Magnus Talbotist: Berliinis sain elu parimat burgerit

Kirjutas painkiller
24-03-2014

Sügisel raputas Eesti muusikaelu uudis, et Chopper enam Talboti koosseisu ei kuulu. Eks paljud mõtlesid, et sellise värvika trummari lahkumisega bändist midagi enam edasi ei saa. Tegelikult on aga asjad nii, et täpselt enne väikest Venemaa tuuri juhtunud intsidendi lahendas Magnus sedamoodi, et harjutas Peterburist pakutud trummariga paar päeva enne kontserti lood selgeks ja lubatud kontserdid said antud, koostöö ja klapp oli olemas. Peale seda on mõned korrad ka Eestis esinetud – viimane, klubis Sinilind, peetud kontsert, meelitas klubi rahvast täis. Järgmine kord on võimalik bändi näha juba sel reedel, 28. märtsil, samuti Sinilinnus, Rada7.ee korraldataval TMW esitluskontserdil. Uurimaks, mis toimub, saingi ühel õhtul Magnusega Telliskivi prooviruumis kokku.

Talbot SinilinnusTalbot SinilinnusMarko Pütsep
Mis Jaanipäeval teed?
Ma ei teagi, kutsuti sõbra juurde Saaremaale, just selgus.

Alustame igaks juhuks algusest, kas see kõik algas juba 2003. aastal?
Bändi alguseks peab lugema ikka 2008. aasta. 2003. oli ainult idee Chopperiga, et midagi sellist võiks koos teha. Nimi oli olemas juba põhikoolist, teadsin juba siis, et hakkan tegema bändi Talbot. Sõbral oli kunagi sellenimeline auto, sõitsime sellega ringi, just load saanud tüübid, igasuguseid hulle asju juhtus selle masinaga. Robustne pill, aga hätta ka kunagi ei jätnud. Ja see nimi kõlab minu meelest täpselt nii, et saad aru, mis bändiga on tegu. Leidub ikka väga puiste nimedega bände, aga ma ei hakka nimesid nimetama. (Vahepeal tuleb Magnusele telefonikõne, nädalavahetusel läheb suuremaks puude lõhkumiseks.)

Talboti tegemistele oli mitu aastat väga tore kaasa elada, pikad DIY tuurid Euroopas, Austraalias, Jaapanis. Seiklused kajastusid ka väga hästi Rada7-foorumis ( Talboti teema ) Kui nüüd uuesti reisile minna, millised kohad olid kõige ägedamad ja mis oleks mõni uus koht, kuhu minna?
Jah, päris palju on käidud, ei taha ennast väga korrata ja samale levelile jääda. Isiklikult niipalju ei viitsi, on juba käidud ja mingis mõttes on see etapp läbitud. Tuuritamisest, siis igapool on jumala kift. Sügisel oli plaanis tuuritamine, aga kuna toimus kerge koosseisuvahetus, jäi enamus asju ära. Järgmine aasta mõtleb selle peale võibolla. Sügisel oli kolm kontserti, Ufomammutiga Soomes, Tallinnas Sinilinnus ja Tartus Pedigreega. Berliinis ja Prantsusmaal oleme käinud, Pariisis ja Londonis mitte.

Lõuna Poola gravity hill. Auto sõidab mäest üles. Mägi läheb üles, aga kerge on kõndida. Mäest alla on raske kõndida.

Kas nägid Austraalia tuuril vombatit ka?
Kurat, ma ei mäleta. Ainult üks surnud vombat vist oli tee ääres, roadkill. Elusat seitsme kuu jooksul ei näinud.

Tuuridega on kaasas käinud ka mitu fotomeest. Tartu kunstnik Mammut käis kaasas filmimas, oled kuulnud, mis sellest materjalist on saanud?
Ausalt öeldes ei ole suhelnud, nägin teda aasta aega tagasi. Ta käis kaasas Venemaal ja Euroopas, materjali peaks olema. Aga kuna bänd on muutunud, ei ole selle vastu enam sellist huvi, eks sel on nüüd pigem nostalgiline väärtus.

Nüüd olevikust rääkides, kes on uus trummar?
Tüüp nimega Jevgeni, Peterburist. Ta mängib näiteks ka veel ühes thrash-metal bändis, aga ka Talbot talle väga meeldib ja on täiega teemas. Vene keelega on mul halvad lood, suhtleme inglise keeles ja oleme võrdses seisus, sellest hoolimata koostöö sujub.
Talbot SoomesTalbot SoomesFoto: Talbot
Millised nüüd siis edasised plaanid on?
Tahaks hakata tegema uut staffi. Ma ei saa niimoodi, et saime plaadi valmis, hakkan kohe uut tegema. Kõik asjad võtavad aega, praegu rahulikult nokitsen uute lugude kallal. Tüübi vahetus aeglustab ka, aga samas on huvitav – üldse on elu palju huvitavam ja ma ei muretse järgmise plaadi pärast.

Tallinn Music Weekil olete juba mitu aastat mänginud?
Ausalt öeldes ei plaaninud sel aastal esineda, aga ikkagi kutsuti. Ma nagu tegelikult ei tea, kas on sünnis igal aastal mängida, auhind juba saadud … ei, tegelikult pole hullu, ei ole auhinna peale. Saame esineda uue trummariga, harjutada ja kindlasti on väga hea.

Mis edasised plaanid on?
Praegu ongi nii, et on plaan uut kraami teha, aga sellega läheb aega. Sügisel tahaks tuurile minna, asju saab natuke juba ajada. Suve kohta veel ei tea, keegi ei ole veel kutsunud kuhugi, aga välismaale suvel ilmselt ei lähe. Aga selle pärast praegu üldse ei muretse, ma olen rahu ise. Mõned aastat tagasi oli selline meeleolu, et ainult tuuritaks, aga nüüd tuleb teistmoodi asju lahendada, bänd on muutunud, sama rauaga edasi panna ei saa. Jevgeni asjaajamiste juures kohal ei ole, aga tema poolt on sõna, et tuurile tuleb. Ta on täiega teemas ja mul on selle üle väga hea meel. Vaatame, tahame välja anda väikse EP sügisel, äkki jõuame, muidu on selline vana rasva peal mängimine. Tore oleks muidugi see jälle vinüülil üllitada, aga see maksab. Viimase plaadi välja andmise organisatoorne pool ja kvaliteet muidugi üllatasid väga positiivselt, isegi Marko Atso ütles, et proovib järgmine kord samas kohas teha.

Üks praktiline küsimus, mis teipi sa süntesaatori klahvide peal kasutad?
Teip on Tesa. Olen proovinud muid ka, aga see püsib umbes 4-5 live’t. Ei haaku nii kinni, et pärast ei saa lahti ja samas ei hüppa ise lahti, sellise õige pidavusega. Selle leidmisega läks muidugi päris kaua. Mingid vahepeal töötasid ja siis jälle mitte … siis läksingi süvitsi. (Järgneb teibi uurimine, pilti läks meelest teha, autor vabandab.)

Paar nädalat tagasi ilmus müüki Tartus pruulitud Metsaõll. Kui Talbot teeks joogi, mis see oleks?
Ma arvan, et oleks mingi IPA või punane draft, see meeldib natuke naistele ka … oota, ma mõtlen. Talbot oleks veinikas … ei, Newcastle’i tüüpi tume õlu, piisavalt magus, libiseb hästi. Samas, Eestis on väga hea Palmse tume. Kui artikkel ilmub, siis ilmselt kõik teevad hullult maha, et see sitt õlu – „Talbot on nagu Palmse“.
Raudne Pärdik ja Talbot mõned aastad tagasi salajasel sünnipäevalRaudne Pärdik ja Talbot mõned aastad tagasi salajasel sünnipäevalMarko Pütsep

Veel artikleid