Id Rev paneb Schillingule punkti, MMi võidab Kolumbia

Kirjutas painkiller
04-07-2014


Id Rev’ist ei ole tegelikult ammu kuulnud. Viimane ülesastumine toimus eelmise aasta Uue Maailma tänavafestivalil augustis. Laupäeval on nad Schillingu viimased esinejad. Mis viimasel ajal toimunud on, sellest rääkisin Neeme ja Ariega ühes konfidentsiaalses kohas. Õigemini, põhiliselt rääkis Neeme.

Ah see ongi siis see kuulus afterpartyde koht?
[Naer]

Kuidas bänditegemine praegu edeneb, kontserte väga tihti ei toimu.
Hästi, teeme igasuguseid uusi juppe ja lugusid. See vähene kontserttegevus ei ole mingisugune põhimõtteline eesmärk, et üritaks raskesti kättesaadav olla või midagi sellist. Või kas üldse ongi vähene, ega kalamarja ei tahagi iga päev süüa [naer]. Vähemalt püüame igal kontserdil uut materjali katsetada. Mõned asjad neist jäävad käiku, mõned mitte. Albumi materjal oleks juba praegu koos, aga sinna tahaks osa asju teha kindlasti ka otse stuudios, täiesti spontaanselt. Nii et, mis lõpuks ilmub, seda ei tea ise ka.

Eelmise plaatidega liikusite pungi juurest rohkem post-rocki juurde, aga kuhu stiililiselt või kõlaliselt uus materjal läheneb? Asjad avaldatud uus lugu „4.48 a.m.“ on küllaltki sünge
Jah, tuleb ikka üsna teistsugune kui eelmine. Kontsentreeritum ilmselt ka, kuna eelmise plaadi osade lugude kirjutamise vahel oli 6 aastat. Stiilinimedes ma ei ole väga osav, ilmselt selliseid analoogsündi mürinaid nagu seal 4.48-s on muidugi rohkem, samalaadseid asju oleme teinud veel. Sünge kindlasti, aga kindlasti mitte ilma illusoorse lootusekiireta. Noh, umbes nagu elu siis või nii [naer]. Kui ta kuhugi üldse liigub, siis suurema minimalismi juurde. Nüüd pole mingi probleem paar minutit ühte duuri mängida. See ei tähenda, et selle ühe duuri sees ei toimuks mingi liikumine, (sünge) elu. Vanasti oleks ilmselt lava pealt ära jõudnud minna selle aja peale. Minu arust kunagi meil oli lugu, kus oli 14 erinevat harmooniat. Uno Loop oleks uhke.

Sihite siis uue albumi poole?
Uue millegi poole küll, aga mis see „midagi“ täpselt olema saab, mis formaadis see täpselt on või nii, seda ei tea. Kui sa nüüd küsid, et kas vinüüli saab, siis võin öelda, et see on pigem tõenäoline, aga ei välista ka vaharulle.

Milline tuleb Schillingu live?
Kui eelmise albumi järgi võtta, siis suhe on 25:75 uue muusika kasuks. Tegelikult pärast eelmise albumi ilmumist me esinesime tolle kavaga päris kaua, nii et kellelgi ei peaks etteheiteid olema.
foto: Marko Pütsep
Viimase albumi lindistasite Soomes, miks?
Seal tegime 4 või 5 nii kuuepäevast sessiooni, ajaliselt lindistasime kokkuvõttes ikkagi rohkem Eestis. Aga miks? Seal oli meie jaoks tasuta hea sisseseadega stuudio, täiesti keset metsi Twin Peaksi laadses väikelinnas, kust ainult metsaveoautod läbi sõitsid. Mis siin mittemeeldida. Linnas oli ametikool, kus õpetati muuhulgas helitehniku ja produtsendi ametit, ja kuna üks liige oli selle kooliga seotud, siis saime nende stuudiot kasutada. Sinnasamma me tagasi lindistama enam ei satu, uue materjaliga proovime ilmselt oma vahenditega hakkama saada, samas meil on mõned teised Soome kontaktid veel. Vaibi mõttes on Soome lindistamiseks hea koht.

Bänd tegutseb 1995. aastast, olete mõelnud, et järgmine aasta on 20. juubel?
Tegelikult ei ole ja sellisena seda ei taju ka. No kui siiani tolle aja lugusid mängiks, siis võib-olla tajuks ka. Läheks koos Smilersiga tuurile. Mina ja Margus hakkasime tegelikult isegi varem koos muusikat tegema, nii et meil on see 20 juba ammu märkamatult mööda läinud. Ma ei ole väga nostalgialembeline inimene tegelikult, oskan ainult hinnata seda, mida me edasi teeme. Tulevik on helge.

Kui Id Rev peaks joogi tegema nagu paljud bändid praegu teevad, siis mis jook see oleks?
Fernet-Branca Rev – Fernet-Branca, kuhu me oleme lisanud veel paar salajast komponenti, mida enne kontserte kasutame. Mis need olla võiks? Ilmselt õlu ja tekiila [naer]. Selle nimi oleks ilmselt okse [naer]. Nimeks paneks tegelt „Verdi“, see on ju tagurpidi Id Rev [naer].

Lemmik rada nr. 7
Neeme: The Velvet Underground & Nico „Heroin“ (The Velvet Underground & Nico, 1967)

Mis on viimane plaat mille ostsite?
Neeme: signeeritud Galaktlani – Teletorni Romantika 7“. Galaktlan on alati mu suur lemmik olnud. Saadan tervitused Taavile.
Arie: Beta Bandi singli Helsingi Stupidost.

Kes võidab MM?
Kolumbia, ma loodan.

facebook.com
soundcloud.com

Veel artikleid