Pedigree lubab kättemaksu läbi helivägivalla

Kirjutas MC STan B
13-10-2007

Pärast pikka ja väsitavat ootamist, ilmus eesti industriaal-metal bändil Pedigree remiksalbum „Ghosts and Corpses“ nende viimasest kauamängivast „Growing Apart“. 5.oktoobril peeti ka esitluskontserti, järgmine toimub 13.oktoobril Tartu Ateena keskuses. Intervjuu ajal olid lisaks Bonnele ja Taffile kohal ka remiksijate hulgast ka Submerged ning Aprox.

Kust üldse tuli remix-albumi idee? Väga originaalne see ju pole, kuna seda on teinud paljud bändid üle maailma. Millal te mõtlesite, et tahaksite remix albumit „Growing Aparti“ lugudest?
Bonne: Väga lihtne. Paljud bändid on seda teinud, isegi meie oleme varasematel aegadel seda teinud ning „Growing Apart“ oli väga hea ja tähtis album meie jaoks, kuid me kasvame sellest lahku juba. Tänane kontsert on sümboolselt selle albumi matus ja „Ghosts and Corpses“ saab selle hauakiviks.

Miks sai ikkagi plaadi nimeks „Ghosts and Corpses“?
Bonne: „Ghosts and Corpses“. Seda on raske seletada. Kui hing lahkub kehast, siis jäävad järgi kummitus ja laip, nii et see album on kui Growing Aparti hing ja keha

Kuidas te valisite tegijad, kes lugusid remiksima hakkavad?
Bonne: Põhiliselt oli see minu valik, kuna mind ei huvita, mida teised ütlevad, kuna nad üldjuhul midagi ei ütlegi. (Üleüldine naer.)
Aprox: Jah, me oleme Bonne ainsad sõbrad.
Bonne: Tegelikult, miks just sellised ja need. Lihtsalt sellepärast, et ma tahtsin, et just need isikud teeks need remiksid. Kogu projekt sai teoks suurelt jaolt tänu MySpace’ile, sest sealt sain enamuse kontaktidest. Oli paar ärakukkujat nagu Monno ja Cyanotic, aga leidsime neile kiiresti asendajad. Ma tahtsin ka, et Mick Harris (Scorn, Lull, ex-Napalm Death) teeks remiksi, kuid ta on liiga pöörane ja habras, et üldse midagi teha. Ta on kogu aeg kalal ja tal pole üldse millekski muuks aega.

Submerged, kui Pedigree pöördus sinu poole ja palus sult remiksi „Tower and Well’ist“, kas nad andsid sulle ka mõned vihjed, millist lugu nad kuulda sooviksid või said vabad käed? Aprox., kuidas sul lugu edenes?
Submerged: Ma polnud tol hetkel originaali kuulnud, ainult tükke, mis loo moodustasid. Minu jaoks on muusika kirjutamine automaatne, ma ei mõtle, kui seda teen. Ma lihtsalt üritan midagi teha ja muretsen miksimise ja töötlemise pärast hiljem. Minu jaoks on põhimõte, et muusika tegemine ei saa olla sunnitud, kuna see ei tööta lihtsalt hiljem. Kuna Pedigree andis mulle väga head partiid, siis läks remiksimine libedalt.
Aprox: Kõigepealt ma tegin 4 erinevat remiksi, aga siis ma sain aru, et see lugu on täiesti kohutav, nii et ma pidin praktiliselt terve loo uuesti tegema. Nii et minu versioon ei ole niivõrd remiks kui remake. Ma olen küll halb remiksija, aga ma üritasin saada seda tunnet, mis valdaks, kui miski naha all roomab. Ma lindistasin Helsingi metroojaamas sellist kumisevat heli, millest sai lõpuks bassikäik, kuna mul ei olnud ei aega ega vajadust bassikäik ise kirjutada. Läks umbes 3 nädalat aega ja tulemusega olen tegelikult täitsa rahul.

Kas te andsite kindlad lood tegijatele või saadi ka ise valida?
Bonne: Kõige alguses oli meil plaan remiksida ainult „Snakehouse“, sellest ongi albumil 3 eriversiooni.
Aprox: Isegi mina pidin algul seda lugu remiksima.
Bonne: Jaa, aga tänu jumalale, ma muutsin meelt, kuna järsku ilmus väga palju andekaid muusikuid välja ja näitasid huvi selle projekti vastu. Me natuke mõtlesime küll, kes võiks millist lugu remiksida, kuid mõnel juhul andsime ka võimaluse valida 2 või 3 loo vahel. Kuidas sinuga oli? (Vaatab Submergedi poole)
Submerged: Minu käest lihtsalt küsisite, ega ma poleks nõus Tower and Welli remiksima.
Bonne: No näed, tema stiil sobib loole ja lõpptulemus on vapustav.

Räägime nüüd ka veidi teistest tegemistest. Teil ilmus juunis singel „March of the Blades“. Kas see on kui näide, millise suuna võtate järgmise albumiga?
Bonne: Jah, päris suurel määral. Me vist lähme rohkem elektroonilisemaks ja vähem emotsionaalseks, kuna Growing Apart oli väga emotsionaalne album meie jaoks nende aegade pärast, mida me tollal läbi elasime. Nüüd on aga aega kättemaksuks. Kättemaks läbi helivägivalla.

Uue albumi põhikontseptsioon on muidu enam-vähem välja kujunenud?
Bonne: Me ei kiirusta kuskile uute lugudega ja mingit punnitamist pole. Nad vaikselt valmivad ja ideid koguneb, kuid ma arvan, et me hakkame tõsisemalt asjadega tegelema, kui DVD on valmis ehk siis järgmise aasta sees. Aega on. See aasta tuli singel, remiksid, nüüd tuleb DVD, mis kõik võtab tohutult energiat.
Taff: Jah, üldiselt ideid on salvestatud mingi kümne loo jagu.
Bonne: MOTB oli ainus, mille me lõplikult valmis tegime.
Taff: Selles mõttes, et seal mängib suuremat rolli elektroonika ja vähem on sellist sumisevat kitarri.

Aasta aega tagasi rääkisite, et väljastate vanad albumid uuesti. Kas see plaan on ikka jõus?
Bonne: Jah, meil on järgmine aasta tulemas juubel, 15 tegutsemisaastat, ja Forwards Records ilmutab meie 3 esimest täispikka ja 96 aasta EP box-setina.

Aga Spite Rising?
Bonne: „Spite Risingu“ väljastab arvatavasti Nailboard. Kui mitte, siis teeme seda omal jõul.

Kas selle tulemusena esitate tulevikus live’s ka vanu lugusid? „Lungs’i“ näiteks?
Bonne: Meil on plaane mängida vanu lugusid koos eks-liikme Lesliega, kes toetaks vokaalidel ja bassil. Lungs pole nii vana, aga mängime seda vist ikkagi.

Millal lõpuks ilmub teie talvel salvestatud DVD?
Taff: Sellega on niimoodi, et kogu aeg tulevad mingid asjad vahele, nii et ma loodan, et see on järgmine asi, millega me tegelema hakkame. Selles mõttes me peame, sest muidu ei ole see materjal varsti midagi enam väärt. Pean tunnistama, et ma ei ole sellega väga kaugel, aga ma sain kätte väga lihtsa triki, kuidas seda lihtsamalt teha.

Selle või järgmise aastanumbri sees?
Taff: Pigem järgmise, kuid meie poolt võib juba selle numbri sees valmis olla.

http://www.myspace.com/pedigree1
http://www.myspace.com/ghostsandcorpses

Veel artikleid