Soome noorema põlvkonna andekamaid muusikuid Jaakko Eino Kalevi pooldab lobotoomiat

Kirjutas Indrek Spungin
11-11-2013


16. novembril astub Sinilinnus kontsertsarja Sügislobotoomia raames üles Soome noorema põlvkonna üks huvitavamaid nähtusi Jaakko Eino Kalevi. Jaakko on üles astunud mitmetel siinsetel festivalidel ja klubikontsertidel ning on eestlastele tuttav ansamblitest Muuan Mies, Jaako Eino Kalevi & Long Sam jne. Eredaimalt on meeles 2008. aasta Schilling ja 2012. aasta Patarei Kultuuritolm. Ta on teinud nii nihkes kantrit kui 80ndate mekiga elektro wave’i.

Nüüd on ta kokku pannud psühhedeelse ulmepop-kvarteti Jaakko Eino Kalevi & The Band, mis esines suvel nii Viljandi folgil tulevikupärimusmuusika klubi Välk programmis, kui ka Helsingi põrutavamail linnafestivalil Flow. The Bandi muusikas kohtuvad nii Lee ‘Scratch’ Perry veidrus ja drive, kui Chris Rea ja Jimi Tenori pehmus, Connan Mockasinilikud üleelueredad fantaasiad ning Ariel Pinkilik postmodernistlik eneseteadlikkus ning viidete süsteem. 2. detsembris on neil oodata ka esiküllitisena EP-d "Dreamzone", mille annab välja UK plaadifirma Weird World. Kusjuures Jaakko Eino Kalevi on esimene põhjamaa artist, keda too lege Briti indieleibel on võtnud välja anda.
Küsisime Jaakko Einolt mõned küsimused.

Sa oled käinud Eestis palju kordi, kus ja millal oli sul kõige erilisem kogemus siin mängida?
Eelmisel suvel Viljandis oli väga tore. See oli esimene kontsert uue bändiga ja läks väga hästi. Kõik tundus kuidagi täiuslik. Linn oli ka muidugi armutu idüll.

Miks sa moodustasid uue bändi ja miks on selle nimi "The Band"?
Tavaliselt ma esinen üksinda, mistõttu on väga lahe teistega koos mängida. Eriti kontsertidel. Rohkem live’i tunnetust ja sünergiat. Tegelikult bändi nimi pole "The Band", lihtsalt mõned promootorid kasutavad seda, et eristada seda mu soolo asjadest.

Tutvusta oma bändi.
Trumme mängib Ilari Lasjosto, ta mängib lisaks ühenduses JESSE ja Tähtiportti. Väga tihke trummar. Siis on meil Eero Pitkänen, tema mängib bassi. Tal on veel sooloprojekt Eero Johannes. Meie teine laulja on Suad Khalifa, kes on olnud kaasategev näiteks rühmituses Uusi Fantasia ning dj-na grupis Candle In The Wind.

Kas sina kirjutad kõik lood? Kuidas tööprotsess välja näeb?
Mina kirjutan. Oleneb, aga tavaliselt ma alustan trummidest ja lisan siis bassi ning seejärel muud, mida iganes vaja.

Mis on sinu sõnum?
Muusika ongi sõnum. Kui mul oleks mõni sõnum, mida üles kirjutada, siis ma teeksin seda.

Sa oled esimene põhjamaa artist, kes on Weird World Recordsi tiiva all, kuidas nad leidsid su?
Mul oli EP valmis ja me otsisime leibelit, kes selle välja annaks. Jack WW Recordsist huvitus meist ja siin me nüüd oleme.

Sa oled teinud elektroonilist 80ndate pop-schmeckiga muusikat, kaasa löönud kantribändis ning see uus asi, mida sa viljeled, on üsna psühhedeelne popilik-tripilik asi, mõjudes loomulikult ja ausalt. Kuidas sa sinna jõudsid?
See ei olnud teadlik otsus. Kuidagi ma lihtsalt libisesin sinna. Ma teen endiselt elektroonilist muusikat. Ma püüan hoida erinevaid saunde erinevate projektide jaoks.

Kuidas teistel projektidel läheb?
Hetkel tegelen aktiivsemalt ansambliga Muuan Mies ja oma uue techno-projektiga PRISMA. Esimesega neist üllitasime just uue albumi.

Mis on olnud viimasel ajal sinu jaoks huvitavamad nähtused muusikamaailmas?
Ma olen kuulanud Connan Mockasini uut albumit ja ASAP Fergi lugu "Shabba". My Bloody Valentine’i kontsert eelmisel suvel Flow festivalil oli väga hea. Ilmselt parim kontsertelamus sel aastal.

Ja lõpetuseks, milline on sinu lemmik rada seitse?
Pean ütlema, et "Reports From The Heart" Winston Tongi albumilt "Theoretically Chinese".

Lugu "No End" Dreamzone EP pealt:

Lisaks Jaakko Eino Kalevi bändile astuvad Sügislobotoomial üles uue laine psühhedeeliast ja punk ideaalidest mõjutatud St. Cheatersburg, art-dub rühmituse Maikameikersi liikmete uus sünge multimeediaprojekt La Rabbia, tumedaendeline neofolkar Ig Noir ning dj-d Estrada, Ulka ja Tõnis Hiiesalu. Visuaale loob vj Faze. Lisainfo: http://www.rada7.ee/yritus/72741

Veel artikleid