Rada7 vs. õuduspunk – intervjuu Jerry Onlyga

Kirjutas ivo
01-06-2006

Tere, Jerry! Ma tean, et sa oled hiljuti palju intervjuusid andnud, seega üritan teha lühidalt …

Tere! Ei! Võta rahulikult, pole probleem!

Kuidas hindad Misfitsi mõju ja panust punk-/rokkmuusikasse võrreldes teiste legendide, Ramonesi ja Sex Pistolsiga?

Võib-olla mitte nii palju kui Ramones, kuid kindlasti rohkem kui Sex Pistols. Tuleb aru saada, et Ramones alustas sellega. Nemad olid esimesed. Neid lihtsalt tuleb austada. Samas ma ütleks, et mõju tänapäeva bändidele on Misfitsil kindlasti suurem kui kummalgi neist bändidest! Meie näiteks inspireerisime bände nagu Marilyn Manson, Slipknot ja muu sarnane. Ramones inspireeris meid ja The Clashi jne, see on lihtsalt järgmine generatsioon. Mõistad?

Kas teadsid, et eelmise aasta Rabarockil esines Misfitsi tribuutbänd Astro Zombies, mis koosneb tuntud Eesti muusikutest?

Oh, see on väga lahe, ei, ma ei teadnud seda!

Mis sa arvad bändidest ja inimestest, keda teie muusika inspireerinud on?

No neid on päris palju tänapäeval. See on väga suur au, et on bände, kes järgivad meid. Näiteks hardcore-bänd Hatebreed, nad võtsid nime Misfitsi loo järgi; ilmselt Astro Zombies Eestis; A.F.I. tegelased on suured Misfitsi austajad; Marilyn Manson; tüübid Slayerist … Jah, paljudele, isegi väga paljudele tõesti meeldib Misfits ja paljud tänapäeva tuntud bändid, sisaldavad mingeid mõjusid Misfitsilt.

Te olete selle aasta Rabarocki ühed peaesinejad ja see toimub väikses kohas nimega Järvakandi, mis asub sinu mõistes arvatavasti eikuskil, mingi kolgas. Kas pole hirmus esineda sellises kohas? Eelnevaid sarnaseid kogemusi?

Ei! Kindlasti mitte! Sa peaksid proovima Moskvat! (Naerab pikalt)

Seega sa ei vajanud mõtlemisaega, et nõustuda?

Ei, ei! Tead, ma mängin igal pool ja inimesed on inimesed. Võib-olla jääb inimestel meie välimusest vale mulje, et bänd on seotud kurjuse või muu taolisega (naer), kuid inimestega kohtudes nad mõistavad – Misfits on siin, et lõbustada inimesi ja iseennast, mängida head muusikat. Eesmärk pole olla mölakas.

Kas annad vihjeid mängukava kohta?

Vabalt! Avalooks "Halloween"’, siis "Earth A.D.", "Bloodfeast", "Horror Business", "Hybrid Moments", "Teenagers From Mars" … Siis teeme natuke uuemat kraami albumilt "American Psycho", asju albumilt "Famous Monsters", "Forbidden Zone", "We Are 138", "Last Caress", "Die Die My Darling", "Green Hell" … See saab olema väga agressiivne kava!

Meil oli Marky Ramone trummide taga viimased neli aastat, aga nüüd on ROBO tagasi, kes on originaalne trummar albumil "Earth A.D.", mis on muide olnud väga inspireeriv paljudele bändidele. Näiteks Metallica kaverdas "Green Helli", "Die Die My Darlingut" … Ja see on kõik pärit sellelt albumilt. "Earth A.D." oli selline pöördepunkt populaarses rokis. Põhimõtteliselt alustas terve uue trendi death ja black metal’i bände. The Misfits isegi ei loonud thrash-muusikat või speed metal’it, kuid me andsime välja albumi, mis oli arusaadav kõigile ja seal on väga häid lugusid, nagu "Mommy Can I Go Out And Kill Tonight", ja muud sellised. See oli inspiratsiooniks paljudele, nagu see sama Metallica jne.

pildid/1087_2.jpgSeega line-up on praegu sina, Dez Black Flagist ja ROBO?

Jah, ROBO tegelikult mängib mõlemas bändis, ta oli Black Flagis enne kui ta oli Misfitsis.

On olnud päris palju muutusi, millal ROBO otsustas bändiga uuesti liituda?

ROBO mängis meiega 25ndal juubelituuril ja meil oli uus trummar kahe esimese albumi ajal ja kui see line-up muutus oli meil vahepeal ROBO ja Marky, mõlemad korraga. Kui me Warpedi tuuril olime, siis vahetasime trummarit poole kava pealt. No siis me muidugi tegime mõned Ramonesi lood austuse avaldamiseks, siis Johnny oli veel elus, kuid Joey ja Dee Dee olid lahkunud. Marky otsustas tegeleda oma teiste projektidega ja ROBO tuligi tagasi. Midagi ei juhtunud, Marky läks ära märtsis, ROBO mängis aprillis juba kontsertidel. Tead, meil on bändis olnud palju erinevaid inimesi ja neilt on palju erinevaid asju bändi tulnud ja samuti välja läinud, nagu kasvõi Danzigi projekt jne. Neis inimestes on alati olnud palju annet. Igatahes on meil hea meel, et ROBO tagasi on, ta on üks originaalliikmeid varasest ajast.

Kas on suur vahe sellel Misfitsil, mis oli laval 30 aastat tagasi ja sellel, mis on laval nüüd?

Praegusel ajal on ikka palju parem. Inimesed ei mõista, et tollal polnud kuulajaskond väga suur. 300 või 400 inimest ja kõik. Saad aru, millest räägin? Ainuke bänd, mis siis edu saavutas oli The Clash. Muidugi Sex Pistols oli ka, aga nemad ei olnud tegelikult tähtsad enne … ma ei tea … kui umbes 10 aastat tagasi?

Peab meeles pidama, et Sex Pistols tuli Ühendriikidesse, andis kolm kontserti, läks laiali, Sid Vicious suri ja see oli kõik – nad olid kadunud. Nad olid kadunud mitu-mitu aastat ja alles siis kui Sex Pistolsi nime all uuesti kokku tuldi, anti suuri kontserte suure raha eest. Enne seda oli vaid The Clash. Ramones tegi mõned suured kontserdid, kuid need olid enamikus Lõuna-Ameerikas.

Seega sama suhtumine, sama tunne laval?

Kindlasti! Sama värk! Isegi parem. Ma pean silmas, et me oleme pika tee käinud. Me töötame iga päev, et saada paremaks. Praegugi on tegelikult Dez siin. Ja meil on tulemas ka uus album Misfits Recordsiga. Selle nimi on "Osaka Popstar" ja see saab olema mõnes mõttes kogumikalbum koos mõne kummalise asjaga, mis me oleme mänginud. Proovime olla nii mitmekülgsed, kui suudame ja proovida erinevaid asju, et mitte olla kitsa mõtlemisega. Ehkki samal ajal hoiame Misfitsi omas teemas, oma originaalses vormis.

Sama edu mudel toimib ka täna?

Kindlasti. Meie jaoks küll. Ma mõtlen, et kui sa kuulad Hendrixit, siis sa ikka saad sellest aru ju?!

Jah, kuid ma mõtlen, et muusikamaailm on muutunud kõvasti. Telerist tuleb ainult R’n’B

Jah, aga ma pean silmas head kraami. Ma mõtlen, et muusika on ajatu, osa sellest vähemalt. Ma küll ei tea, mida sa kuulad, aga kui sa paned peale The Doorsi loo, siis sa mõistad seda, paned peale Hendrixi loo ja sa mõistad seda … Led Zeppelin on siiani arusaadav. Tead, see ei ole midagi, mis aegub ja pärast kedagi ei huvita. Paljud bändid on tänapäeval plaadifirma tehtud, et turul palju raha teenida ja neid tõesti ei huvita, kaua bänd kestab. Nad tahavad lihtsalt raha ja kui bänd kestab kaks aastat – nad on õnnelikud! Kuid inimestele, kes tegelikult ka on huvitatud muusikast, nad ei taha olla suured üleööstaarid ja peale seda mitte keegi. Nad tahavad alati mängida head muusikat ja alati tegeleda uute asjadega. Nagu Rolling Stones, nad on olnud koos juba 40 aastat?! Nad ikkagi annavad välja uusi albumeid ja nad on väga pühendunud. Lauluõpetaja, kes treenib Mick Jaggerit, muide õpetab ka mind ja veel näiteks Bonot, ta on väga hea, ta ütleb, et kõikidest neist inimestest, kellega ta koos töötanud on, on Jagger ikka veel arvatavasti kõige rohkem tööd tegev tüüp. See ütleb väga hästi ära, miks Rolling Stones on … hmm … võib-olla parim bänd, mis üldse olnud on. Sest nad ei muutu paksuks ja laisaks. Neil on raha, seega see ei ole raha pärast. See on, et olla värske ja uus, alati proovida ennast taasluua. Kõige rohkem on see uhkus.

Sa oled algusest saati olnud Misfitsis taustalaulja, kuid miks ja millal sa otsustasid ise kõik laulda, samas bassi mängides.

Ma otsustasin põhilauljaks hakata, kui laulja enam ei teinud oma tööd. (naerab)

Tegelikult oleksin pidanud selle otsuse tegema varem. Ma proovisin seda ka siis, kui Glenn (Danzig) bändist ära läks, aga siis me ei saanud pikka aega mängida. Juriidilised põhjused, igast juristid ja kohtud ja muud rumalad asjad. Pidi olema kindel, et tohib töötada sellega, millega sa töötad ja et pärast tohid ka selle tulemuse endale jätta. Me proovisime ka uut lauljat, kuid ta ei hinnanud seda positsiooni ja ei mõistnud, kui raske see töö on … Me läksime tuurile ja laulja ei jõudnud esimesele kontserdile. Sellisel hetkel sa ütled endale, et hea küll, samas ma võin ju seda ise teha, ja mõistad, et keegi ei hooli bändist nii palju kui sa ise. Seega – kui sa suudad seda teha, siis sa võid seda korraga ka teha. See pole see, mis ma tegelikult tahtsin, aga mul ei olnud valikut.

Sulle meeldib 50ndate muusika, aga kas midagi ka tänapäevast?

Mulle meeldib Slipknot. Natuke A.F.I. kraami, ehkki nad on natuke liiga poppy minu maitse jaoks. Hatebreed. Slayer, ehkki nad on natuke liiga karmid mu jaoks …

Sul on plaadifirma Misfits Records. Kuidas sa sinna bände valid?

Tavaliselt, kui sul on plaadifirma, siis on sul mingi 10 bändi, ühte neist push’id täiega, et pappi saada, teiste puhul on suht ükskõik, kas teenivad või ei. Aga me ei taha nii, me ei taha ühtegi bändi, mida me pole valmis täiega push’ima. Meil on näiteks Jaapani bänd Balzac ja nad on tõesti head ja neil on Jaapanis juba oma levitusvõrk jne. Läbi selle oleme ka meie edukamad Jaapanis ja nemad käisid meil USAs tuuril kaasas. Me tahame bände, kellel on juba oma elu olemas, lood olemas jne. Me ei kavatse hakata lapsehoidjateks, me ei ole lapsehoidmisfirma!

Tagasi austajate juurde. Kas sa näed vahet oma vanade ja noorte austajate vahel?

Meil on rohkem noori austajaid. Suhe on umbes üks-kümnele. Keskmiselt 15 aastat vanad. Vanemad inimesed tulevad ka kontsertidele, kuid nad on väga kriitilised ja virisevad, et kunagi oli lahe, aga nad ei saa aru, kui raske siis tegelikult oli. À la kui mul poleks olnud tööd, poleks praegu ka bändi. Mul on seda kahju öelda, aga me ei ole siin väga vanade austajate jaoks, me oleme siin, et leida uusi sõpru.

Olgu siis, mu viimane küsimus on küll natuke mõttetu ja ma olen kindel, et sa oled seda kuulnud sadu kordi, aga … Kas on võimalik, et olete veel kunagi Danzigiga ühel laval?

Aaaaah. Ei. Glen läks ära ja nüüd on ta mingis tumedas teemas. Meie kontsertidel on palju noori ja nende vanemad on nad toonud ja see ei ole meie teema. Me ei ole satanistlikud, black metal, death metal või voodoo bullshit. Me oleme õudusbänd, me oleme nagu ulmefilmid, me oleme nagu kinoskäik, ostad omale popkorni ja naudid. Tead, ma võiksin teha sellega palju raha ja meile on pakutud suuri summasid, rohkem kui me oleme kunagi teeninud, et tuleksime tagasi kokku, aga ma ei tee seda oma fännide pärast. Nad väärivad midagi paremat kui see, ja noh … kui me teeme midagi, mis toob meile raha ja haavab meie austajaid, siis see teeb meist ju sita?! Ma ei tahaks, et see juhtuks …

Välja arvatud, kui Glenn sünnib uuesti kristlasena või midagi sarnast! (südamest naer)

10 random fakti Misfitsi kohta
Koostas pisspunk

1. Crimson Ghost ehk teada-tuntud Misfitsi maskott oli 1946. aastal televisoonis jooksnud 12osalise samanimelise seriaali peategelane. Crimson Ghost oli sarja halb tegelaskuju, kes planeeris aparaadi nimega "Cyclotrade" varastamist, mis võis lühisesse ajada kogu maakera elektrisüsteemid.

2. Bändi logo on varastatud ajakirjalt Famous Monsters of Filmland, mis on vanakooli horror-filmide kollidest, nagu Frankensteini koletis, Dracula, Wolfman jne.

3. Danzig kirjutas laulu "London Dungeon" peale seda, kui ta oli veetnud Londoni vanglas kaks ööd selle eest, et end kohalike skinhead’ide eest kaitses. Danzig ja kitarrist Bobby Steele ootasid klubi The Rainbow ees The Jami kontserti, kui kamp skinhead‘e neid ründas. Danzig krabas lähedal oleva katkise akna küljest tüki klaasi, et end kaitsta, samal ajal kui Bobby jooksis politseid kutsuma. Mõlemad, Danzig ja Steele, arrerteeriti.

4. Jerry Only pidutses koos Sid Viciousiga ühel peol New Yorkis. Järgmine hommik kuulis ta raadiost, et Sid suri üledoosi tagajärjel. Jerry aitas Sidi emal New Yorkist Sidi asju kokku korjata ning kutsus ta isegi ühele Misfitsi salvestussessioonile kaasa.

5. Mudhoney kaver Sonic Youthi loost "Halloween" sisaldab sämplit Misfitsi loost "Halloween".

6. Originaalkoosseisus Misfitsi viimane kontsert toimus 1983. aasta halloween’il Detroitis. Danzigi kaasatud uus trummar Brain Damage jõi end enne kontserti nii täis, et ei suutnud bändiga rütmi hoida. Kitarrist Doyle Von Frankenstein lükkas ta lavalt minema ning The Necrose trummar Todd Swalla mängis ülejäänud osa setist. Jerry ja kitarrist Doyle mängisid kogu ülejäänud kontserdi kitarrivõimudel istudes. Danzig teatas lavalt, et see on nende "viimane kontsert".

7. 1994. a teatas Jerry, et bänd tuleb uuesti kokku, kuid uueks lauljaks saab Michale Graves.

8. Misfits esines pärast kümne aastast pausi esimest korda koos Type O Negative’iga. Type O encore’i ajal astus Misfits lavale ning nad esitasid kolm lugu. Type O kitarrist Kenny Hickey laulis koos Gravesiga need lood kaasa.

9. Misfits on aegade jooksul filminud video neljale loole: "Braineaters", "American Psycho", "Dig Up Her Bones" ja "Scream".

10. Danzig oli 20th Century Foxi originaalväljavalitu mängimaks Wolverine’i "X-Menis". Ajanappuse tõttu oli ta sunnitud pakkumisest loobuma.

Vaata ka: misfits.com

Veel artikleid