Liqui Fuzz ehk mul on onnis mitu konti

Kirjutas Roosipõld
18-11-2011

Tänaõhtuse ürituse “Suusabaasis on tantsupidu” raames astub Von Krahlis üles uus rokigrupp Liqui Fuzz. Tegemist on väga värvilise koosseisuga – fuzzitajad on olnud või on siiamaani kaastegevad sellistes ansamblites nagu Speed King, Rock Monster Head, Uku Suviste bänd, Taavi Peterson & Üdi, August Hunt jne. Ansambel tuli kokku Tallinna Georg Otsa nimelise muusikakooli seinte vahel 2010. aasta septembris. Oma bändi liikmeid iseloomustavad nad järgnevalt: “ Trummar tahab kogu aeg alasti olla, laulja on vägivaldne, üks kitarrist kogub topispalle, teine kitarrist tahab tunnetest rääkida ja bassist on lihtsalt nunnu”. Hiljuti lasid nad välja oma esimese singli nimega “Lucky Strike”, Uurisin, mida ansambliliikmed ise enda tegemistest ja muusikast arvavad.

Millest selline bändinimi nagu Liqui Fuzz?
Siim (bassist): See on kõige vastikum küsimus üldse! Liqui Liqui on Venezuela rahvariietuse nimi. Fuzz sinna otsa kõlab lihtsalt ägedalt ja kirjapildis on kihvt.
Raul (kitarrist): See tähendab somaalia keeles: "Mul on onnis mitu konti."
Caspar (trummar): (noogutab nõustuvalt)

Te õpite kõik Georg Otsa nimelises muusikakoolis. Kas omaloomingu kirjutamine selle kooli seinade vahel on pigem erandiks või reegliks?
Bänd läbisegi: Me ei arva, et see suurem erand on. Paljud kirjutavad seal oma muusikat, aga kõik ei avalda seda.

Nii et paberiga süldimuusikud on pigem erandiks?
Bänd läbisegi jälle: Selleks, et kirjutada omaloomingut, võiks olla ka kogemus teiste kirjutatud muusika analüüsimise näol. Lisaks on vaja kuidagi ka ära elada.

Teist on paljud varem mänginud ka teistes ansamblites. Mis eristab kõne all olevat ansamblit nendest teistest kollektiividest?
Siim
: Tajun esimest korda, et kui kõik tunnevad oma pille, siis on koostöö kordades lihtsam. Näiteks Speed Kingis ma ei teadnud muusikateooriast midagi. Kuna me kõik oleme valinud omale elukutseks muusika, siis selletõttu on paika pandud ka eesmärgid ja võtame oma muusikat väga tõsiselt. Kui põrume muusikaga, siis põrume ka elus.
Raul: Haahaaa
Mari (laulja): Kõik bändiliikmed panustavad muusika valmimisse. Tihtipeale toimub loo kirjutamise ajal teravmeelne vaidlus, aga oleme senimaani alati kompromissi leidnud. Bändi sünergia on tugev. Veedame palju aega ka väljaspool kooli ja proove. Teame, mis kellelegi bändis meeldib.

Ütlesite ennist: ,Selleks, et kirjutada oma muusikat, võiks olla kogemus teiste kirjutatud muusika analüüsimise näol”. Kas on mingeid ansambleid, kes on Teid selle loomingu juures suureks inspiratsiooniks olnud või kedagi, kellega oma muusikat võrdleksite?
Mari
: Inspiratsiooni leiab igalt poolt. Ka mõnelt väga healt tänavamuusikult. Läbi aegade on need eeskujud väga palju muutunud. Ühe kindla artisti “fännamist” ei ole ma enda arvates teinud. Pigem üritan silmaringi erinevate artistide ja stiilide kaudu avardada.
Siim: Mulle tundub, et meil kõigil on erinevad eeskujud, millest osad kattuvad. Kohati paneb isegi imestama, kuidas meil üldse võimalik koos loomingut luua on. Mingil kummalisel moel sobivad meie erinevad stiilimõjutused kokku. Näiteks Pent on 90ndate popi fänn. Mina ise sellist kraami väga ei kuula (on erandeid), aga ta võtab sellest muusikast kaasa elemente, mis sobib meie muusikasse. Kokkuvõttes paneb selle toimima. 🙂

Siim, mis on need erandid 90ndatest, mis Sulle korda lähevad?
Siim
: Enamikke on just nostalgia mõttes tore ja lõbus kuulata. Ma hiljuti taasavastasin sellise loo nagu Jennifer Paige “Crush”. Seal on ilgelt hea bassigruuv ja väga kaasahaarav meloodia. Seda lugu nimetaksin isegi väga heaks.

Avaldasite just oma uue singli. Millest see lugu räägib?
Mari
: Ülikokkuvõtvalt ja ümmarguselt: Kui unistad millestki, siis anna nende eesmärkide nimel endast kõik, et hiljem ei oleks valus tagasi vaadata. Liigsed vabandused on ennasthävitatavad.

Kus singli salvestasite ja kuidas lõpptulemusega rahul olete?
Raul
: Türi Kultuurimaja stuudios. Peaks mainima, et seal on väga professionaalsel tasemel salvestamistehnika ning head tingimused. Tänaks siinkohal Siim Tõnissoni, kes salvestas ja miksis- hea töö! Kuna me polnud selle koosseisuga varem lindistamas käinud, siis oli meil raske seda õiget soundi leida. On veel arenemisruumi järgmiseks korraks, aga üldiselt võib tulemusega rahul olla.

Kas plaat ka millalgi ilmumas?
Siim
: Kindlasti üks eesmärkidest. Kui rahvale meeldib ja tekib nõudlus, siis isegi lähiajal.

Materjal on koos?
Mari
: Peaaegu on. Praegu pidevalt täienemineb. Puudu on sutsu ainult ajast ja mis salata, ka algkapitalist.

Mari, võtsid osa ka Rock Reality bändist. Kuidas see kogemus Sind mõjutas ja mida kasulikku sealt õppisid?
Mari
: See oli kogemus, mis kaasas sellistesse erinevatesse stiilidesse, mida ma varem proovinud ei ole. Avasasin, et vahel on laval enda nö tühjakskarjumine üpris lõbus.
Siim: See kogemus muutis Mari vägivaldsemaks.

Kellel esimesena silm siniseks löödi?
Siim
: Silma pole veel õnneks kellelegi siniseks löönud, aga ma võin käevarrel sinikaid näidata.

Mängisid vales helistikus või oli just liiga vähe dissonantsi?
Siim
: Pigem oli nii, et ütlesin talle ühel hommikul: “Tere, Mari. Nii tore Sind näha,” ja siis see juhtus…. Ta rebis särgi ka katki. Kahel korral lausa.

Mis särgist sai? Viskasid minema?
Siim
: Hoian siiamaani mälestuseks alles. Seda saab isegi vahel kanda. Panen selle reedel selga!

Mis Teie tulevikulootused selle ansambliga seoses on?
Siim
: Eesmärgid on kõrged. Mingeid kindlaid seisukohti lootuste osas veel ei võtaks, sest me pole hetkeseisuga muusikamaastikul midagi saavutanud.
Mari: Hetkel eesmärgiks haarata igast võimalusest kinni. Palju esineda ja end kuulajatele tutvustada.

Mida võiksid kuulajad Teie reedesest ülesastumisest oodata?
Kogu bänd: Tuleshow. Akrobaatide ja go-go tantsijate vaatamise kõrvalt saavad inimesed tutvuda meie muusikaga. Võtame paar tanki ka lavakaunistuseks kaasa.

Lingid:

Suusabaasis on tantsupidu/Neu/Now festivali avapidu rada7s:

http://www.rada7.ee/yritus/57379/

Liqui Fuzz facebookis:

http://www.facebook.com/pages/Liqui-Fuzz/107875179288594

Liqui Fuzzi uus singel “Lucky Strike:

http://listn.to/LiquiFuzz/player

Veel artikleid