Rainer Jancis: "Oleks palju romantilisemaid põhjuseid mitterokkimiseks."

Kirjutas MC STan B
13-07-2013


Eelmisel laupäeval astus festivalil Schilling üheksa-aastase pausi järel jälle kord muusikasõprade ette Metro Luminal. Nüüdseks juba mõningast kultusstaatust omava bändi fännid ootasid pikisilmi võimalust oma lemmiklugudele kaasa laulda ning hilisemaid järelkajasid lugedes tundus, et kauaoodatud reunion etteastega jäädi igati rahule. Kes aga Schillingul ei käinud, ei pea muretsema, kuna Metro Luminal astub üles ka sel nädalavahetusel toimuval Patarei Kultuuritolmu festivalil. Ansambli asutajaliige Rainer Jancis rääkis natuke bändi minevikust, olevikust ja tulevikust. Seda küll kergete mööndustega.

Esinesite möödunud laupäeval Metro Luminaliga taas üle üheksa aasta. Kuidas läks? Jooksis kõik õlitatult?
Kui olid ise kontserdil, siis ilmselt tead, et läks hästi. Ise otsustan selle üle, kas läks hästi või halvasti pärastiste publiku kommentaaride järgi, sest enda tunne laval võib olla petlik. Lõpuks on ikkagi oluline, kuidas publikule meeldis, sest nemad ostavad järgmine kord sinu kontserdile pileti.

Kui rahva vastuvõtu järgi hindad, kas siis muretsesid ka üle pika aja lavale tulles või olid kindel, et rahvas võtab hästi vastu?
Kindlasti ei arvanud, et ükskõik mis, ikka läheb hästi. Võtsime asja täie vastutusega. Samas oli muidugi meeldiv tõdeda, et meie esinemist ikka tõesti oodati.

Miks Metro Luminal üldse aastaid tagasi otsustas tegutsemises pausi teha?
Ansamblid, kes võtavad pausi, tavaliselt kuulutavad selle ka välja. See, et me pole tegutsenud on olnud pigem asjaolude kokkusattumus ja heade pakkumiste puudumine. Kindlasti oleks andnud kontserdi, kui oleks kutsutud tähtsa rockfestivali peaesinejaks või mõne muu väärika pakkumise puhul. Samas oleks muidugi palju romantilisemaid põhjuseid, miks mitte rokkida.

Mis need romantilisemad põhjused oleksid mitte rokkimiseks?
Sõda. Reis kuule. Armastus

Kas Metro Luminali pausi põhjuseks võisid olla ka erinevad arusaamad muusikale pühendumisest? Milline Su enda arusaam sellest on?
See on ansamblite alaline probleem, kuidas leida aega, et muusikat teha. Loomulikult ootan pühendumist ja olen nõus ka ennast täielikult pühendama. Teisalt on jälle kannatlikkus trikk, mis asjad lõpuks lavale toob.

Kunagi rääkisid ühes Rada teemas, et sul on eesmärk areneda muusikuna ning mängid praegu paremini kui varem. Kuidas oli pea 20 aastat vanu lugusid mängida?
Loomulikult olen praegu parem kitarrist. Ei sooviks rõhutada siin seda 20 aastat, sest tegelikult ei ole ma neid võib-olla 10 aastat üldse mänginud, aga see on piisav aeg, et saavutada mingi uus värskus. Jube oleks, kui oleks neid siiani järjest käianud.

Kuulsin, et Schillingu korraldajad olid tahtnud, et te esitaksite "Coca-Cola" täispikkuses. Pead sa seda olulisemaks, kui "Ainult rottidele"?
See tuli meile suure üllatusena, kuna seda öeldi meile kuu peale seda, kui olime oma nõusoleku andnud, aga suutsime lahkarvamused sõbralikult lahendada. “Ainult rottidele“ on Luminali seisukohast lihtsalt erinev ja meil ongi erinevad ajajärgud, erinevad plaadid. Samas olen ise mitmeid kordi mõelnud, et peaks "Sinuse" erikontserdi tegema. Ehk tulebki kunagi juhus.

Kui paljud fännid "Sinusega" üldse kursis on?
Fännid on kursis. Mittefännid ei pruugi olla. Osad võivad teada, et selline plaat on, aga pole kuulanud. "Sinust" on olnud siin-seal ka raadiost kuulda, filmides ja üks lugu – "Superstar" sellest ajast isegi hitt. "Le big mac" ka muidugi. See on muusika, mis võiks just praegu, 2013. aasta kontekstis peale minna, kuna ideemaastik on vägagi kaasaegne. Üks või kaks special kontserti selle kavaga võiks teha. Kultuuritolmul me siiski ühtki pala "Sinuselt" ei esita.

Kas Kultuuritolmul tuleb sama kava, mis Schillingul või on oodata ka muudatusi? Midagi "Reboot’ilt" ehk?
Rohkem lugusid tuleb ja "Isa tuli koju" kah. "Meie isa" peaks "Reboot’ilt" tulema esitamisele rockiversioonis, ehk siis kitarriseades.

Uue plaadi tegemisele pole mõelnud? Või kui see on juba töös, siis mis suuna uuel plaadil võtate?
Uue plaadi väljakuulutamise libedale jääle praegu ei lähe. Üks plaadimaterjal on küll valmis, mis võiks Luminalile sobida, aga äkki teen selle ikkagi ära mingi muu projekti raames ja uus Luminal tuleb miskit muud. Samas plaat peab tulema ja selle mõttega tegutsemegi praegu.

Traditsioonilised küsimused ka: mida oled viimasel ajal palju kuulanud?
The Heavenly Orchestra of Bali, Bright Black Morning Light.

Mis on lemmik seitsmes rada?
Led Zeppelin – Physical Graffiti II – 07 – Boogie With Stu

Metro Luminal esineb täna, 13. juunil kell 00:00 festivalil Kultuuritolm

Veel artikleid