Rada7.ee suvefestivalide teejuht 2013

Kirjutas Ivo Kiviorg
15-05-2013

Koostasime alustuseks iseenda jaoks selle suve festivalidest ülevaadet ning tulemust vaadates tundus patt jätta see jagamata. Muidugi ei ole tegemist absoluutse nimekirjaga – kaugeltki mitte – ning seda isegi kohalikke festivale arvestades. Üldistades on see meie minivõistkonna selle aasta valik, kuhu keegi minna plaanib või vähemalt (kunagi) minna tahaks. Festivalid on ajalises järjestuses, mõne võrdlemisi subjektiivselt välja toodud esinejaga ja lühikese tutvustusega, sekka paar tiimi kommentaari. Ühtlasi jääb silma, et kui juhuslikult peaks su vihatuim artist olema Blur, siis sel aastal peab ikka väga hoolikalt valima festivali, kuhu minna. Millistele festivalidele plaanid sel aastal minna sina? Milliseid siit nimekirjast kiidad-laidad? Mis su meelest puudu on?

MAI
The Wave-Gotik-TreffenThe Wave-Gotik-TreffenUnderworld Photographics
The Wave-Gotik-Treffen (17.05-20.05, Leipzig, Saksamaa) – IAMX, Karin Park, KMFDM, Leather Strip, Ulver
Mais pole veel Eesti festivalihooaeg alanud ning kõigele lisaks pole veel latekskostüümis liialt palav – täpselt sobiv aeg minna ilmselt populaarseimale gooti-festivalile Saksamaal. Kindlasti oma skene üks tippfestivale, kuhu reisitakse lähedalt ja kaugelt.
Tess: Kui ma kunagi sinna jõuan, siis muretsen endale spetsiaalselt sinised teksad ja valge T-särgi.
Primavera SoundPrimavera SoundDani Canto
Primavera Sound (22.05-26.05, Barcelona, Hispaania) – Phoenix, The Postal Service, Blur, The Jesus And Mary Chain, Nick Cave & The Bad Seeds, My Bloody Valentine
Linnafestival ägedas linnas, kuhu muljetavaldav esinejate nimekiri meelitab ka igal aastal järjest rohkem eestlasi. Pakub muusikahiiglaste spetsiaalseid mõne konkreetse legendaarse albumi kontserte, uusi põnevaid tulijaid ning kõike, mis vahepeale jääb. Paaril viimasel aastal on juurde tekkinud ka PrimaveraPro osa – industry poolele mõeldud konverents.
Ivo: Primaverast on kujunenud aastate jooksul üks lemmikfestivale. Sel aastal juba kuues kord külastada.
Rene: Jäle õgi-palju-jaksad mentaliteediga supermarket festival. Mitte ei tahaks minna.
Tess: Saab kindlasti jah mõttetult igav olema. Arvan, et keskendun arhitektuuriväärtustele.
Kodutööstus: Festival, mille esimesest külastusest Ivo ja Marko siiani vahetevahel legende räägivad. Loomulikult on kohal Shellac, ilma kelleta ei toimu ükski Primavera Sound ja kes lubasid ka millalgi selle aastanumbri sees ilmuva uue plaadi materjali mängida.

JUUNI
Sonar Barcelona, Amon Tobini ISAM showSonar Barcelona, Amon Tobini ISAM showOscar Garcia
Sónar Barcelona (13.06-16.06, Barcelona, Hispaania) – Kraftwerk (3D show), Pet Shop Boys, Skrillex, Paul Kalkbrenner, Ed Banger 10, Richie Hawtin presents ENTER
Enne Primavera suureks kasvamist rääkisid kõik Sónarist. Ilmselt on siin ka seos peavoolu teemade nihkumisel – indie on ilmselt lihtsalt hetkel rohkem jutuaineks kui elektroonika. Samas pakub Sónar endiselt väga esinduslikku teemakohast valikut ning seob festivali päevaprogrammi ka kommunikatsiooni, tehnoloogia ja visuaalse kunsti. Nimes lisandunud linnanimi pole ka põhjuseta – Sónar on laienenud lisaks Chicagosse, Sao Paolosse, Jaapanisse ja Islandile.
Ivo: Hispaanlased muide on ilmselt veel kõvemad tegijad IT-s kui eestlased – “Music Hack Day” raames kavatsevad nad teha musaäppe 24 tunni jooksul – siinse TMW ja Garage48 koostöö raames on häkkeritel 48 tundi. Seekord igatahes esimene külastus plaanis.
Rene: Isegi banaani eest töötav ahv on IT-alal eestlasest kibedam käsi, rääkimata hispaanlasest.
ProvinssirockProvinssirockMaria Kokljuschkin
Provinssirock (14.06-16.06, Seinäjoki, Soome) – Blur, Bad Religion, The Sounds, Danzig, In Flames, Turbonegro, Mew, Down
Soome üks suurimaid rockfestivale, mis toob põhjanaabrite juurde viisaka valiku orkestreid. Muidugi jätkub ka peale muusika mitmesuguseid põhjamaiseid festivalitegevusi. „Festarile oligi kõige iseloomulikum ohjeldamatu joomine. Juba siis, kui laevast maha sõitsime, küsis soomepoolne piiripoiss, et kuhu minek. "Provinssirockile," vastas Jan, mispeale tüüp küsis, et kui palju meil alkoholi kaasas on. Jan vastas, et üldse ei ole. Piirikutt ajas silmad suureks ja küsis, et kas me oleme ikka kindlad, et me rokkfestivalile lähme. Hommikul kella kuue paiku festarilinna jõudes olid esimesed inimesed, kes silma jäid, juba väga purjus,“ kirjutas Madu meie 2005. aasta festivaliraportis.
Tess: Danzig, Blur ja Turbonegro – miks ma Primaverale otsustasin minna? (Kui välja jätta fakt, et Hispaania on lihtsalt ägedam kui Soome.)
Hard Rock LaagerHard Rock LaagerRene13
Hard Rock Laager (28.06-29.06, Vana-Vigala) – Testament, Marduk, Cryptopsy, Endstille
Terve tosin aastat järjest aset leidnud suursündmus tundub sel aastal kuidagi eriti mugavalt laiavat. Kui muidu kuuleb ikka, olenemata festivalist ja väljakuulutatud esinejast erinevat virinat, siis sel aastal justkui iga HRLi väljakuulutatud artisti peale kostub (vahel ka täiesti ootamatust suunast) rahulolevat mõminat.
Rene: Palju põnevate moraalsete ja esteetiliste tõekspidamistega inimesi, kellel on teinekord kirg välja teha. Tahaks jõuda.
Tess: Festival, kuhu erinevatel nõmedatel põhjustel alati ei jõua, aga iga aasta on kindlalt plaanis. Võib vist rahulikult kõikumatu kvaliteediga Eesti parimaks festariks kuulutada.
Kodutööstus: Eesti festivalimaastiku kõige stabiilsem tegija. Sellele lisavad plusspunkte veel lahedate lavade top2 kuuluv B-lava ja festivaliplatsilt läbivoolav jõgi.

JUULI
ÕllesummerÕllesummerJelena Rudi
Õllesummer (03.07-06.07, Tallinn) – Pet Shop Boys
Õllesummer tähistab 20. sünnipäeva ning esimese esinejana kuulutati välja Pet Shop Boys, kes astub üles 5. juulil Õllesummeri pealaval. Pet Shop Boys astus viimati Eestis vabaõhukontserdiga üles 13 aastat tagasi.
Ivo: Kui juba mitmel plaanis oleval festivalil nende peaesinejat ei näeks, siis täitsa võimalik, et läheks vaatama. Võibolla võluvad varrukast veelgi midagi välja. Moby kontsert Õllesummeril oli näiteks suurepärane.
Kodutööstus: Festival, mis on küll igal aastal astunud imepisikese sammu kaugemale õllefestarist ja lähemale muusikafestarile, kuid mille külastamisega kaasneb alati tõsine arutelu õhustiku talumise teemal.
SchillingSchillingMarko Pütsep
Schilling (06.07, Kilingi-Nõmme) – Camera, Melting Hearts, Pia Fraus
Eesti kõige idüllilisem indie-festival Schilling toimub oma tavapärases kohas Kilingi-Nõmme Suveaias laupäeval 6. juulil, tervitades kohalesõitnuid suvesoojuse, lõhnavate männiokaste ja tüütute sääskedega. Järjekorras seitsmendal Schillingul astub taaskord üles lai valik tihedast sõelast läbiaetud ansambleid nii meilt kui mujalt.
Tess: Schillingul on alati õudselt tore – palju rõõmsas tujus tuttavaid, hea toit, päike, heinamaa…ühtegi bändi ei õnnestu küll kunagi näha…muusika ongi üle hinnatud.
Ivo: Esteri kommentaari arvestades on tähelepanuväärne muidugi, et kui eelmine aasta esimest korda käisin, seisid massid kebabijärjekorras ning lõpuks tuli vihane padukas. (eelmisel aastal ma ei käinud – tess)
Kodutööstus: Minust alati mööda läinud festar. Ehk siis juuli alguses kohtan ma alati kuskil bensukas seistes ja ise kuhugi mujale festarile minnes inimesi, kes parajasti Shillingule teel on.
Castle PartyCastle Partyalternation.pl
Castle Party (11.07-14.07, Bolkow, Poola) – VNV Nation, Corvus Corax, Anneke Van Giersbergen, Icon of Coil
Tumeda muusika festival Poola moodi. Oma teemas ühtlasi Ida- ja Kesk-Euroopa suurim festival, mis on kasvanud vaikselt – alustades vaid 300 pealtvaatajaga. Samuti silmatorkavalt kindla riietusstiiliga pidu, kuid seda oluliselt suvisemal ajal.
Rene: Kunagi magas keset telklaagrit katmata alakehaga naisterahvas. Ka festivali ülejäänd korralduslikud aspektid on suurepärased.
Mõisa KarnevalMõisa KarnevalHeikki Leis
Mõisa Karneval (12.07-13.07, Mooste) – Pedigree, Ans Andur, Nevesis, Cleaning Women, Zahir
Mooste Mõisas toimuv rõõmsameelne simman, kus lisaks orkestritele ja reiviprogrammile on kultuuriprogrammis tsirkus, luuletraktor, trollimise ja kuramaazi töötoad ja kõik muu, mis ühele toredale väikefestivalile rohkem kui sobilik.
Tess: Kindel alternatiiv ja konkurent Schillingule tšill-aspektist. Ja märksa vähem indit, mis on ju ainult tervitatav.
Kodutööstus:Eesti ilmselt kõige paremini hoitud festivalisaladus. Koht, kust on lihtsalt võimatu halva tujuga ära minna. Lisa plusspunktid tulevad loomulikult hipster-indie ja muusika-snoobide vähesuse eest.
Patarei KultuuritolmPatarei KultuuritolmPatarei Kultuuritolm
Patarei Kultuuritolm (12.07-13.07, Tallinn) – Pelle Miljoona, Metro Luminal, Cleaning Women, Trevor Deep Jr, Mart Avi & Steve Vanoni
Rahvusvaheline interdistsiplinaarne kunsti- ja muusikafestival Patarei Kultuuritolm tolmutab jälle. Programm uugab sel aastal kuuel laval ja lavade vahelisel alal oivaliste kontserdite, performance’ite, töötubade, kino, laada ja mõistagi raskekujulise tantsupalavikuga. Festivali selle aastane alapealkiri on "Igavus liidab, meelelahutus lahutab!"
GrindGrindGert Nõgu
Grind Fest (12.07-13.07, Audru) – Mord Fustang, High Contrast, Pendulum, Feed Me
Vanemale põlvkonnale kindlasti tundmatu, kuid noorema põlvkonna seas on Grind kujunenud üheks edukaimaks üritustesarjaks, mida ajavad Mihkel Sillaots, Kaarel Sein ning Joosep Järvesaar. Hollywoodis iga kuu toimuval, peamiselt uuekooli dubstepi ja dnb’le suunatud peol külastajate arvu üle kurta ei tarvitse. Eelmise aasta suvel toimunud Beach Grind oli niivõrd edukas, et ainuõige samm oli tänavu festivali veel suuremaks ajada.
Ivo: Hea meel on näha, et High Contrast oli cool siis, kui ma keskkoolis käisin ja on cool ka tänaste 20ndate alguse ümber olevate noorte hulgas. Lisaks terve rivi hetkel täitsa kuumi nimesid, nende hulgas ka meie teemakohaseid rahvusvahelisi tegijaid, nagu näiteks Mord Fustang. Kui jõuab slängisõnaraamatust üle kontrollida, mis swag jms tähendavad, siis tasub täitsa kaaluda minemist.
Summer SoundSummer SoundAigars Hibneris
(Läti) Summer Sound (12.07-13.07, Liepaja, Läti) – Prata Vetra, Mika, Aloe Blacc
Summer Sound on populaarne nimi ja ka näiteks Helsingis toimub sama nimega festival, ehkki esinejate järgi pakkudes on nende omavaheline seos null. Ei oska praegu välja kuulutatud esinejate nimistu järgi ka midagi eriliselt omapärast välja tuua, aga see on siin listis ainuke päris rannafestival ja üks päris rannafestival võiks ju ikka valikus kaalumiseks olla.
Kodutööstus: Esinejad esinejateks, aga inimesed teadke – Lätis on fiilingu poolest ka teisi lahedaid festareid peale Positivuse.
PositivusPositivusMarko Pütsep
Positivus (19.07-21.07, Salacgriva, Läti) – The xx, Sigur Ros, Two Door Cinema Club, Imagine Dragons, Crystal Castles
Positivus toimub peaaegu Eestis ja on ainuüksi seetõttu kindlasti ka üks paljude siinsete festivalikülastajate kindlaid sihte. Tundub, et festival on kasvu teel, seda nii esinejate nimistut vaadates, kui juba ka arvestades fakti, et sellest aastast on venitatud festival kolmepäevaseks. Telkla avab oma väravad juba neljapäeva õhtul, seega telkimis- ja muidu telklahuvilised saavad festivali enda jaoks ka lausa nelja päeva pikkuseks venitada.
Ivo: Ilmselt mu ainus telkimiselamus suvel taas, piirdun küll loodetavasti ühe ööga. Enda jaoks huvitavaid artiste olen kõiki korra või paar näinud juba, aga samas peab kiitma – selle aasta nimekiri on päris esinduslik.
Viljandi pärimusmuusika festivalViljandi pärimusmuusika festivalJelena Rudi
Viljandi pärimusmuusika festival (25.07-28.07, Viljandi) – Pamyua, Fanfare Shukar, Wang Li
Väga suur osa pärimusmuusikat on tugevalt seotud pühade tähistamise rituaalidega. Erinevatel kultuuridel on erinevad pidude pidamise kombed, mille tutvustamine seekordsel festivalil fookusesse on võetud. Balkani pulmaorkester, indiaanitrummid ja tiibeti munkade tantsud on vaid osa sellest, millega järgmisel suvel külalisi kostitada tahetakse. Järgmine festival saabki olema segu muusikast ja tantsust, mis võib olla vaikne ja habras, aga ka müristav ja möllav. Omavahel neid kokku segades saamegi meeleolu, mille võib kokku võtta sõnapaariga „Püha müristus“.
Ivo: Mitmeid minu jaoks väga põnevaid esinejaid on neil aastate jooksul läbi käinud. Kahjuks kuidagi alati lõpuks plaanist välja jäänud, seega pole jõudnud ei pärimusmuusika festivali kontserditele ega “Folgile” jooma.

AUGUST
Rock RampRock RampJanar Tiiroja
Rock Ramp (01.08-03.08, Viljandi) – Winny Puhh, No-Big-Silence, Shanon, Ott Lepland, Epoche, Pedigree
Rock Ramp toob festivalimelu Viljandisse juba seitsmendat korda. Festivaliga paralleelselt toimub tavapäraselt ka tsikliüritus Motoramm, vastava paraadi ning üritustega. Keskendutakse kodumaistele artistidele – esindatud on nii tuntud tegijad kui ka Eesti rokkmuusika järelkasv.
Rene: Mulgikapsast täis suuga võib seal isegi põnevaks kiskuda.
Kodutööstus: Eesti festivalisuve Ankkarock ehk siis festar, mis traditsiooniliselt lõpetab põhilise festivalihooaja Eestis.
OFF FestivalOFF Festivaloff-festival.pl
OFF (02.08-04.08, Katowice, Poola) – My Bloody Valentine, Deerhunter, Merchandise, Godspeed You! Black Emperor, Laurel Halo
Poolas on festivale muidugi teisigi, aga kaheksandat aastat toimuv OFF on ilmselt üks suurimaid ja mainekamaid neist. Toimub see Poola lõunaosas, Katowice pargis, mis reklaami järgi pidi olema maaliliselt kaunis. Nii suure festivali puhul, nagu tänapäeval kombeks, on esindatud lisaks muusikale ka näitused, töötoad ja filmid. Hinnataset ja kaugust arvestades peaks tegelt ju meil olema rohkem juttu Poola festivalidest – millistel olete käinud ja mida soovitate?
Intsikurmu muusikafestivalIntsikurmu muusikafestivalIntsikurmu muusikafestival
Intsikurmu Muusikafestival (02.08, Põlva) – Andreya Triana, Fat Jon, Elephants From Neptune, Machineries of Joy, Kali Briis
„Intsikurmu Muusikafestival koorus välja Uue Ajastu Festivalist, mis toimus 2010 -2012 aastatel Põlvas. Uue Ajastu Festivali külastas kolme aasta jooksul 6000 inimest ning festivalil esines rohkem kui 60 artisti. UAF oli Lõuna-Eesti suurim muusikafestival, mille korraldamiskogemuse ning kaasnenud rahvusvahelise koostöövõrgustiku baasilt, tekkis sobiv pinnas Intsikurmu Muusikafestivali ellukutsumiseks,“ kirjutab festivali infoleht. Esimesed väljakuulutatud ja külapealt kuuldud artistid lubavad igal juhul päris mõnusat uut festivali.
Roskilde FestivalRoskilde FestivalPer Lange
Roskilde Festival (04.07-07.07, Darupvej, Taani) – Kraftwerk, The National, Queens Of The Stone Age, Rihanna, Sigur Rós, Slipknot, Volbeat, Airbourne, Animal Collective, Black Rebel Motorcycle Club, James Blake
Roskilde on Põhja-Euroopa suurim festival, mida korraldatud juba 1971. aastast. Festivalipäevad on ametlikult küll lausa 29.06 kuni 07.07 – muidugi on nii suurel festivalil tüüpiliselt ka sada lisategevust, aga kontserdipäevad on siiski neli viimast. Sel aastal on pikas esinejate nimekirjas ka Talbot.
Ivo: Ma tegelikult kahtlen, et ma kunagi sellisele festivalile jõuan, aga korra elus ju võiks mudas ujumise ja telkimise ära proovida?
Sziget FestivalSziget FestivalSándor Csudai
Sziget Festival (5.08-12.08, Budapest, Ungari) – Blur, David Guetta, Editors, Mika, Bat for Lashes, Bad Religion
Ilmselt nimekirjas kõige suuremaid publikurekordeid teinud festival – räägime ikka kolmest-neljast sajast tuhandest külastajast, üle 70st eri riigist. Sel aastal toimub juba 21. korda. Nädalane festivalimaraton, non—stop party, muusikat absoluutselt igast valdkonnast. „2011 Best European Major Festival” võitja.
Flow FestivalFlow FestivalJussi Hellsten
Flow Festival (07.08-11.08, Helsingi, Soome) – The Knife, Nick Cave & The Bad Seeds, My Bloody Valentine, Kraftwerk
Muusika- ja kunstifestival Flow tähistab sel aastal oma kümnendat sünnipäeva. Flow pakub muusikat indie-rockist souli ja jazzini, lisaks kaasaegseid klubisaunde. Lisaks muusikale püüab ka Flow pakkuda muid väärtusi, nagu rõhutatult hea söök ja jook, film ja disain.
Ivo: Selleks ajaks on ilmselt festivalidest juba kõrini, aga üks viisakas linnafestival, koos ägedate kontsertidega seal suurtes telkides mahub ikka veel plaanidesse.
Tess: Blixaaaaa…

Kõik festivalid ja rohkemgi veel leiab ka meie ürituste kalendrist. Nimekirjas olevatel on nimi viiteks tehtud!

Avalehe foto autor: Marko Pütsep

Veel artikleid