Täna Krahlis debüteeriv Talamak usub, et head asjad käivad Rada7 kaudu

Kirjutas Roosipõld
07-07-2011

Täna, üritustesarja "Suusabaasis on tantsupidu" ja laupäeval festivali "Eesti Pops" raames astub üles uus loominguline ühendus Talamak. Kuigi selle verivärske, kaks nädalat tagasi esimese täiskoosseisulise proovi teinud Talamak liikmed on varasemalt mänginud sellistes kollektiivides nagu Malcolm Lincoln, Animal Drama, Outist, Fluidum, Viljandi Guitar Trio, Lahesõda jne, siis ei suhtuta eelolevatesse esinemistesse kui kokkuklopsitud staaride süldimängukeikasse. "Esinemised on me motivatsiooniks, nagu nüüd proovi tehes tundub. See tähendab, et me bänd hakkas elama. Me teeme töiselt proovi järgmise nädala ootuses," sõnas ansambli kitarrist ja üks heliloojatest Argo Vals eelmisel nädalal. Otsustasin nende töiseid proovitegemisi hetkeks segada ja saada pisut aimu kollektiivi töömehhanismidest, sünniloost ja muusikalistest eelistustest.

Olete olnud seotud varasemalt mitmete teiste projektidega. Mis tingis Talamaki loomise, mis iseloomustab seda energiat, mida Talamakist ammutate?
Karl: Projekt on mul Argoga juba aastaid mõttes olnud. 2010. aastal sai lõpuks selle nimel reaalseid samme tehtud ja kui 2011 meile Eesti Popsi festivalil esinemist pakuti ning Magnus paar päeva hiljem ansambli loomise ettepaneku tegi, siis hakkaski kogu asi veerema. See energia on ääretult positiivne ja suurt rahuldust pakkuv. Minu jaoks on see siiani kahtlemata kõige isiklikum ja tähendusrikkaim muusikaline projekt.

Head asjad saavad alguse juhuste kaudu?
Karl ja Argo: Head asjad saavad alguse eelkõige Rada7 kaudu. Eesti Pops andis väga olulise esimese tõuke. Aitäh Janek ja Erkki!

Aga vaadates natuke veel rohkem tagasi minevikku, siis kuidas Argo ja Karli teed ristusid?
Argo: Me suhtlus sai alguse Rada7-st. Paari tehnikaalase küsimuse kaudu. Austasin bändi Fluidum, milles Karl mängis. Suhtluse käigus selgus, et meie muusikamaitse  on suurel määral kattuv. Nii see alguse saigi.

Nii et Rada7 on Teie tekkeloos tõesti suurt rolli mänginud:). Millest sündis aga bändinimi? Kas see on sama tähendusrikas kui see projekt või pigem lihtsalt käigupealt tekkinud vaimusünnitis?
Magnus: Tegu pigem käigupealt tekkinud vaimusünnitisega. Lappasime bändiga oma cd-riiuleid. Leidsin Toro Y Moi vinüüli, mille kaanel oli kirjas Talamak. Pakkusin selle variandi välja ja teised olid nõus. Üks jama sai jälle lahendatud. Cool. Tähendust otsige urban dictionary’st.

Midagi nii mütoloogilist kui Rabarocki Reality Band(Rock Monster Head ehk Kalju Monstrumi Pea) see järelikult ei sümboliseeri?
Karl: Tähendust pole veel külge pookinud. See pole meile tähtis.

Argo ja Karl – nagu juba eelpool mainitud sai, siis Te olete ennegi koos muusikat loonud ja avaldanud. Kas Teie loominguline koostöö on sujunud tavaliselt ilma suuremate erimeelsusteta või olete mõnikord üksteisele ka paar kurjemat sõna öelnud?
Karl: Kurjemate sõnade jaoks minu mäletamist mööda pole vajadust olnud. Aeg-ajalt ettetulevad erimeelsused oleme suutnud üsna rahumeelselt selgeks rääkida.
Argo: Olen Karliga jämminud ja muusikat salvestanud alates aastast 2007. Sellist proovikivi, nagu Talamaki kahenädalane proovilaager, pole meil veel olnud. Inimesi, kel selle töise aja jooksul erimeelsusi ja kergeid nähvamisi ei teki, pole vist olemas. Hiljem on neid hetki naljakas meenutada.

Kas selle pikaajalise proovisessiooni ajal on tekkinud ka mingeid ambitsioone või läheksite selle projekti puhul pigem vooluga kaasa?
Karl: Tahtmine selle bändiga jätkata on kindlasti tugevnenud. Maailmavallutusplaane veel erilisi pole. Esialgu tahaks lihtsalt teha nii kvaliteetset ja ausat muusikat kui meie võimuses on.

Aga ütleme, et kui Talamaki muusika oleks esindatud järgmisel Noorte Laulupeol, siis kelle esituses Te seda kõige meelsamini kuulaksite, kas rahvamuusika-, puhkpilli-, noorte sümfoonia- või koondorkestri esituses?
Karl: Raske öelda. Olla laulupeol oma muusikaga esindatud, mistahes koosseisu esituses, oleks väga ülev.
Magnus: Talamaki mussi kuulaksin heameelega puhkpilliorkestri esituses, sest olen ise sedalaadi orkestris mänginud.
Uku: Mudilaskoori esituses.
Argo: Bändilaagrist pool päeva puhkust veetes käisin vennaga Laulupidu kaemas. Seal oldud aja jooksul sai heas mõttes naljatletud, kuidas meie lood Laulupeole sobivais seadeis kõlaksid. Väga meeliülendav tunne oleks kunagi enda loodud muusikat sellisel suurel sündmusel kuulda.

Magnus – mis puhkpilliorkestri koosseisus mängisid ja mis pilli?
Magnus: Tabasalu Muusikakooli puhkpilliorkester. Mängisin tuubat:)

Enne tuuba, nüüd bass. Sumedad soundid läbi elu?
Magnus: Ei, lõpetasin musakooli viiuli erialal

Viiul+tuuba=bass?
Magnus: Ütleme nii, et viiulil neli keelt, bassil neli keelt. Tuuba on bassinstrument, bass on bassinstrument. Väga keeruline algoritm.

Lisaks Teile mängivad ansamblis Talamak ka Hans Kurvits, Uku Kübar ja Magnus Morel. Millest sündis just nende interpreetide valik?
Argo: Hoiame silmad-kõrvad lahti. Nii võtsimegi ühendust muusikutega, kes meile mingit kanalitpidi (kas lives või netivahendusel) sümpaatsena tundunud on. Siiani olime kokku pannud vaid projektkoosseise.
Karl: Magnus pakkus tegelikult selle ansambli idee välja. Olles Argoga juba mõnda aega tema soolopalade ilust ja maitsekusest vaimustunud, polnud vaja pikalt pakkumist kaaluda. Hans Kurvits oli meil Argoga Tartu Elleri muusikakooli kaudu teada kui äärmiselt musikaalne ja hea gruuviga trummar – oli vaid aja küsimus, kuni me ta mõnda ettevõtmisse oleks kaasanud.

Aga Uku? Kas sarnaselt O.Lutsu romaanile "Kevade" olite Teie kari Arnosid? Jõudsite prooviruumi alles siis, kui Uku juba proovidega alustanud oli?
Karl: Uku leidsime ägedast Rapla instrumentaalbändist Outist. Seega Talamaki puhul mängis Arno rolli pigem Uku.

Millist rolli nad Teie bändis mängivad? Kas nende täita on jäänud vaid interpreedi roll või kas Teie algne looming on nendega proovi tehes ka muutunud?
Karl: Algne looming on prooviruumis võtnud uusi ja huvitavaid pöördeid – püüame kogu bändi loomeprotsessi kaasa haarata.

Millised Eesti kollektiivid Teile endile kõige meelepärasemad on?
Hans: Radar
Uku: Aides, Nevesis
Karl: Galaktlan, Mess, Vaiko Eplik, Music for your plants ja veel palju teisi.
Argo: Ans. Andur, Phlox, Horricane, Wrupk Urei, Uwe Boll, Laulan Sinule
Magnus: Music For Your Plants, Spice Mouse, Renate

Päris palju erinevaid bände lemmikute seas. Kas bändisisene lai muusikamaitse kajastub ka loomingus?
Karl: Mulle tundub, et kajastub. Lood on küllalt eripalgelised (Argo kahtleb)

Mis ootustega võiks/peaks publik Teid täna Krahli või laupäev Telliskivi Loomelinnakusse kuulama tulema?
Argo: Tulge kontserdile valgete lehtedena, siis on raske pettuda.

Tänud. Ilusat olemist ja kontserte!
Bänd: Tänud. Näeme õhtul

Lingid esinemistele:
Suusabaasis on tantsupidu: http://www.rada7.ee/yritus/54545/
Eesti Pops: http://www.rada7.ee/yritus/53624/

Veel artikleid