Intervjuu: Dj Marky (Innerground Records, Brasiilia)

Kirjutas l.eazy
08-04-2014

Dj Marky Sessions @ Lab ClubDj Marky Sessions @ Lab ClubFoto: Leandro Godoi
Dj Marky on trummi ja bassi austajatele kindlasti teada nimi. Ta on Brasiila dj, kes „avastati“ V Recordings plaafirma bossi Bryan G poolt ning kes suutis end kohalikust skenest murda maailma tippude sekka. Marky valiti 1999. aasta Briti kriitikute poolt parimaks uueks djks, 2012. RMC Awardsil Brasiilia nr. 1 djks ning on ka Eesti publiku poolt varasemalt väga sooja vastuvõtu osaliseks saanud. Marky veab plaadifirmat Innerground Records ning aeg-ajalt ilmub temalt ka enda loomingut. 11. aprillil esineb Marky Tjuun In peol Sinilinnus ja muidugi küsisime talt sel puhul küsimusi, mis meid huvitavad.

Kuidas sai alguse su teekond elektroonilise muusika, djnduse juurde?
Loomulikult olen ma alati muusikat armastanud, aga mu sõber ostis endale kunagi plaadimängijad ja ma proovisin ka plaate mängida. Mäletan, et panin kaks plaati mängijatele ja põhimõttelisel kohe miksisin lugusid kokku. Olin sellest kõigest väga haaratud ning hakkasin ka mõne aja pärast muusikat tegema.

Maailmakuulus dj olemine pole ainult meelakkumine, kuidas sa puhkad? Mida djks olemises kõige vähem armastad ja mida kõige rohkem?
Tavaliselt puhkan tuuride vahel mõned nädalad, aga üldiselt üritan võtta jõulude ajal paar kuud vabaks, et olla oma perega. Armastan eranditult kõike oma töö juures. Kui saaksin ehk midagi muuta, siis see oleks lendamiseks kuluv aeg. Aga muidu ei muudaks ma mitte midagi.

Mis on sinu lemmik tegevus vabal ajal?
Olla oma pojaga koos, loomulikult. Kui ma olen Brasiilias ja mul on aega, siis ma ei kujuta ette ühtegi teist inimest, kellega oma aega paremini veeta, kui oma pojaga.

Kõige naljakam seik, mis meenub sulle pidudelt?
Neid on liiga palju olnud, et ühtegi eraldi välja tuua. Mõned kreisid asjad on juhtunud samal ajal pidudel, kui ma olen mänginud – see on üllatav, mille peale inimesed klubides võivad tulla.

Kui sa poleks muusik, mida teeksid?
Mul pole absoluutselt õrna aimugi. Mu vanemad soovisid, et mul oleks korralik amet, nagu tuletõrjuja või politseinik, aga õnneks saan elatist teenida sellega, mis mind õnnelikuks teeb – nii nagu praegu.
Dj Marky Sessions @ Lab ClubDj Marky Sessions @ Lab ClubFoto: Leandro Godoi
Sul on plaadifirma Innerground, mida oled vedanud üle kümne aasta. Mis tunne on pidevalt uut muusikat välja anda? Kas märkad, et sinu plaadifirma tegevus mõjutab ka teisi?
See tunne on suurepärane. Samuti on rõõm näha, et inimesed ei vali sinu lugusid ainult tantsupõrandale, vaid ka enda iPodi või autosse või koju kuulamiseks. Meie plaadifirma moto on hea muusika. Kuigi Inneground on küll rangelt liquid funki joont ajav, siis see ei ole tegelikult oluline. Me ootame alati parimat muusikat, juba tuntud või seni tundmatutelt produtsentidelt.

Kes on hetkel sinu lemmik produtsent? Ja kes inspireerib või on inspireerinud sind muusikaliselt enim?
Vau! See on väga raske ja ka poliitiline küsimus samal ajal. Hehe! Nii palju häid produtsente on praegu ning trummi ja bassi skene on tugevam kui kunagi varem. Ma arvan, et keegi ei eita, et Calibre on üks kõigi aegade suurimaid. Ma olen temaga koos töötanud ning ta on ka mõned lood Innegroundi alt välja andnud – ta on tõeline meister. Ka Brasiilias on mõned andekad peale kasvamas ning suured asjad toimumas Ida-Euroopas ja Venemaal. Kindlasti piisavalt neid, keda kuulata ja kelle loomingust inspiratsiooni ammutada.

Kui sa peaksid valima, siis: plaatide mängimine või produtseerimine, suured lavad või väiksed kohad?
Plaatide mängimine väiksemates kohtades. Mulle meeldib küll muusikat teha, aga alati, kui olen loo tegemise juures, siis mõtlen, kuidas see klubis mängides kõlaks. Ma armastan plaate mängida ning väikestes klubides on see eriti tore, kuna peo atmosfäär on paremini tajutav. Rahvas on lähemal ning sa saad inimesi lähedalt näha, puudutada ja kuulda neid. Ning see energia, mis rahvalt tagasi peegeldub, on kirjeldamatu.

Mis on artisti hea esinemise võtmeteguriks?
Energia ja uskumine sellesse, mida teed. Samuti tuleb ennast panustada, kus iganes saab.
Dj Marky Sessions @ Lab ClubDj Marky Sessions @ Lab ClubFoto: Leandro Godoi
Sa oled teatud kui suur vinüülplaatide koguja, millist mõju see sulle kui artistile avaldab?
See hoiab mu meeled avatud erinevatele võimalustele ja tuletab meelde, et ainult ühte kindlasse stiili ei tasu liialt süveneda. Ma arvan, et see on oluline, kuna ma saan kasutada kõiki neid elemente, olgu see on harmoonia või hoopis sämpel, oma lugudes, mis annab loole nüansi. Ja veel on tore üles leida eksklusiivseid plaate, mis varem olid kättesaamatud.

Usud sa, et vinüül tuleb veel kunagi tagasi või jääbki pigem nišiväljundiks?
Ma ei arva, et vinüül on kuhugi üldse vahepeal kadunud, see on muutunud lihtsalt spetsialiseeritumaks. Ma loodan, et vinüül jääb, kuna heli, mis kostub vinüülilt, eriti trummi ja bassi muusikas, on raske asendada. Teisi formaate on lihtsam transportida ja nad on odavamad, aga vinüüli helikvaliteet on lihtsalt fantastiline.

Sa oled väga tugevalt trummi ja bassi muusikaga seotud ja esined erinevates paikades üle maailma, millisena näed 2014. aasta tulevikku ja edasi. Mis on praegu Brasiilias suur?
Mulle meeldiks mõelda, et kui tulevik jääb samaks, siis see oleks tõesti heas vormis. Brasiilias domineerivad erinevad stiilid erinevates piirkondades, aga praegu on tehnomuusikal tõeline tagasitulemine, olles tihedalt kannul deep house liikumisel. Trumm ja bass saab ainult paremaks minna, ma arvan.

Sa külastasid Eestit esimest korda 2002. aastal koos MC Staminaga, mäletad ka ehk sellest visiidist midagi?
Ma mäletan sellest peost väga intensiivset atmosfääri, Eesti on ilus maa ning mul on alati hea meel tulla Eestisse, kui mind kutsutakse.

Mida sa tahaksid öelda inimestele, kes sind reedel Sinilindu vaatama tulevad?
Aitäh, aitäh, AITÄH! Ma ootan väga, et saaksin seda õhtut kõikide teiega koos veeta ning näeme reedel!

Viited:
Marky & XRS feat Stamina MC – LK
Dj Marky & S.P.Y – Yellow Shoes
Dj Marky trikitamas plaadimängijaga:
Dj Marky FB

Veel artikleid