MNEMIC tagasi Eestis!

Kirjutas ivo
16-09-2006

Teisipäeval, 19. septembril esineb Tallinnas Rock Cafes Taani moodsa raskeroki grupp Mnemic, kelle iga uus singel laiutab maailma muusikaedetabelite tipus ja kes on oodatud esineja suurtel festivalidel üle maailma. Lisaks Mnemicule astuvad üritusel üles veel bändi ametlik külalisesineja M.A.N. Rootsist ning kaks menukat bändi kodumaalt – Mushy ja Stem. Mnemicu kontsert märgib ühtlasi ürituste seeria algust, mis kulmineerub Green Christmas 2006 festivaliga 15.-16. detsembril Rakvere spordihallis. Mnemic esineb Eestis juba teist korda ning eelmisel korral oli näha, et selle bändi kontserdi vahelejätmine on ilmselge patt. Maailmanimede külaskäigu puhul palusin küsimustele vastata bassimehel Tomas Koefoedil.

Jätame ajaloo vahele, sest iga fänn teab seda juba ja teised võivad seda mnemic.comist uurida. Mis Mnemicul hetkel käsil? Tean, et te lindistate uut albumit, rääkige sellest! Ikka pole veel pealkirja? On huvitavaid külalisesinejaid plaadil? Mis on teie tulevikuplaanid? Milline saab Mnemic olema aastal 2008?

Me lõpetame just oma kolmanda albumi. Naasime just Los Angelesest/Hollywoodist uute salvestistega, kus laulab ka meie uus prantslasest laulja Guillaume Bideau (Scarve’ist). Lindistasime plaati kaks kuud ja produtsendiks oli Fear Factory kitarrist Christian Olde Wolbers koos Warren Rickeriga (Down, Cathedral, Fugees jne) ning helimeheks Jeremy Blair (GNR, DevilDriver). Plaati hakkab mix’ima sama mees, kes eelmisigi – Tue Madsen (The Haunted, Rob Halford, Born from Pain).

Kolmas album tuleb killer ning märgib uut algust Mnemicule, meie fännidele koos Guillaume’iga. Albumil on juba pealkiri, lugudel samuti, aga kahjuks ei tohi neid veel avaldada. Meil on veel tohutult tööd kontseptsiooni ja albumikujundusega, aga võin öelda, et lähipäevil filmime Rootsis ühe loo tarvis video – jällegi Patric Ulleausega Revoler Filmsist. Uus album näitab Mnemicut igast küljest ning plaadiomanikud saavad natukene nänni ka. Võin avaldada ka ühe uudise, mis on heaks üllatuseks paljudele, et me saime "kuningliku" visiidi osaks Jeff Walkeri ja Shane Embury poolt, kes aitasid vokaalidega ning lisasid atmosfääri ühel uuel lool … TÄIEGA LAHE!

Uus plaat ilmub veebruaris/märtsis 2007, millele järgneb tuuritamine enamikul suvefestivalidel ning üle terve maailma. Otsustasime, et alustame samal ajal pingelise tööga uue albumi kallal – ehk on seda juba 2008. aasta lõpus oodata … Vaatame, mis saab.

Kust saate inspiratsiooni? Mis põhjustel sa Mnemicus mängid? Mis on parim selle juures?

Meie inspiratsioon tuleb igapäevastest muljetest, kõigest, mida me elus kogeme. Muusika, filmid, televisioon, raamatud, kriisid meie elus – ühesõnaga kõik. Meil on küllaltki avar muusikamaitse, kuid samas meil on ka ühiseid huve artistide ja bändide suhtes, mis meid ühendavad ja aitavad meil kirjutada lugusid ning elada enda elu. Vahel on fantastiline vaadata, kuidas meie vaidlused muutuvad positiivseks ja loovaks asjaks ega lase negatiivsel võimust võtta. Me tahame kasutada kõikvõimalikke aspekte erinevatest maailmadest, et luua seda, mida Mnemic on tänasel päeval ning ka tulevikus. Ma arvan, et Mnemicus mängida on mõnus ja tore, piirid on laiad otsustamiseks, mida teha tahame. Meil kõigil on selle projektiga oma unistused – muusikalisel ja isiklikul tasandil. See on privileeg, et meil lastakse oma muusika kõrge kvaliteediga lindistada ning reisida terves maailmas. Me mitte ainult ei saa mängida enda muusikat paljudele inimestele, vaid saame ka ettekujutuse maailmast, milles elame. See on inspiratsioon meile kõigile.

Teie eelmine live Eestis oli 2005. aasta jaanuaris teie endise lauljaga, Michael Bogballega, kes lahkus bändist 2005. aasta septembris ning kelle asemele tuli Tony Jelencovich, endine Transport League’i laulja, kes samuti peagi lahkus. Mis toimub Mnemicu ja tema lauljatega? Mnemicus on raske laulda? Isiklikud probleemid?

Haha, pole küll imeline situatsioon, kui keegi lahkub bändi kõrghetkel. Aga ma kuidagi tean, et Michael on südames perekonnainimene ja kui ta tüdruk jäi eelmine aasta rasedaks, otsustas ta valida stressivabama elustiili ning kindlama sissetuleku, et tulevikus peret paremini kindlustada. Me elame n-ö piiri peal, isiklikult ja finantsiliselt, ning me oleme kogu aeg kodust eemal. Paljud naised sellega ei lepi, eriti, kui neil on laps. Mõned teevad valikuid, lahendavad probleemid ja elavad edasi – teised ei saa või ei taha. Meie teed läksid sõbralikult lahku, me mõistsime tema olukorda ning pidime edasi liikuma. Me istusime maha, kirjutasime üles võimalikud asendajad ning otsustasime meie ammuse sõbra Tony kasuks, tema ande pärast. Tol hetkel Tony täitis meie soovi jätkata Mnemicuga ning liitus meiega USA Meshuggahi tuuri ajaks ning hiljem, kui tuuritasime Arch Enemyga 2005. aasta sügisel.

Tony on aga alati olnud töökas, olles seotud paljude projektidega ning tema enda bänd (M.A.N.) oli tema jaoks prioriteet. Kuna meie tegemised olid väga bändile keskendunud – tuuritamine ja kolmanda albumi kirjutamine, siis ei saanud me võimaldada talle aega millelegi muule kui Mnemicule. Me ei suutnud rahuldada teineteise rahalisi ja muidu nõudmisi, graafikuid, nii et laialiminek oli täiesti arusaadav. Alati on olnud raske selliseid situatsioone fännidele selgitada, ajades kõiki segadusse ning pannes spekuleerima bändi tuleviku üle, arutama "sisemiste probleemide" üle, aga sel korral olid asjad teisiti. Laulja olla on Mnemicus sama raske kui mõni pillimeeski ning pidev arenemine vajab tähelepanu ja palju tööd. Me kõik peame olema 100% pühendunud.

Uus laulja on Guillaume Bideau, endine Scarve’i laulja. Kuidas teda iseloomustaksid?

No, me olime järsku olukorras, kus olime lauljata ning jällegi, see pole hea olukord. Aga me oleme harjunud lahendama probleeme kohe, kui nad tekivad ja see oli selline situatsioon. Me promosime seda põhiliselt Skandinaavias ja siis see eksootiline prantslane, keda tunneme Scarve’ist, võttis ühendust. Meile tuli vist 50 meili tervest maailmast, palvetega, et saada harjutada Mnemicuga, aga me pidime TÕSISELT ranged olema oma nõuetega, kuna me ei tahtnud lõpetada samas olukorras poole aasta pärast. Me palusime inimestel, et nad saadaksid oma pildi ja salvestisi meie lugude laulmisest. Nende põhjal oli kerge koondada nimekirja umbes viiele tüübile – väga erinevad lauljad, kuid kõik väga andekad. Me kutsusime nad meie nn põhibaasi Aalborgi, Taani, läksime baaridesse, et veidi lõbutseda ja hiljem asusime tõsisema osa kallale. Jam’isime meie proovikas ning lõpuks lasime neil proovida laulda stuudios üht oma uut laulu produtsendi Casper Skaftega. Nii me uurisime nende võimeid erinevates olukordades. (naerab) Joomisoskused, harjutamisoskused ning lõpuks nende meetodid stressirikka ja loova tööga tegelemiseks stuudios.

Võib-olla on see raske olukord, kuhu me inimesed panime, aga me teame, kui palju me peame vahel taluma, ja kui keegi ei suuda seda algusest peale, siis ma ei näe mõtet edasiseks koostööks.

Guillaume oli tugev ja muljetavaldavalt oskuslik kõigis situatsioonides ja tema valik osutus loomulikuks. Ta avaldas meie produtsendi juures muljet oma hullude ideedega ja vokaalipartiidega ja see näitas meile, kes Mnemic bändina on ja mida me sellelt tahame. Samas me vajasime lauljat, kes suudaks meiega töötada esimesest päevast peale ja lõpetada kolmas album järgmisel kuul ning Guillaume näitas meile neid omadusi – lihtsalt briljantne.

Ma tean, et teil on sellest ajast peale palju live’e olnud ning sellest on peaaegu kaks aastat möödas, aga kas te mäletate midagi oma show’st Eestis? Meeldis see teile?

Loomulikult me mäletame. Me veetsime suurepäraselt aega ja see oli meie esimene esinemine Eestis, aga korraldus oli lihtsalt suurepärane. Me tulime metal-messilt Helsingist ja saime Tallinnas tänu kohalikele korraldajatele püsti panna suurepärase show. Ma saan ainult öelda, et me nautisime Eesti ja Tallinnat: kultuuri, teie ilusaid naisi ning head viina. Tallinn on ilus linn, pean mainima, ja nagu ajalugu räägib, on Taanil siin juuri, kuna meie ilus lipp kukkus taevast, kui me siin lahinguid pidasime sajandeid tagasi – lahe.

Te tuuritate M.A.N.-iga. Miks just nemad? Teate te midagi kohalikest soojendajatest, Stemist ja Mushyst?

Meie esimene koostöö M.A.N.-iga näitab seotust ja sõprust Tony Jelencovichiga. Tony korraldas tuurist suurema osa ja me naudime seda, et ta on oma bändiga meiega tuuril. Samuti huvitab mind, mis toimub Eesti muusika skenes ja otse loomulikult vaatan üle Stemi ja Mushy, nagu ma tavaliselt teen, kuna olime ka kunagi noored. Ma olen huvitatud igasugusest muusikast ja mul on alati põnev näha midagi uut.

Veel midagi Eesti fännidele?

Tulge kõik ja korraldame raju peo. Me ootame pikisilmi tagasitulekut Tallinnasse ja täname Gunnar Vieset, kes tegi selle võimalikuks. Näeme Tallinnas headbang’imas … GRRRRRR!

Loe ka enne eelmist kontserti tehtud intervjuud Mircea Eftemie‘ga Mnemicust: "What’s in your head, Mnemic-boy?"

Veel artikleid