Pelle Miljoona: "Ma armastan rock’n’rolli!"

Kirjutas tolm
10-07-2013

Pelle Miljoona United. Patareis Pelle trummidel, Jukka kitarril ja Tumppi bassil.Pelle Miljoona United. Patareis Pelle trummidel, Jukka kitarril ja Tumppi bassil.
Pelle Miljoona on Soome rocki elav legend. Ta on teinud aktiivselt muusikat seitsmekümnendate lõpust saati ja rokib siiani ja sajaga. Mihkel Roolaid küsis Pellelt mõned küsimused ja ta vastas neile järgmiselt.

Kõigepealt, saad sa rääkida meile oma lapsepõlvest, milline see välja nägi?
Ma sündisin väikses sadamalinnas nimega Hamina, mis asub Vene piiri lähedal. Mu vanemad kolisid sinna Viipurist Talvesõja ajal 1939, nii et kodus oli alati selline tunne, et „päris“ kodu asub kusagil mujal. Võibolla on see põhjus, miks ma kasvasin üles selliseks rahutuks tüübiks. Muidu oli mul rõõmus ja turvaline lapsepõlv. Hamina oli võrratu koht, kus üles kasvada. Kuna tegemist oli sadama- ja piirilinnaga, siis oli seal väga kosmopoliitne õhkkond. Meremehed kõikjalt erinevatest maailma paikadest jõid ja laulsid restoranides ja baarides.

Kuidas leidsid oma tee muusika juurde? Milline muusika sind mõjutanud on?
Esimest korda, kui kuulsin raadiost Rolling Stonesi, varajastel kuuekümnendatel, siis andsin oma hinge rock`n`rollile. Mu vend, kes oli minust viis aastat vanem, sai suveks tööotsa sadamasse ja sai nõnda raha, et osta kassettmakk. Ta lindistas raadiost popmuusikat ja me kuulasime samu linte muudkui uuesti ja uuesti: Beatles, Stones, Jimi Hendrix… Mõjutajate nimekiri on pikk. Lisaks eelnevale Bob Dylan, the Clash, Woody Guthrie, Bob Marley… India muusika, Aafrika muusika, Ladina muusika ja ka Soome muusika.

Mida tähendab nimi Pelle Miljoona ja kust see pärineb?
Pelle tuleb Brasiilia jalgpallisangarist Pelest. Jalgpall on siiani mu teine kirg. Lapsena ma lollitasin kõiki pingsalt silmadega palli jälgides, seejärel lõin värava, paraku oli see mu oma võistkonna värav, nii et sõbrad andsid mulle hüüdnimeks Pele. Miljoona tuli kui perekonnanimi, teatud kurbushetkest, kui alustasin oma esimest bändi.

Sa oled kaasa teinud väga mitmes bändis, miks nii palju ja mitte üks?
Noh, võis olla väga masendav olla rockmuusik sellises riigis nagu Soome (ilmselt sama asi ka Eestis). Raske töö eest pisikest palka, väga keeruline on hakkama saada, kui sul on perekond. Inimesed on tulnud ja läinud. See nõuab rohkelt julgust ja tahet, et hoida ühte bändi käimas, see on rohkem nagu elustiil. Paljud muusikud on mänginud mu bändides ja ma armastan neid kõiki.
Kevadel ilmus live album, uus stuudioalbum „Diaspora“ on valmis, see tuleb välja augusti lõpus.Kevadel ilmus live album, uus stuudioalbum „Diaspora“ on valmis, see tuleb välja augusti lõpus.
Su laulud räägivad palju rahust ja armastusest, mida need sõnad sinu jaoks tähendavad?
Mind teatakse Soomes kui punkarit, aga tegelikult olen ma hipi-ajastu laps, arvan siiani, et kuuekümnendate lõpp oli popmuusika parim ajastu. Armastus (ja rahu) on puhtad inimhinge väljendusvahendid, asjad, mida sa ei saa osta ega müüa. Peale selle meeldib mulle sõnumiga muusika ja poliitiline pask…

Su esimene singel oli „Olen työtyn“, kas oled ise olnud töötu, mis on su suhe sellesse teemasse?
Jah, olin pikka aega töötu peale kooli ja enne kui alustasin oma õpinguid, et saada õpetajaks. Oli hetki ja öid, mil arvasin, et lähen hulluks. Täna on rohkem kui kuus miljonit noort inimest Euroopa liidus töötud! Raisatud generatsioon, kurb ja ohtlik. Kapitalism on suures, suures hädas. On väga raske uskuda sellisesse ühiskonda, mis on loodud tarbimise pidevale kasvamisele.

Sul on kaunid ja tugevad laulutekstid, kuidas sa neid kirjutad?
On palju võimalusi. Ma arvan, et parim kraam tuleb välja väga kiiresti, kui puhta inspiratsiooni võimendus. Mõned mu laulud on nagu jutud, nagu vanad folkballaadid.

Mis on rock`n`roll sinu jaoks?
Vastus on lihtne: Ma armastan rock`n`rolli!

Sa oled mänginud Eestis mitmel korral, kuidas on sinu suhe Eesti inimestesse, kas nad mõistavad sind?
Ma arvan, et osa mu vanasid asju nagu „Muottoritie on kuuma“ on pisut teada teie riigis. Kuna ma laulan Soome keeles, siis loodan, et osa sellest on arusaadav ka Eesti publikule, kuid lõppude lõpuks on ikkagi suhtumine see, mis loob kommunikatsiooni, olla kohal, kui sa esined. Peale selle on mul mitmeid muusikutest sõpru Eestis, näiteks Villu Tamme, me oleme mänginud mitmel korral koos. Mul on hea meel olla ta sõber.

Mida sa tead Kultuuritolmu festivalist ja teistest esinejatest seal? Sinu ootused kontserdiks?
Ma tean selle paiga hämarat ajalugu, ma arvan, et see on suurepärane idee, võtta muusika ja luua positiivseid vibratsioone sellises kohutavas kohas. Ma just vaatasin esinejate nimekirja internetist, ma olen kindel, et see saab olema võimas atmosfäär. Me oleme valmis andma Patareile oma parima.

Pelle Miljoona United esineb Patarei Kultuuritolmul rannalaval 13. juulil kell 23.00.

Veel artikleid