Kadri Voorand

Kirjutas ivo
10-12-2010

Kadri Voorand on jazzlaulja ja helilooja, kes on pälvinud oma värske loomingu eest korduvalt auhinnalisi kohti Uno Naissoo nimelisel noorte helililoomingu konkursil; lauljana on ta lisaks kodumaistele konkurssidele olnud esimeste seas ka rahvusvahelisel “Lady Summertime” võistlusel. 2008. aastal pälvis Kadri Voorand Noore Jazzitalendi Auhinna. Samal aastal esitles ta festivalil Jazzkaar oma debüütalbumit "Tunde kaja". Jazzi on Kadri Voorand õppinud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias ning Stockholmi Kuninglikus Muusikaakadeemias. Ta on esinenud mitmel pool Euroopas, aga ka Ameerikas ja Kanadas.

Kevadisel Jazzkaarel esitles Kadri Voorand koos Virgo Sillamaa ja Taavo Remmeliga uut laulukava “Sina ja Mina” eesti väärtluulele. Arvustajate ja kuulajate poolt pälvis kontsert sooja vastuvõtu. Intiimne ja kodune õhkkond sobis sellele kontserdile väga hästi. Nüüd on oodata kava edasiarendust ning seda on järgmine võimalus tulla kuulama Jazzkaare Jõulujazzi raames Kumu auditooriumisse sellel pühapäeval, 12. detsembril kell 20.00. Külalisena astub kontserdil üles ka pool aastat tagasi kokku tulnud vokaalkvintett Estonian Voices, kus ka Kadri laulab.

Palusin Kadril öelda paar sõna pühapäevase kontserdi kohta, kuid mu lõputu uudishimu ei andnud asu ning esmalt uurisin septembris toimunud Berliinis käigu kohta. Kui uudiseid mäletate, siis sel aastal oli Popkommi kavas lausa kaks Eesti artisti – Kadri Voorand ja Iiris – ning toimus ka Tallinn Music Week’i, Euroopa Kultuuripealinn Tallinna, Jazzliidu, Eesti Muusika Ekspordi ja Berliinis asuva Eesti Saatkonna poolt korraldatud meeleolukas vastuvõtt „Meet Estonia“.

Esiteks tahan väga teada, kuidas sul läheb ja kas Berliinis käimisest ka midagi põnevat sündis? Esinesid ju seal Jazzkomm laval ning vähemalt festivali veebiväljaanne kiitis esinemist väga. On see muutnud plaane või vähemalt tekkinud huvitavaid mõtteid? Või on vahepeal juba midagi muud väga olulist toimunud?
Berliinis läks mul väga hästi. Praeguseks on asi nii kaugel, et olen allkirjastanud plaadilepingu ja peatselt läheb Saksamaal trükki minu album "Tunde kaja", mille annab välja plaadikompanii Zounds Music Records. See kontakt saigi alguse Jazzkommilt. Vastukaja sain ma nii mõneltki teiselt seal viibinud managerilt, kes on minust olnud huvitatud juhul, kui ma uue plaadiga välja hakkan tulema. Vaatame, kuidas need suhted kulgevad, kui minu viimane plaat Saksa turul saadavaks muutub.

Kuna olen endiselt iseenda manager, siis pole viimasel ajal kahjuks kõikide minu projektide jaoks piisavalt aega jagunud ja nii olengi viimasel ajal keskendunud rohkem triole, vokaalansamblile ja koolile, mida ma peatselt lõpetama hakkan. Kuid kindlasti asun uue aasta alguses tõsisemalt tegelema taaskord ka oma suure bändi tegevuse korraldamisega ja seda esmalt siis Saksamaa suunas.

Teiseks tahaks teada rohkem uuest kavast, mida pühapäeval trioga esitate. Tean, et see muusika on loodud Eesti luulele – millisele ja miks just sellele ning mis on teemaks ja meeleoluks?
Trioga esitame luulekava "Sina ja mina", mis on alguse saanud samanimelisest kogumikust pärit luule viisistamisega. Nii Virgo kui minu jaoks on hea luule äärmiselt inspireeriv alusmaterjal ja nii hakkaski nende esimeste laulukeste ümber kogunema järjest uuemaid Eesti luulele kirjutatud palu. See muusika erineb näituseks minu plaadil "Tunde kaja" kõlavast loomingust väga suurel määral ja on ehk lihtsakoelisem. Pigem lasub rõhk tekstil endal.
Aasta jooksul on kogunenud päris suur hulk materjali, mida vähehaaval oleme hakanud ka juba salvestama. Julgen väita, et muusikat on küll juba peaaegu kahe plaadi jagu. Pühapäeval tuleb esitusele nii vanemaid kui uuemaid lugusid. Arvestades, et projekt ise ongi ligi aasta vanune, on lausa imelik ütelda osade palade kohta, vanad lood.

Aga mida kujutab endast Estonian Voices uus repertuaar?
Estonian Voices teeb sellises koosseisus oma esimese etteaste. Vokaalansambli idee sai alguse küll juba varakevadel ning suve hakul andsime algse koosseisuga isegi paar kontserti. Praeguseks on küll algne tuumik sama, kuid vahetunud on paar lauljat ning lisandunud on üks naishääl, nii on meid kokku kuus, Mikk Dede, Mirjam Dede, Maria Väli, Ott Kask, Aare Külama ja mina. Pühapäeval esitame peale originaalloomingu ka jõulu- ning jazziklassikat. Sellele kontserdile järgneb aasta 2011 jooksul mitu workshop’i tuntud vokaalansambli M-Pacti eestvedajaga. See on ka üks peamisi ajendeid, mis meid kokku tõi.

Ürituse teema:
http://www.rada7.ee/?s=f&k=1&id=49621

Kadri Voorand @ MySpace:
http://www.myspace.com/kadrivoorand

Veel artikleid