
Saints Be Warned on värske metalcore bänd Tallinnast. Bänd alustas tegevust 2014. aasta kevadel. Laulud sisaldavad endas nii kurja kütet ja breakdowne, kui ka meloodilisi, kaasahaaravaid refrääne. Kõik liikmed on energiaga laetud ning valmis seda energiat ka lives publikuga jagama!

Miks te muusikat teete?
Muusika on meie kõigi elus väga tähtsal kohal ja oleme tänu sellele leidnud ühise viisi kuidas ennast välja elada.

Millest teie lood räägivad?
Meie kogemustest ja muutustest elus ning sellest, mis on õige ja mis on vale.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Nad on õnnelikud, et vähemalt meile endale meeldib.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Kõik on võimalik.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Rada7.ee.


21:30-22:00 Sam’n’Joe
Sam’n’Joe on bänd kolmest poisist. Samuel, Rando ja Joosep. Kõik puutuvad igapäevaselt kokku muusikaga. Nad on täiesti tavalised poisid ja teevad täiesti tavalist muusikat. Seda muusikat tehakse trummi-, bassi- ja kitarriga. Bänd sai alguse 2014. aasta talvel.

Miks te muusikat teete?
Muusika on elu üks kaunistustest. Tahame oma halli ellu veidi värvi lisada.

Millest teie lood räägivad?
Igapäevalistest asjadest. Unistustest. Võitlustest. Rõõmudest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
Naeratavad meile pilve piirilt. Eks nad laulsid ka noorena palju.

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Kui maailma all mõeldakse inimesi, siis jah. Inimene muudab inimest juba oma igapäevaste elustiilidega. Kindlasti on kunsti alaliigil muusika suur mõjujõud millegi kujundamises.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Muusikat tehakse eesti keeles ja hoitakse eesti keelt elus. Öeldakse ju, et eesti keel on üks ilusamatest keeltest.


22:00-22:30 Man Made Monkey
Man Made Monkey on indierock bänd Tallinnast, kes on tegutsenud selles koosseisus umbes pool aastat. Varasemalt on kõik liikmed teistes bändides karastunud ja nüüd on kokku sattunud ühise visiooni ja maitsega punt, kes armastab ise seda, mida teeb. Inspiratsiooni allikateks on elu ise, loodus, kirjandus, emotsioonid, tunded, kõik, mis meid ümbritseb. Lugude peamiseks autoriks on multiinstrumentalist Henri Tammai, kes reeglina istub trummitooli taga, kuid oma panuse lugude arengusse annavad kõik liikmed. Bänd ei soovi end žanriliselt piiritleda ning lugudest võib leida ka funki, latiino-muusika, popi ja teiste stiilide mõjutusi.

Miks te muusikat teete?
Sest muusika on hea ja vabastav eneseväljendusviis. Oleme õnnelikud inimesed, et meil on on see privileeg muusikaga tegeleda.

Millest teie lood räägivad?
Minevikust, olevikust, tulevikust. Emotsioonidest.

Mis teie vanavanemad teie muusikast arvavad?
“Parem kui see kuri raiumine, mis kunagi tegid.”

Kas muusikaga on võimalik maailma muuta?
Jah, sest muusika ühendab inimesi, muusika on armastus, muusika on ilus.

Parim asi, mis siiani Eesti muusikaelus juhtunud on?
Kui võtta arvesse sündmused, mis on juhtunud meie eluajal, siis Tallinn Music Week, mis on Eesti bändidele platvorm Euroopasse.

Veel artikleid