Sander Mölder: "Muusika tegemiseks nooti tundma ei pea!"

Kirjutas MC STan B
22-03-2012

Aiste RiSel reedel, 23.märtsil toimub Clazzis järjekordne Red Bull Music Academy infosessioon, kus lisaks UK’st pärit Seijile, jagab muljeid ka eelmise aasta RBMA „vilistlane“ Sander Mölder. Sandril ilmub esmaspäeval ka debüüt-EP „Matches“ ning samuti astub ta üles ka Tallinn Music Week’il Kultuurikatlas ning laupäeval Forum hotelli ühes numbritoas. Seega otsustasin Sandriga veidi lobiseda tema ajast RBMAs ning praegustest tegemistest.

Räägi kõigepealt Red Bull Music Academy’st. Millise kogemuse see sulle andis? Olid sa väga üllatunud, et sind sinna valiti?
No põhimõtteliselt kõige parem seal olid need inimesed – üle maailma kokku sõitnud „sõbrad“,vaata. Red Bulli team valib kuidagi selle aplikatsiooni põhjal sinna eriti hästi kokku sobivad inimesed, nii et esimesest hetkest alates kuni lõpuni välja on mingi hea klikk. Ja koos mussi teha ja ideid jagada – täiesti hindamatu.

Võib-olla lühinimekiri n-ö suurtest nimedest, kellest ehk kõige rohkem vaimustusid/ kellelt kõige rohkem õppisid?
Seda ma ei teagi nii öelda. Kõige parem tüüp maailmas ilmselt on Mark Pritchard., kes on lihtsalt mega down to earth ja eriti-eriti äge, kuigi ka väga tagasihoidlik. Temalt sai muidugi õpitud ka teatud konkreetseid tehnilisi nippe ja asju. Teine tüüp oli Young Guru (Jay-z helirežissöör – toim.). Tema loengu mõju tundus tol hetkel kõige suuremana ilmselt. See oli esimese nädala alguses ka, tõenäoliselt selle pärast. Seal akadeemias oli aga ka see, et mida päev edasi, seda udusemaks kõik läks. Infot tuli kogu aeg hullult peale ja pidude ja muusika tegemisega ka just piiri ei peetud. 2 tundi und iga öö. Suht hardcore.

Samas, nii palju kui ma olen endiste "vilistlastega" rääkinud, siis nad on enam-jaolt rõhutanud, et kõige olulisem selle kogemuse juures, olid just kontaktid, mitte nii väga know-how. Kuidas sa ise seda väidet kommenteerid?
Põhiasi ongi ikkagi kontaktid. Ilmselt see ka, et kuidas mingid inimesed üldse suhtuvad muusikasse. Mingi väike know-how ka siit-sealt, aga kontaktid vast kõige olulisemad.

Sul ilmub tuleval nädalal ka EP nimega „Matches“. Kuigi muusikast rääkimine on nagu arhitektuurist tantsimine, äkki kirjeldad natuke, mida seal kuulda saab? Miks just EP, aga mitte juba täispikk album? Või on sul täispikk album ka töös?
Sellega oli nii, et tegin enne Red Bulli Akadeemiasse minekut umbes 6-7 lugu hästi kiiresti, niimoodi ühes žanris. Meelega üritasin ennast kuidagi kontsentreerida. Need lood tuleks nüüd ikkagi välja anda. Kunst inimestele, vaata. Täispika albumini jõuan ilmselt ka varsti, aga siis võib-olla mitte nii tantsulise asjaga. Tooks need vanad tšellod jms. kapist välja ja teeks ikkagi midagi ise. Praegune EP on selline sample’imise esimesed katsetused. Enne seda väga ei sämplinudki.

Sa õpid ka EMTA-s elektroonilise muusika eriala. Kas tänu sellele lähened sa oma loomingule n-ö "akadeemilisemalt"? Mõtled kompositsiooni rohkem läbi või on spontaansus ka säilinud?
Ma arvan, et pigem mõjub see negatiivselt. Mõtlen tihti üle ja aja jooksul on külge hakanud mingid akadeemilise muusika standardid. Lähed akadeemiasse ja saad hunniku teadmisi ja siis näed järgmised aastad vaeva, et need uuesti ära unustada.

Ma seda mõtlengi, et miks tänapäeval sellist eriala õppida, kui internet on ju teadmisi täis. Igaüks, kellel vähegi muusikalist talenti on, võib osta hea laptopi,helikaardi, võib-olla midi-controlleri ja komponeerima hakata. Või on sellel plusse ka?
No tegelikult nii ongi. Selleks, et sellist muusikat teha. pole üldse mingit muusikalist haridust vaja. Nooti ei pea tundma.

Aga kasuks tuleb?
Oleneb stiilist. See aheldab veidi, hakkad tegema nii nagu "peab". Aga kui oskad kasutada seda niimoodi, et sellest "peab" asjast üle olla, siis on kindlasti eriti suur pluss.

Sul on ka ülesastumine Tallinn Music Weekil, reedel Kultuurikatlas. Mida ise ootad TMW’lt? Kas lihtsalt üleastumine ja kõik või üritad delegaatidele EP’sid sokutada, veel kontakte luua? Äkki teeb keegi seda sinu eest juba?
Ma ise väga suurt rõhku ei ole sellele TMW asjale pannud. Mulle lihtsalt väga meeldib see üritus ja esineda tahaks ka. Miks mitte selle raames siis, eks? See linnalava idee on eriti hea. Mängin järgmisel laupäeval lühikese seti ka Forum hotelli numbritoas. Quest natukene tegeleb selle EP levitamisega ja kontaktide loomisega, samas on mingeid variante veel praegu õhus. Eks vaatab.

Praegu sa tegutsed ühemeheprojektina, kuid oled ju mänginud ka sellises bändis nagu Cosmoskva. Vahel bändi tagasi ei igatse või lihtsalt kellegagi koostööd teha?
Koostööd on hulganisti praegu, isegi liiga palju. Busta ja S.I.N’iga on OYT, Anneliisi ja Talisega on State of Zoe. Lisaks mingeid väiksemaid asju on veel siin seal, niidiotsad lahti veel. Leslie bändis mängin aeg-ajalt klahve.

Mis sul pärast TMW’d plaanis on?
Igasuguseid asju ilmselt. Tahaks ise suvel kõikvõimalikud festivalid läbi käia ja kuulata teisi. Ilmselt tuleb mingi vahe külastada RBMA sõpru, kes üle maailma laiali on. Samal ajal muidugi siis kogu aeg korralikult edasi produtseerida .

Järgmisel aastal Eurovisioonile ei proovi?
Ei usu. Ürituse mõte on ju iseenesest hea, aga ma ei ole ilmselt see materjal.

http://soundcloud.com/sander
Red Bull Music Academy infosessioon
Infosessiooni afterparty klubis Studio

Veel artikleid